Agenda

Houtas in en om het huis

Verrassende toepassingen voor houtas in en om het huis

houtasDe afgelopen zomer was gevuld met festivals en vrolijke bijeenkomsten in tuinen en op het strand. En overal vuurtjes … houtvuurtjes. Houtvuurtjes om op te koken, je aan te verwarmen, over heen te springen, doorheen te lopen zelfs en verhalen bij te vertellen als de zon was onder gegaan.

Vuurtjes laten as achter … houtas. Houtas is nuttig en is voor van alles en nog wat te gebruiken.

Al vanaf oudsher is houtas nuttig gebleken. Nodig zelfs.

Beelden van een sereen bos dat wordt overspoeld door verwoestende vlammen. Dat is voor ons erg om te zien. Bosbranden zijn destructief voor de natuurlijke omgeving, er komen miljoenen tonnen  kooldioxide vrij in de atmosfeer en er is een zeer reële kans op materiële schade en menselijk leed. Het brandspook wordt over het algemeen beschouwd als een slechte zaak.

Lees meer...

Textiel verven met plantaardige verfstoffen

Verfplanten

VerfplantenVóór de komst van de synthetische kleurstoffen (ca. 1850) werd textiel gekleurd met kleurstoffen die uit planten werden bereid.

Heel wat planten lenen zich tot het bereiden van kleurstof, maar de voornaamste waren wel de Meekrap voor rood, de Wede en de Indigostruik voor blauw en Saffloer en Geelwortel (Curcuma) voor geel. Het is niet altijd duidelijk welke kleur een bepaalde plant in zich heeft. Van een braambes of een rode biet kan je al vermoeden dat het rood is. Het oranjegeel van een goudsbloem lijkt ook logisch. Dat uienschillen kleurvariaties leveren van crème tot bruin vraagt om enig experimenteren.

Het verven met planten werkt alleen op natuurlijke stoffen. Katoen, linnen, wol of zijde bijvoorbeeld. Probeer niet om synthetische stoffen of combinaties van natuurlijke stoffen met  synthetisch materiaal te verven. De resultaten zijn teleurstellend als je dit wel doet.

Heemtuinen

Veel heemtuinen en kruidentuinen hebben een apart hoekje voor verfplanten. Plaatsen waar je   er veel kan vinden zijn de kruidentuin van het Openluchtmuseum in Arnhem, de Thematuin van Fort Hoofddijk en de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht.

Rood, Blauw en Geel

Lees meer...

Verse vijgen in druivenblad (en wat is Verjuice?)

VijgenboomIn mijn kleine stadstuintje, lekker beschut tegen de achtermuur pal op het zuiden, groeien naast en door elkaar heen een druif en een vijgenboompje. Dit jaar voor het eerst, zitten er dikke vijgen aan de vijgenboom. Voor de meeste van de ingrediënten in dit recept hoef ik dus de tuindeur maar open te doen en mijn hand uit te steken.

Dit heb je nodig:

  • 8 druivenbladeren (liefst jong, fris en mals)
  • 100 ml Verjuice (zie beschrijving, zelfmaakrecept en alternatieven hier onder)

Lees meer...

Het is Daslook tijd!

daslook-of-allium-ursinum-een-gezond-keukenkru 517Wanneer je in de lente in het bos wandelt, kan het gebeuren, dat er een doordringende geur in de neus komt, niet onaangenaam en vaag vertrouwd. Het is Daslook tijd!

Maar wat is nu precies Daslook?

Daslook is op dit moment het in Duitsland meest geliefde keukenkruid, zou je kunnen zeggen.

Daslook (Allium ursinum) - stinzenplant

Daslook is inheems in Midden-Europa en is een in het wild groeiende plant, die nauw verwant is aan de knoflook en een knoflook-bieslook-achtig aroma heeft. Daslook staat vaak in grote groepen in niet te droge loofbossen. Na de bloei in mei sterft het gewas boven de grond af en zal pas het volgende seizoen weer gaan bloeien.

Daslook-1Bij het wild verzamelen van daslook moet er op twee dingen gelet worden:

  1. In diverse Europese landen is de Daslook een beschermde plant en mag je het niet plukken. Sinds 1 januari 2017 is het wildplukken van Daslook in Nederland weer toegestaan. Een lijst met beschermde planten vind je in de Wet Natuurbescherming.
  2. Men moet een goedwerkende neus hebben, anders kan men Daslook met het (giftige) Lelietje-van-Dalen verwisselen, welke blaadjes er hetzelfde uitzien.

Soms kun je verse Daslook kopen op een markt of bij een groenteboer. Het is echter schrikbarend duur. Je kunt makkelijk zelf Daslook kweken in je eigen tuin of in een pot op het balkon.

Lees meer...

Heksenstenen of Paramoudra's

P1070773Heksenstenen zijn stenen met één of meerdere natuurlijk gevormde gaten. Ze zijn door stromend water uitgehold en hebben de positieve kracht hiervan vastgehouden. Dit is één van de redenen waarom ze als zo krachtig worden beschouwd, magie kan niet werken in stromend water. Deze stenen werden doorboord door stromend water en behouden zo de bescherming tegen magie.

Een dergelijk steen is een symbool van Moeder Aarde en er worden meerdere magische eigenschappen aan toe gekend. Als je door het gat van deze stenen kijkt zou je aardgeesten, feeën en elfen kunnen zien die normaal onzichtbaar zijn voor het menselijke oog. Ze worden gebruikt als vensters of deuren om 'andere werelden' en onzichtbare geesten te zien of om te zien hoe een wezen 'echt'  is, ontdaan van de uiterlijke schijn. De gatstenen kunnen je beschermen tegen misleiding en leugens. Je kunt de gatstenen zien als een deur of poort tussen de werelden.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Harvest Mouse Eating Corn.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf