Midzomerkruiden en Tips bij het oogsten

Verbena vingersMaretak-mistletoeMidzomer is het seizoen van verse kruiden met grote krachten, puur energie. In deze tijd van het jaar bevind deze kracht zich niet in zijn wortels, zoals in de herfst en winter, maar aan zijn knoppen, bloemen, bladeren en stengel. Het is dan ook het beste tijdstip om deze kruiden te oogsten en dit tot ongeveer half juli. Daarna gaat de energie van het kruid naar de zaadvorming en naar de wortels.

Voor het Midzomerfeest zijn twee ritueelkruiden belangrijk de Verbena of IJzerhard en de Maretak. We plukken altijd met de linkerhand (symboliek: het dichtst bij het hart). IJzerhard wordt altijd bij midzomerochtend geplukt en de maretak wordt gesneden net op het ogenblik van de Zonnewende.

Ik ben geen voorstander om kruiden te drogen, enkel droog ik kruiden die moeten dienen als dagelijkse drank, voor de smaak. De inhoudstoffen van gedroogde kruiden zijn verzwakt of helemaal verdwenen. Dus best verse kruiden en voor therapeutische doeleinden tincturen of mellites

Groetjes, Othila

Oogsten

 • Pluk altijd kruiden ver van iedere vorm van pollutie, industrie, drukke wegen, klassieke landbouw, enz..
 • Pluk kruiden zoals een geit of een ree, niet zoals een koe. Daar bedoel ik mee, dat je nooit alles van een bepaald kruid mag plukken. Laat altijd minstens de helft staan.
 • Pluk nooit zeldzame kruiden, je vindt altijd wel een vervangkruid dat wel algemeen voorkomt.
 • Pluk gezonde kruiden.
 • Bladkruiden zoals moederkruid, aardbei-blad, es-blad, druif, olijf, hazelaar enz., worden geoogst tussen 21 juni en 21 juli omdat dan al de actieve stoffen het sterkst aanwezig zijn en de bladeren rijp zijn. Na 21 juli neemt de kwaliteit sterk af.
 • Oogst bij mooi weer tussen 11 uur in de morgen en 13 uur in de middag en vanaf 17 uur in de namiddag. Op deze tijdstippen zijn de actieve stoffen het sterkst aanwezig.
 • Als je bloemen plukt zoals, rozenbloemblaadjes, goudsbloem, sint-janskruid, meidoorn, bernagie, linde, vlier, kamille enz… pluk ze vooraleer ze volledig open staan, wanneer ze reeds druk bezocht worden door bijen en andere nectarzoekers, is het te laat. Dus oogsten bij juist ontloken toestand.
 • Kruid (blad en bloem) hier wordt het kruid in zijn geheel gebruikt zoals ballote, melisse, marjolein … worden geoogst net voor de bloei. De bloem moet al gevormd zijn, net voor het ontluiken.
 • Wortelkruiden: rabarber, Echinacea, valeriaan, heemst, smeerwortel enz. oogsten in september-oktober omdat de kracht van het kruid zich nu in de wortels bevindt als voorbereiding op de winter.
 • Kruiden met etherische oliën: tijm, lavendel, rozemarijn, hyssop, salie enz.. Oogsten in volle zomer tussen 21 juni en 21 juli, de periode dat de etherische oliën het sterkst aanwezig zijn. Na 21 juli begint stilaan de afbraak in de natuur en is het niet  aangeraden om nog kruiden te oogsten.
 • Schors, algemeen het jaar rond maar dat kan soms wel anders zijn, zoals bij de wilg. Wild oogst je het best in het voorjaar voor dat de bladeren zich ontwikkelen.

Verwerken

Na de oogst moet men onmiddellijk de kruiden verwerken door drogen of moedertinctuur te maken.

Drogen

Het drogen moet snel gaan, liefst met een kruidendroogapparaat. Duurt de droogtijd te lang dan is de kwaliteit slecht. De temperatuur moet constant zijn, rond de 35°C maximum 40°C.

Vele kruiden verliezen hun werking bij het drogen of veranderen, zoals  kruiden van de familie van de lipbloemigen. Citroenmelisse bijvoorbeeld verliest bij het drogen 80% van de actieve stoffen.  

Ik droog enkel kruiden voor een lekkere drank, voor medische doeleinden maak ik moedertincturen, mellites, extracten of elexirs.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

5910_10151690038156343_130169046_n.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf