Maan van het Ontwaken en de Wilg

Knotwilg29 april was het nieuwe maan en deze noemen we de 'Maan van het Ontwaken'. De Maan van het Ontwaken of de Maan van het Opstijgend sap verwijst naar de cyclus van groei en bloei die nu volledig op gang is gekomen. Met de Maan van de Dood werd stilgestaan bij het prille leven in de natuur, dat nog kwetsbaar is en gemakkelijk verstoord kan worden. Met de Maan van het Ontwaken zijn we een maand verder en de stuwkracht van de natuur is veel groter geworden. Deze maan valt ook rond Beltane, het vruchtbaarheidsfeest bij uitstek.

De boom die bij deze maan in verband wordt gebracht is de Wilg. De wilg is een goed symbool voor de stuwkracht van de natuur, het is een snelle groeier.

Met de Maan van het Ontwaken vieren we de hernieuwende levenskracht van de natuur en tegelijk het einde van de winter die nu definitief achter ons ligt. Met de viering van deze maan kun je uitdrukken dat iets nieuws nu echt duidelijk vorm begint aan te nemen, een project, een relatie enz..

Je kunt je leefruimte versieren met wilgentakken of een wilgenkrans die de kringloop van het leven symboliseert.

De Wilg

WilgenkatjesDe wilg geeft ons een geschenk: het acetylsalicylzuur.

Wilgeschors: Een koorts-en pijnstiller, verzacht rheuma en arthritis en arthrose, huidkwalen zoals psoriasis. De moderne wetenschap maakte het product na en het aspirientje was geboren!

Het acetylsalicylzuur bevind zich voornamelijk is de wilgenschors.

  • Daarvoor nemen we wilgentakken van drie à vier jaar oud. Deze oogsten we voor de bladeren tevoorschijn komen. Je kan de schors drogen, maar beter is er moedertinctuur van te maken.
  • Je knipt of snijdt de schors in kleine stukjes,
  • doe ze in een glazen bokaal en overgiet met alcohol van 96°, de stukjes schors moeten onder staan.
  • Bokaal afsluiten en laten macereren (red. - is laten trekken) gedurende een drietal weken, elke dag even schudden.
  • Daarna zeven en in een donkere fles gieten.

Bij hoofdpijn of koorts, 3 maal daags 30 druppels tinctuur in een beetje water of rechtstreeks onder de tong.

Wilgenkatjes: tegen angst, stress, rustgevend; hier ook bereiden als moedertinctuur, zoals bij de schors. s’ Avonds een half uur voor het slapen gaan, 30 druppels

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

9130514_f520.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf