De Lijsterbes

LijsterbesGraag wil ik het hebben over de lijsterbes. Waarom nu over de lijsterbes, de bessen zijn reeds lang verdwenen, zou je je kunnen afvragen. Wel omdat volgens de Keltische maankalender deze boom hoort bij de ijsmaan, de volle maan tussen 19 januari en 18 februari.

De bessen van de lijsterbes zijn geschikt om wijn, jam, of gelei van te maken. De bessen bevatten veel vitamine C. De bessen  worden geplukt bij rijpheid (eind zomer) en worden onmiddelijk gedroogd. Kan in een oven, temperatuur max. 70°.

Heb je last van je maag, je een hoest hebt opgescharreld of je stem kwijt bent, dan kan de lijsterbes een helpend kruid zijn. De lijsterbes is samentrekkend en kan helpen bij maag en darmproblemen.

Laat een soeplepel gedroogde bessen gedurende 3 minuten zachtjes koken in 250ml water (een grote tas). In geval van heesheid of keelpijn, moet je gorgelen en daarna doorslikken. Drie tassen per dag.

  • Laat eens wat lijsterbessen drie weken in azijn rondzwemmen. Zeef de bessen dan eruit en gebruik de azijn voor vinaigrettes. Heel lekker!
  • Een lekkere kruidenthee van lijsterbessen samen met stukjes appel.
  • Doe 500g verse geplette lijsterbessen in een weckpot samen met 250g suiker. Afsluiten met een handdoek en laat 2 dagen staan. Daarna giet je er een liter jenever over. Laat een maand staan.  Filteren en proeven. Als je het niet voldoende zoet vindt kan je er nog suiker aan toevoegen en 14 dagen laten staan. Is een ideaal elexir bij hoest, keelpijn, heesheid.
  • Leg in de zomer lijsterbessen tussen de koolplanten of andere groenten, ze houden rupsen en koolwitjes op afstand.

1 Februari 2014
Othila

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

red-raspberries-636.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf