Lammas in de Quercy

Zitje op terrasEind juli hadden we een bijeenkomst met de Sourcières, een groep zelfstandig werkende vrouwen op het gebied van welzijn en spiritualiteit. Eens in de maand komen we bij elkaar om ervaringen, kennis en kunde uit te wisselen en elkaar te steunen en stimuleren.

Het was bijna volle maan in combinatie met een eclips van diezelfde maan. Terwijl we de invloed van de maan besproken, kwamen we ook op de invloed van de zon.

Wat mij er aan deed denken dat het over een week Lammas zou zijn, het moment tussen Midzomer en de Herfstequinox, het begin van het afsterven en oogsten.

DruivenTerwijl we hierover verder spraken, raakte ik weer enthousiast over hoe mooi het jaar in elkaar zit, hoe alles in het klein begint en dan uitgroeit en tot volle wasdom komt om dan weer te ‘krimpen’, afnemen en sterven. Op 2 augustus, midden tussen Midzomer en Herfst, vindt de definitieve omslag plaats van groei en bloei naar zaad- en vruchtvorming. De temperaturen zijn op zijn hoogst, terwijl al duidelijk te merken is dat de nachten lengen en de dagen korten.

Terwijl ik hierover op mijn praatstoel raakte, vroeg één van de Sourcières hoe wij dit moment zouden kunnen eren. En voor ik het wist, had ik iedereen uitgenodigd bij ons in de tuin, om samen een ritueel te doen ter ere van het begin van de oogstperiode.

Brood

We hebben nog geen labyrint in de tuin (hopelijk volgend jaar wel), dus er waren enige aanpassingen nodig, maar uiteindelijk had ik alles voorbereid, tot aan het zelfgebakken Lammas brood en de vruchtensalade toe.

Kern van het ritueel is dankbaarheid voor de oogst en verbinding met het geheel van het Jaarwiel. Als je meer wilt weten over de vorm van het ritueel dan kun je kijken bij Zomeroogstfeest van Othila. Othila noemt het daar Lughnasadh of Lughnasa, maar is hetzelfde als Lammas. Wanneer je echt wilt weten hoe het is, zo’n ritueel, dan kun je het volgend jaar beter zelf komen ervaren…

Lammas in de Quercy 2018De tuin was een fantastisch geschikte plek, alle aanwezigen voelden de kracht van een plaats midden in de natuur, waar je nog onverwacht reeën, dassen, hazen, everzwijnen en slangen kunt tegenkomen.

Hierdoor ontstond een vanzelfsprekend gevoel van respect, een rust en kalmte die de basis vormden voor het ritueel en een diepte brachten die je niet kunt bereiken met visualisaties of het oproepen van energieën wanneer je in een meer ‘beschaafde’ omgeving zit.

Iedereen heeft er van genoten en werd er door geraakt, en de bundels zijn mee naar huis om volgend jaar weer een rol te spelen in het nieuwe ritueel.

fruit saladNa afloop hebben we, zoals hier in Frankrijk gebruikelijk, nog genoten van een hapje en een drankje, alles in het teken van graan en vruchten. De avond bracht wat verkoeling, het licht werd zachter en we zonken zachtjes weg in een genoeglijke stemming. Afnemen van krachten? Sterven? Zeker. En ook dat heeft zijn schoonheid en waarde. We gaan bewust en vol aanvaarding de heuvel af, op weg naar Midwinter. De tijd van oogsten en verwerken is aangebroken.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

7692655906_41c3e31321_b.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf