De Sneeuwmaan en de Es

Es-Fraxinus ExcelsiorWe zijn weer een maan(d) verder en volgens de Keltische Maankalender zijn we nu in de Sneeuwmaan. Dat wil zeggen dat de volle maan valt tussen 18 februari en 19 maart. Veel sneeuw is er rond deze tijd bij jullie meestal niet te vinden. Maar als deze maan vroeg valt kan het landschap nog wel eens wit zijn. De Sneeuwmaan is de maan na Imbolc en voor Ostara.

De boom die met deze maan in verband wordt gebracht is de Es (Fraxinus excelsior). De Es is een laatbloeier die pas in juni bladeren krijgt en die hij weer laat vallen in oktober. Es betekent in het latijn 'reus', 'hij die boven alles en iedereen uitsteekt'. Een volwassen Es die vrij staat is een enorme reus, prachtig. Het is dan ook één van de redenen waarom de Indo-Europese volkeren deze boom zagen als hun levensboom of Yggdrasil.

Over Yggdrasil ga ik het niet hebben, ik blijf bij mijn leest, de herboristerie.

Wat kan je doen met de Es?

  • Fraxinus Excelsior bladEsseblaadjes zijn aangewezen bij jicht en reuma, ze zijn vochtafdrijvend en versterkend voor het organisme na een langdurige ziekte of operatie of wanneer je je moe en lusteloos voelt. Elk jaar tussen eind juni en eind juli oogst ik essenblaadjes omdat ze dan goed rijp zijn en hun inhoudstoffen het sterkst zijn. Dat geldt voor alle bomen en struiken waarvan we de blaaadjes gebruiken, zoals de berk, de hazelaar, els… Zo vlug mogelijk de esseblaadjes drogen om het verlies aan inhoudstoffen te beperken. Temperatuur  35 – 40°, zeker niet hoger.
  • Je kan ook tinctuur maken van de verse blaadjes, dat noemen we dan moedertinctuur, de werking is veel sterker dan van gedroogd kruid. Je knipt de verse blaadjes heel fijn om het uitlogen van de inhoudstoffen te bevorderen, je doet ze in een glazen bokaal en overgiet ze met fruitalcohol of vodka, gin, jenever… Hoe hoger het alcoholgehalte hoe beter de uitloging en de bewaartijd. Ook moet je rekening houden dat het vers blad veel water bevat waardoor het alcoholpercentage met 10% te reduceren valt. Als je een alcohol gebruikt van bv. 40% zal dit uiteindelijk 30% bedragen. Ik gebruik drinkbare alcohol van 70% en voor tincturen bereid van wortels zoals valeriaan gebruik ik drinkbare alcohol van 96%.
  • Essenblaadjes in rode wijn is heel goed voor de maag en de maagwand.
  • Wil je graag eens iets extra’s in je sla doen, dan moet je beslist jonge, iet of wat kleverige essenblaadjes toevoegen. Ze smaken lekker en zijn gezond.
  • Een essenbastwijntje mag er ook wezen. Ik kook een halve liter milde witte wijn en voeg er een volle eetlepel gedroogde, fijngesnipperde essenbast bij. Als alles goed kookt, neem ik de pot van het vuur en laat alles 10 minuten trekken. De bast zeef ik uit de wijn en het vocht komt in een fles. Voor de maaltijd drink ik een borrel van deze wijn.
  • MANNA: het sap bekomen door insnijdingen in de schors. De officinale kwaliteit noemt men “manna lacrymata”. Manna is een mild laxans, laxerend heeft geen bijwerkingen (geen krampen of diarree of braken) vandaar dat het bij kinderen en ouderlingen wordt aangewend.

Othila

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

215976-3571-6.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf