Herboristerie Brighid

plant-handen

De recepten zijn samengesteld door kruidenatelier - 'Herboristerie Brighid" - in Frankrijk.

De kruiden worden in de natuur geplukt, in hun natuurlijk biotoop waardoor hun inhoudsstoffen veel krachtiger zijn. Ze worden geplukt op het juiste moment wanneer hun werkzame stoffen het sterkst zijn en onmiddellijk behandelt en bewaard waardoor ze heel weinig verliezen van hun werkzame stoffen.

Winterse Kruidenthee mengsels

Kopje TheeWinterdtijd en dan kan een lekkere kruidenthee wonderen doen. Othila heeft enkele lekkere en heerlijk ruikende  kruidenmengsels samengesteld die wat licht en warmte geven tijdens deze korte en soms sombere periode.

De voorkeur gaat uit naar verse kruiden maar in de winter is dat natuurlijk zeldzaam. Ook zijn de "verse" kruiden in de winter minder "actief" dan in het groeiseizoen. Dus kan het ook met gedroogde kruiden. Je kan gerust gedroogd en vers met elkaar mengen.

Lees meer...

Moedertinctuur van Echinacea

EchinaceaNa de laatste volle maan in oktober is het moment aangebroken om wortelkruiden te oogsten zoals Echinacea, Heemst, Valeriaan, Chicorei, Paardebloem, Potentilla, Rabarberwortel...

Ik heb net Echinacea geoogst (rode zonnehoed) om moedertinctuur te maken en ben als volgt te werk gegaan:

  • Eerst een sterke gezonde plant uitgraven;
  • Deze ontdoen van het bovengronds gedeelte,
  • De aarde tussen de wortels verwijderen met een spatel;
  • De wortels afknippen tot op de wortelhals (De wortelhals kan je in twee delen en herplanten. Ze zullen nog nieuwe wortels vormen voor de winter en twee planten geven.);

Lees meer...

Maretak - Viscum album

De maretak - Viscum albumIk heb de maretak uitgekozen als onderwerp omdat het stillaan de moment is om hem te oogsten voor de vruchtvorming. We oogsten augustus-september.

De maretak bereikt zijn grootste kracht op zijn dertigste verjaardag. Paganisten en herboristen beweren dat hij dan al-genezend is en om de kracht niet af te zwakken of ongedaan te maken moet hij gesneden worden met een zuiver pas gemaakt mes of sikkel uit edelmetaal. Men moet zo snel mogelijk snijden, glad af en in éénmaal omdat de geheime kracht niet de kans krijgt te ontsnappen.

Vooraleer te snijden moet je de maretak met een warm hand vastnemen, want warmte bevordert de kracht. Men moet hem snijden onmiddellijk voor zonsopgang want de wijzende kracht verbreidt zich door het aangename temperament van de nacht. De maan moet daarbij schijnen.

Lees meer...

Wat te doen met Olijf- en Druivenblad?

Olijfblad

Olijfblad-olive-leaf-2Het blad bevat heterosiden en bitterstoffen en worden medisch benut tegen hoge bloeddruk wegens hun hypotensieve en diuretische eigenschappen evenals om hun perifere vasodilatie. Ze worden aanbevolen bij arteriosclerose (= aandoeningen die de slagaderwand vernauwen) en hoge bloeddruk.

Met andere woorden, olijfblad is vaatverwijdend. Het wordt ook aangwend bij zwangerschaps- en zwaarlijvigheiddiabetes. Olijfblad verhoogt de urineproductie (diuretisch).

Lees meer...

De Levensboom

Levensboom - RouveenDe Levensboom is een oeroud symbool. Hoe vreemd het ook klinkt, je kunt het nog dagelijks tegenkomen. Meer op het platteland dan in de stad ... maar dat is logisch. Het platteland is paganland. Tot in de dertiger jaren van de 20ste eeuw werd er geen boerderij, landhuis of arbeiderswoning  gebouwd zonder Levensboom in het bovenlicht van de voordeur. En er zijn nog veel meer tekenen van het bestaan en voortbestaan van De Levensboom.

De kerstboom is bekend natuurlijk, maar de kerktoren en de roe van Zwarte Piet? Zelfs de staf van Sinterklaas en de Meipaal zijn allemaal terug te voeren op De Levensboom, de Yaggdrasil.

Overdenkingen van Othila rond De Levensboom

Lees meer...

Midzomerkruiden en Tips bij het oogsten

Verbena vingersMaretak-mistletoeMidzomer is het seizoen van verse kruiden met grote krachten, puur energie. In deze tijd van het jaar bevind deze kracht zich niet in zijn wortels, zoals in de herfst en winter, maar aan zijn knoppen, bloemen, bladeren en stengel. Het is dan ook het beste tijdstip om deze kruiden te oogsten en dit tot ongeveer half juli. Daarna gaat de energie van het kruid naar de zaadvorming en naar de wortels.

Voor het Midzomerfeest zijn twee ritueelkruiden belangrijk de Verbena of IJzerhard en de Maretak. We plukken altijd met de linkerhand (symboliek: het dichtst bij het hart). IJzerhard wordt altijd bij midzomerochtend geplukt en de maretak wordt gesneden net op het ogenblik van de Zonnewende.

Ik ben geen voorstander om kruiden te drogen, enkel droog ik kruiden die moeten dienen als dagelijkse drank, voor de smaak. De inhoudstoffen van gedroogde kruiden zijn verzwakt of helemaal verdwenen. Dus best verse kruiden en voor therapeutische doeleinden tincturen of mellites

Groetjes, Othila

Lees meer...

Maan van het Ontwaken en de Wilg

Knotwilg29 april was het nieuwe maan en deze noemen we de 'Maan van het Ontwaken'. De Maan van het Ontwaken of de Maan van het Opstijgend sap verwijst naar de cyclus van groei en bloei die nu volledig op gang is gekomen. Met de Maan van de Dood werd stilgestaan bij het prille leven in de natuur, dat nog kwetsbaar is en gemakkelijk verstoord kan worden. Met de Maan van het Ontwaken zijn we een maand verder en de stuwkracht van de natuur is veel groter geworden. Deze maan valt ook rond Beltane, het vruchtbaarheidsfeest bij uitstek.

De boom die bij deze maan in verband wordt gebracht is de Wilg. De wilg is een goed symbool voor de stuwkracht van de natuur, het is een snelle groeier.

Lees meer...

Voorjaarsrecepten met Paardenbloemen en Madeliefjes

madeliefjes-paardenbloemenEen aantal voorjaarsrecepten met bloemen en kruiden die je gewoon buiten in de natuur kunt vinden.

Gelei van Paardenbloemen

  • 250gr paardenbloemen-bloemen
  • 1 1/2 liter water
  • 2 citroenen bio
  • 2 sinaasappels bio
  • 750 gr suiker per liter sap

Snijdt de citroenen en sinaasappels in stukjes
Doe de paardenbloemen en de citrusvruchten in het water
Laat 1 uur koken
Filteren
Voeg de suiker toe
1 uur zachtjes koken en roeren

Lees meer...

De Maan van de Dood en de Els

Grauwe Els - Alnus GlutinosaApril wordt begeleid door de Maan van de Dood  Deze maan valt rondom of kort na Ostara. Hoewel de naam van deze maan wat vreemd aandoet in deze periode van nieuw leven, is daar een logische verklaring voor. De Maan van de Dood vertegenwoordigt de harde realiteit van het leven. Het zopas ontloken, tere begin is niet altijd opgewassen tegen de krachten der natuur. Een kleine nachtvorst of een hagelbui kan veel vernielen in dit jaargetijde.

De Els die met deze maan is verbonden kan uitstekend dit prille voorjaar symboliseren. Begin maart kunnen de mannelijke katjes hun stuifmeel produceren. De vrouwelijke katjes zijn in drie generaties het hele jaar door aanwezig. Elk jaar komen er nieuwe katjes bij die drie jaar blijven hangen, zodat altijd de nieuwe katjes, die van het vorig jaar en die van twee jaar geleden, aan dezelfde boom hangen. Het eerste jaar ontwikkelen de katjes zich in de zomer als kleine knobbeltjes, die de volgende zomer zacht-rood worden, maar pas het voorjaar daarop bloeien. Ze kleuren dan felrood en worden door de mannelijke katjes bestoven. Het stuifmeel wordt door de vrouwelijke katjes omgezet in zaden en deze katjes ontwikkelen zich daarbij tot de bekende elzenproppen.

Lees meer...

Lentekuren ...

green-smoothieEens we in de maart – april zijn , komen we in de fase dat het kosmische en het aardse zich met elkaar verenigen, met als resultaat een intense lengtegroei van de kruidenwereld. Door die onstuimige groei heeft er nog geen stengelversteviging plaats gevonden en zijn de planten zeer sappig, dus voornamelijk geschikt om te persen en als “green drink” te gebruiken.

Begin maart vinden we de zeer jonge kruidenblaadjes terug in de natuur en in onze tuinen. Ze werken zuiverend, zijn vol energie, vitaminen en mineralen. Ze maken ons als nieuw; we verrijzen en ontstijgen uit het stof en aardse gebondenheden. De kruidensapkuur verloopt best vanaf de tweede helft van april tot begin mei. Hoe gaan we te werk?

Lees meer...

De Sneeuwmaan en de Es

Es-Fraxinus ExcelsiorWe zijn weer een maan(d) verder en volgens de Keltische Maankalender zijn we nu in de Sneeuwmaan. Dat wil zeggen dat de volle maan valt tussen 18 februari en 19 maart. Veel sneeuw is er rond deze tijd bij jullie meestal niet te vinden. Maar als deze maan vroeg valt kan het landschap nog wel eens wit zijn. De Sneeuwmaan is de maan na Imbolc en voor Ostara.

De boom die met deze maan in verband wordt gebracht is de Es (Fraxinus excelsior). De Es is een laatbloeier die pas in juni bladeren krijgt en die hij weer laat vallen in oktober. Es betekent in het latijn 'reus', 'hij die boven alles en iedereen uitsteekt'. Een volwassen Es die vrij staat is een enorme reus, prachtig. Het is dan ook één van de redenen waarom de Indo-Europese volkeren deze boom zagen als hun levensboom of Yggdrasil.

Over Yggdrasil ga ik het niet hebben, ik blijf bij mijn leest, de herboristerie.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

lughnasadh-klaprozen.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf