Maretak - Viscum album

De maretak - Viscum albumIk heb de maretak uitgekozen als onderwerp omdat het stillaan de moment is om hem te oogsten voor de vruchtvorming. We oogsten augustus-september.

De maretak bereikt zijn grootste kracht op zijn dertigste verjaardag. Paganisten en herboristen beweren dat hij dan al-genezend is en om de kracht niet af te zwakken of ongedaan te maken moet hij gesneden worden met een zuiver pas gemaakt mes of sikkel uit edelmetaal. Men moet zo snel mogelijk snijden, glad af en in éénmaal omdat de geheime kracht niet de kans krijgt te ontsnappen.

Vooraleer te snijden moet je de maretak met een warm hand vastnemen, want warmte bevordert de kracht. Men moet hem snijden onmiddellijk voor zonsopgang want de wijzende kracht verbreidt zich door het aangename temperament van de nacht. De maan moet daarbij schijnen.

De Maretak staat symbool voor de binding met de natuur. Zoals de maretak niet zonder boom kan, zo kan de mens niet zonder natuur. De maretak kan tot zeventig jaar oud worden.

Het zijn de blaadjes van de Maretak die worden gebruikt.

  • Waterafdrijvend en is heel heilzaam bij reuma en artritis
  • Maretak extractinjecties worden met gunstig resultaat toegepast bij chronische reumatische en arthrotische aandoeningen
  • Maretak bevat aminen, gamma-aminoboterzuur, lignanen die hoge bloeddruk tegen gaan
  • Tegen hoofdpijn, duizeligheid ten gevolge van slechte hartwerking
  • Gunstige invloed bij hypertensie, vaatplasmen, menopauze, arteriosclerose
  • Anti-Tumorale activiteit: De tumor zou door de viscotoxine verharden waardoor het risico op uitzaaiïngen wordt verminderd
  • Maretak versterkt de diurese en de ureumuitscheiding in de nieren.

De actieve bestanddelen van Maretak zijn warmtegevoelig. Men zal evenals voor valeriaanwortel enkel koude aftreksels bereiden.

De orale en langdurige inname van maretakpreparaten is vrij van toxische bijwerkingen. Bij kankerbehandeling moet dit streng volgens de voorschriften gebeuren. De neveneffecten zoals koorts en hoofdpijn blijven dan minimaal.

Dosis:
Nierstelsel: 2 koffielepels tot 1 eetlepel op een kopje koud water. Gedurende één nacht laten trekken, 's morgens nuchter drinken. Hetzelfde 's avonds herhalen. De therapie duurt weken tot maanden.

Maretak wordt in kruidenmengsels nuttig met meidoornbloesem en melissekruid gecombineerd in de vorm van tinctuur. 3 maal per dag 30 druppels.

- Othila -

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Harvest Mouse Eating Corn.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf