Maria Brigitte - Chamane du Son

102666537 917331612120553 8630347584256063191 nHallo, ik ben Maria Brigitte. Ik ben 56 jaar (2018) en in de laatste fase van de overgang van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw. 

map france 1Sinds 2017 woon ik in Frankrijk. Eerst in het natuurgebied Parc naturel régional Les Causses du Quercy (departement Lot) en in 2020 verhuisd naar de Pyrénées Orientales ... helemaal in het meest zuidelijke puntje van Frankrijk.

Mijn expertise heeft handen en voeten gekregen via twee opleidingen: één tot docent expressie door woord en gebaar aan de AVEK in Leeuwarden, een onvolprezen opleiding die zijn tijd ver vooruit was, en de jaren die ik heb doorgebracht met Searching Deer (Jan Prins), onvolprezen sjamaan uit Groningen. Bij hem ben ik geweest van 1996 tot 2012. In deze tijd zijn mensen mij sjamane gaan noemen, iets wat ik een grote eer vind.

Wat me zeer diep raakte in het prachtig natuurgebied Causses du Quercy, is wat de natuur teweegbrengt. Haar kracht is voortdurend voelbaar tot op het bot. En deze doet me beseffen hoe ver ik van mijn oorsprong afgeraakt was – ondanks alle manieren waarop ik gezocht heb die te volgen en te eren – en hoe ik deze weer terug kan vinden door de natuur binnen te laten.

Meer over mij en wat ik je te bieden heb vind je op mijn website.

De winter

Écomusée Sapin de Noël wmBoem! Daar was ‘ie dan, de winter. Niet dat de temperatuur heel veel daalde, maar toch. Het is vooral dat de dagen korten, de wind wat feller waait, het vaker onder de twintig graden is, en dat de bomen beginnen te kleuren. Met Samhain is de winter ingevallen, zo, van het ene moment op het andere. We hadden een mooie viering met een ritueel voor de doden, achterlaten van overbodigs en toelaten van gewenste dingen, een reis door het DNA, zeven generaties terug, en een trancereis naar het gebied van de voorouders.

Nu op naar Noël, het kerstfeest. Noël hier heeft weinig christelijks. Net als in de Angelsaksische landen komt hier Vadertje Kerst, oftewel Père Noël, op kerstavond cadeautjes brengen voor de kinderen. En verder wordt er vooral veel en rijkelijk gegeten en gedronken. Degenen die christelijk gelovig zijn gaan ook nog wel naar de kerk op kerstavond, maar hier is Pasen aanmerkelijk belangrijker dan Kerst.

Het gaat vooral om consumeren, consumeren en consumeren onder het mom van gezelligheid en familie. Dat moet Nederlanders bekend in de oren klinken….

Lees meer...

Lammas in de Quercy

Zitje op terrasEind juli hadden we een bijeenkomst met de Sourcières, een groep zelfstandig werkende vrouwen op het gebied van welzijn en spiritualiteit. Eens in de maand komen we bij elkaar om ervaringen, kennis en kunde uit te wisselen en elkaar te steunen en stimuleren.

Het was bijna volle maan in combinatie met een eclips van diezelfde maan. Terwijl we de invloed van de maan besproken, kwamen we ook op de invloed van de zon.

Wat mij er aan deed denken dat het over een week Lammas zou zijn, het moment tussen Midzomer en de Herfstequinox, het begin van het afsterven en oogsten.

DruivenTerwijl we hierover verder spraken, raakte ik weer enthousiast over hoe mooi het jaar in elkaar zit, hoe alles in het klein begint en dan uitgroeit en tot volle wasdom komt om dan weer te ‘krimpen’, afnemen en sterven. Op 2 augustus, midden tussen Midzomer en Herfst, vindt de definitieve omslag plaats van groei en bloei naar zaad- en vruchtvorming. De temperaturen zijn op zijn hoogst, terwijl al duidelijk te merken is dat de nachten lengen en de dagen korten.

Lees meer...

Van Beltane tot Midzomer - Vruchtbaarheid troef!

Wilde orchisEn dat merk je vooral aan de planten: die bloeien en geuren wat af! De acacia en de vlier staan in volle tooi, de kornoeljes ontluiken en de kamperfoelie staat in knop. Natuurlijk is de meidoorn overal aanwezig. Ook de linde zal binnenkort bloeien, en de valeriaan bij ons op het plaatsje voor het huis verspreidt een bedwelmende geur. Overal bloeien brem, hondsroosje en egelantier. En het orchideeënseizoen is begonnen!

Mannetjesorchidee, millitaire -, aapjes -, aangebrande -, pyramidale -, vliegen -, bijen -, (welriekende) nacht orchis, het rode bosvogeltje.. ik heb ze allemaal leren kennen de afgelopen weken. De bokkenorchis is nog niet uit, maar ik heb wel het begin gezien. En zo zijn er nog veel meer: de hommelorchidee en de muggen- en de spinnenorchidee en ga zo maar door.  Het zijn bijzondere planten waarvan het leven zich voornamelijk onder de grond afspeelt, in het knolletje.

Eens in de zoveel jaar komen ze boven de grond met een bijzondere bloeiwijze om dan weer te verdwijnen. Soms komen ze een aantal jaren achtereen op, soms ook niet. En iedere orchidee heeft zo zijn favoriete ondergrond. Het is heel mooi om te ervaren dat wat als ‘arme’ , nutteloze grond wordt gezien voor de landbouw zo rijk , vruchtbaar, nuttig en prachtig is voor complete biotopen.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

l-Harvest-Mouse.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf