De winter

Écomusée Sapin de Noël wmBoem! Daar was ‘ie dan, de winter. Niet dat de temperatuur heel veel daalde, maar toch. Het is vooral dat de dagen korten, de wind wat feller waait, het vaker onder de twintig graden is, en dat de bomen beginnen te kleuren. Met Samhain is de winter ingevallen, zo, van het ene moment op het andere. We hadden een mooie viering met een ritueel voor de doden, achterlaten van overbodigs en toelaten van gewenste dingen, een reis door het DNA, zeven generaties terug, en een trancereis naar het gebied van de voorouders.

Nu op naar Noël, het kerstfeest. Noël hier heeft weinig christelijks. Net als in de Angelsaksische landen komt hier Vadertje Kerst, oftewel Père Noël, op kerstavond cadeautjes brengen voor de kinderen. En verder wordt er vooral veel en rijkelijk gegeten en gedronken. Degenen die christelijk gelovig zijn gaan ook nog wel naar de kerk op kerstavond, maar hier is Pasen aanmerkelijk belangrijker dan Kerst.

Het gaat vooral om consumeren, consumeren en consumeren onder het mom van gezelligheid en familie. Dat moet Nederlanders bekend in de oren klinken….

european roe deer 2pxIk heb eindeloos gezocht naar specifieke gebruiken van de streek die een binding zouden hebben met heidense gewoonten, maar ik heb ze niet kunnen vinden. Als je iets opzoekt als ‘habitudes’ ‘traditions’ of ‘rites’ kom je uit bij…. Recepten! De meeste gastronomische gewoonten met kerst draaien om wild en gevogelte.

hog pxHet wild wordt vaak geschoten door de mensen zelf. Je ziet in deze tijd overal autootjes van jagers, je hoort het blaffen van de honden en je ziet iets vaker dan anders reeën en everzwijnen omdat ze onrustig worden van al dat menselijke gedoe.

Al dat jagen heeft de wildstand geen goed gedaan. Waar vroeger hele kuddes reeën en grote groepen everzwijnen te vinden waren, zijn het nu nog kleine groepjes, vaker twee- of drietallen.

Le Quercy 22Het gevogelte wordt gekweekt. Vaak kleinschalig en biologisch, maar ook industrieel. Vooral eend, en verder gans en kip.

Ook allerlei door de nimmer aflatende voedselmarketing als nieuw en bijzonder aangeprezen eten wordt gretig afgenomen, samen met nieuwe mythes over gezond en verstandig eten.

Kerst stelt hier dus niet veel voor. Kerstbomen worden gekocht, maar dienen vooral als decoratie die wel moet passen bij de gordijnen. Het hele Angelsaksische gedoe rond deze tijd ontbreekt. Misschien komt het omdat het weer best te doen is, vaak met temperaturen rond de 15 graden, en meer wanneer de zon schijnt. Iedereen is blij wanneer de dagen weer gaan lengen, maar zo erg is het allemaal nu ook weer niet. Of omdat dit gebied veel vroeger gekerstend is dan het noorden, nog voordat de geboorte van de Christus een rol speelde in de katholieke kerk.

1 november is hier veel belangrijker, Allerzielen. De mensen komen van heinde en verre om de familiegraven te verzorgen en overal zie je chrysanten en plastic bloemen en planten op de kerkhoven. De doden worden herdacht op een dagelijkse, praktische manier. Met aandacht, zonder sentiment.

Le Quercy 23De natuur is – opnieuw – schitterend. De bomen kleuren goud en rood, en waar de bladeren gevallen zijn komen de boomstammen bedekt met korstmossen tevoorschijn. In de zomer zitten deze laatste tegen de stammen en takken geplakt als grijsgroene plakken. Zodra er weer wat regen valt grijpen ze hun kans, en ja, hoe heet dat, ‘rollen ze uit’, ‘zwellen ze op’, ‘komen ze tot bloei’? Hoe noem je dat bij een samenlevingsvorm van een alg en een wier?  Ze komen tevoorschijn in al hun grillige vormen en de bomen staan opnieuw in bloei, maar nu met grijsgroene, zachte, wonderlijke levensvormen. Ze hangen als een soort baarden van de takken. Ze wenken met hun kriebelige vingertjes, maken van de bomen betoverende vormen waar Anton Pieck enorm van genoten zou hebben.

De mossen op de overal aanwezige muurtjes zuigen zich ook weer vol, de zwarte plakjes worden weer groen, vol en zacht verend. De combinatie van die twee is werkelijk prachtig, magisch en erg blijmakend. De korstmossen verzachten het beeld van de kale bomen, ze brengen leven, schoonheid en liefde in de winter. De mossen op de muurtjes en de grond leggen een zacht tapijt op de harde kalkgrond.

Dit is typisch voor de Quercy. De harde kalkbodem maakt het leven niet gemakkelijk, maar dit wordt verzacht door de prachtige levensvormen die je erop kunt vinden. En de mensen hier passen bij de natuur. Ze zijn klein, vaak niet groter dan 1m70. En veel van hen hebben stralende, glanzende ogen waarmee ze blij de wereld in kijken. Ze spreken met zachte stem, zijn vriendelijk, hoffelijk en bescheiden. Haast hebben ze over het algemeen niet, zelfs wanneer ze zich in hun eigen ogen haasten. Ze leven met de natuur, de oude huizen bestaan uit kalksteen en eikenhout van hier. De keukens en bijkeukens zijn vaak direct op de rots, zodat je ook in huis met je pootjes op de bodem staat. De Lot slingert zich door de heuvels en op de vruchtbare rivieroevers wordt allerlei lekkers verbouwd, zoals aardbeien en asperges.

Ook tabak wordt er gekweekt, prachtige lange bladeren, vooral voor de sigarenindustrie.

TitouIedere dag wanneer ik thuiskom van mijn werk ga ik wandelen. En hoewel ik steeds één van de bekende rondjes maak, geniet ik er elke keer weer met volle teugen van. Na een dag vol poetsen, praten en boodschappen doen is het zo fijn om me omarmd te voelen door de bomen, de struiken, de stenen en alle planten, plantjes en dieren. De dag valt van me af, ik word weer zacht en open, voel me in de grond getrokken en naar de hemel uitgestrekt. Ik adem de zuivere lucht in en voel de stenen onder mijn voeten. Ik hoor de vogels, de dieren, de wind. Ik voel de zon, of de regen. Ik word weer één geheel na een dag van naar buiten treden.

Ik ben hier nu een jaar. Dieper en dieper zak ik, in de aarde, de lucht, het water, het vuur van hier.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Horse flowers.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf