Marike - docent en sjamane

MarikeHallo, ik ben Marike. Ik ben 56 jaar (2018) en in de laatste fase van de overgang van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw. Sinds kort woon ik in Frankrijk in het departement Lot met mijn lief Othila.

Mijn expertise heeft handen en voeten gekregen via twee opleidingen: één tot docent expressie door woord en gebaar aan de AVEK in Leeuwarden, een onvolprezen opleiding die zijn tijd ver vooruit was, en de jaren die ik heb doorgebracht met Searching Deer (Jan Prins), onvolprezen sjamaan uit Groningen. Bij hem ben ik geweest van 1996 tot 2012. In deze tijd zijn mensen mij sjamane gaan noemen, iets wat ik een grote eer vind.

Wat me zeer diep raakt nu ik in het  prachtig natuurgebied Causses du Quercy woon, is wat de natuur teweegbrengt. Haar kracht is voortdurend voelbaar tot op het bot. En deze doet me beseffen hoe ver ik van mijn oorsprong afgeraakt was – ondanks alle manieren waarop ik gezocht heb die te volgen en te eren – en hoe ik deze weer terug kan vinden door de natuur binnen te laten.

Van Beltane tot Midzomer - Vruchtbaarheid troef!

Wilde orchisEn dat merk je vooral aan de planten: die bloeien en geuren wat af! De acacia en de vlier staan in volle tooi, de kornoeljes ontluiken en de kamperfoelie staat in knop. Natuurlijk is de meidoorn overal aanwezig. Ook de linde zal binnenkort bloeien, en de valeriaan bij ons op het plaatsje voor het huis verspreidt een bedwelmende geur. Overal bloeien brem, hondsroosje en egelantier. En het orchideeënseizoen is begonnen!

Mannetjesorchidee, millitaire -, aapjes -, aangebrande -, pyramidale -, vliegen -, bijen -, (welriekende) nacht orchis, het rode bosvogeltje.. ik heb ze allemaal leren kennen de afgelopen weken. De bokkenorchis is nog niet uit, maar ik heb wel het begin gezien. En zo zijn er nog veel meer: de hommelorchidee en de muggen- en de spinnenorchidee en ga zo maar door.  Het zijn bijzondere planten waarvan het leven zich voornamelijk onder de grond afspeelt, in het knolletje.

Eens in de zoveel jaar komen ze boven de grond met een bijzondere bloeiwijze om dan weer te verdwijnen. Soms komen ze een aantal jaren achtereen op, soms ook niet. En iedere orchidee heeft zo zijn favoriete ondergrond. Het is heel mooi om te ervaren dat wat als ‘arme’ , nutteloze grond wordt gezien voor de landbouw zo rijk , vruchtbaar, nuttig en prachtig is voor complete biotopen.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

krampus-en-sint.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1