Van Beltane tot Midzomer - Vruchtbaarheid troef!

Wilde orchisEn dat merk je vooral aan de planten: die bloeien en geuren wat af! De acacia en de vlier staan in volle tooi, de kornoeljes ontluiken en de kamperfoelie staat in knop. Natuurlijk is de meidoorn overal aanwezig. Ook de linde zal binnenkort bloeien, en de valeriaan bij ons op het plaatsje voor het huis verspreidt een bedwelmende geur. Overal bloeien brem, hondsroosje en egelantier. En het orchideeënseizoen is begonnen!

Mannetjesorchidee, millitaire -, aapjes -, aangebrande -, pyramidale -, vliegen -, bijen -, (welriekende) nacht orchis, het rode bosvogeltje.. ik heb ze allemaal leren kennen de afgelopen weken. De bokkenorchis is nog niet uit, maar ik heb wel het begin gezien. En zo zijn er nog veel meer: de hommelorchidee en de muggen- en de spinnenorchidee en ga zo maar door.  Het zijn bijzondere planten waarvan het leven zich voornamelijk onder de grond afspeelt, in het knolletje.

Eens in de zoveel jaar komen ze boven de grond met een bijzondere bloeiwijze om dan weer te verdwijnen. Soms komen ze een aantal jaren achtereen op, soms ook niet. En iedere orchidee heeft zo zijn favoriete ondergrond. Het is heel mooi om te ervaren dat wat als ‘arme’ , nutteloze grond wordt gezien voor de landbouw zo rijk , vruchtbaar, nuttig en prachtig is voor complete biotopen.

Ophrys apifera - BijenorchisEergisteren was heel leuk:  Othila was nieuwsgierig of er op een bepaald schraal hellinkje ook bijenorchideeën zouden groeien, dus wij er naartoe. Zoals het echte Fransen betaamt reden we met de auto zo dicht mogelijk er naartoe om daarna  in het veldje vol mos en stenen op jacht te gaan.

Amper begonnen ontdekte Othila al bijenorchideeën en vliegenorchideeën. Vooral de laatste is heel bijzonder: het is net alsof er een stel vliegjes op een dun steeltje zitten. Pas als je heel goed kijkt zie je dat de vliegjes niet bewegen en dat ze vastzitten aan de bloem… en zo vangt de vliegenorchis zijn bevruchters: die denken op een andere vlieg te gaan, maar in werkelijkheid nemen ze stuifmeel op om dit elders weer af te staan. Het is een prachtig voorbeeld van liegen en bedriegen in de natuur.

Omwille van de voortplanting  wordt er heel wat verleid en verlokt, in de (seksuele) liefde is kennelijk veel toegestaan…

Ook hoor je (bijna) dag en nacht wel ergens een koekoek roepen. Er zijn hier in de Quercy zo’n drie verschillende soorten. De koekoek belazert de boel ook: zij kiepert het ei van de gastouders uit het nest om dan lekker een eigen ei te leggen. En die gastouders zich maar een breuk werken om de nieuwe spruit te voeden! Overigens schijnt het wel zo te zijn dat de koekoek in de buurt van het nest blijft om haar jong te beschermen. Doet ze toch nog wat…

BloemenweideHet is een rijke, uitbundige tijd. Langzamerhand beginnen mensen me te vinden, te vragen of ik ‘die sjamane uit Nederland’ ben. En dan ontstaan er leuke gesprekken. Misschien wordt dit voorjaar ook wel vruchtbaar voor mij…

In ieder geval beginnen plannetjes met betrekking tot workshops te groeien in mijn binnenste. Eerst maar eens meer verbinden met de aarde hier, met de planten, bomen, insecten, vlinders en andere levende wezens waar het hier zo van krioelt. Als het zover is, zal de natuur het me wel laten weten.

En ondertussen maken de Turkse tortelduiven elkaar voortdurend het hof op de telefoondraden boven mijn hoofd. Het leven is goed. De aarde is rijk, vruchtbaar en gul.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

blog-sabbat-incense-lammas.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf