Lentekuren ...

green-smoothieEens we in de maart – april zijn , komen we in de fase dat het kosmische en het aardse zich met elkaar verenigen, met als resultaat een intense lengtegroei van de kruidenwereld. Door die onstuimige groei heeft er nog geen stengelversteviging plaats gevonden en zijn de planten zeer sappig, dus voornamelijk geschikt om te persen en als “green drink” te gebruiken.

Begin maart vinden we de zeer jonge kruidenblaadjes terug in de natuur en in onze tuinen. Ze werken zuiverend, zijn vol energie, vitaminen en mineralen. Ze maken ons als nieuw; we verrijzen en ontstijgen uit het stof en aardse gebondenheden. De kruidensapkuur verloopt best vanaf de tweede helft van april tot begin mei. Hoe gaan we te werk?

Dagelijks drinken we ‘s morgens nuchter en s’avonds voor het slapen gaan een borrel vers geperst sap. Het is heel belangrijk steeds vers sap te gebruiken; je dient dus tweemaal per dag te persen. Een goed centrifugerende fruitpers is daarvoor ideaal.

  • Samenstelling
  • drie kwart bestaat uit jonge brandneteltopjes, die om hun sterk bloedzuiverende werking gekend zijn. Door hun ijzergehalte hebben zij ook een belangrijk aandeel in de vorming van het bloed; verder verlagen zij de bloedurinezuurspiegel, waardoor reuma-aandoeningen worden tegengewerkt. Tenslotte zijn het goede stofwisselingsregelaars in het algemeen.
  • Het resterende kwart bestaat uit een mengeling van kruiden waarvoor geen vaste samenstelling gegeven kan worden. Iedereen moet daarbij de keuze maken die voor hem of zijn gezin het meest aangewezen is. Zo zal een maaglijder meer planten bijvoegen die werkzaam zijn op dat gebied, terwijl een nier-of reumapatiënt andere kruiden gaat zoeken die bijzonder geschikt zijn voor zijn specifieke kwaal.

Een min of meer universele samenstelling kan er als volgt uitzien ...

  • ¾ brandneteltopjes
  • ¼ zevenblad, duizendblad, paardenbloem, berkenblad, meidoornbloesem, akkerpaardenstaart, bijvoet, witte dovenetel, hondsdraf, bremtwijgjes, sleutelbloem, bosandoorn, madeliefje, kleefkruid, look zonder look….

Indien je het niet zitten om elke dag twee keer vers sap te persen, kan je ook gewoon twee keer per dag in je tuin of in de natuur (ver van eender welke vorm van vervuiling) deze kruiden plukken en opeten (behalve brandnetel!! ). Liefst s’morgens en s’avonds. Altijd zeer goed kauwen.

Eén eetlepel vers kruid is voldoende, niet meer. Zo heb je een zuivere vitaminen en mineralenkuur.

Belangrijk bij het gebruik van kruiden is de juiste dosering. Een kruid werkt optimaal wanneer je er niet teveel van neemt, zo niet dan krijg je een tegenreactie, een omgekeerde negatieve werking. Dus één eetlepel is voldoende om de nodige vitaminen en mineralen op te nemen en om je organisme te zuiveren.

We moeten ons lichaam koesteren en zacht behandelen, nooit extreme vastenkuren of liters sap en kilo's kruiden verorberen. Dat veroorzaakt chaos en gistingen in je lichaam, evenals vastenkuren, je lichaam is dat niet gewoon en gaat gewoon extreem reageren en blokkeert je stofwisseling waardoor je eigenlijk je zelf aan het vergiftigen bent.

Othila

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

blessed_tidings_of_lughnasadh.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf