Agenda

Samhain - Halloween - Keltisch Nieuwjaar

Samhain ritueelSamhain is een van de oudste feesten, het wordt al duizenden jaren gevierd. Het feest zoals wij dat nu kennen is ontstaan uit meerdere feesten, gevierd door verschillende culturen. Bij de meeste mensen is Samhain bekend als Halloween, maar door paganisten, heksen en heidenen wordt het beschouwd als een Sabbat om de voorouders te eren. Het is een goed moment om met de geestenwereld contact te maken, want Samhain is het moment waarop de sluier tussen deze wereld en de volgende op zijn dunste is.

De Kelten vierden Samhain aan de vooravond van de winter. Het was het afsluiten van het zonnehalfjaar en een voorbereiding op het winterhalfjaar. De duistere, koude en levensbedreigende wintermaanden kwamen er aan. De laatste vruchten werden van de velden gehaald, de laatste aren werden geoogst. Tegelijkertijd was het ook een slachtfeest. De kuddes werden uitgedund en alleen de sterkste dieren werden gespaard. Die moesten in de lente voor een vruchtbaar en gezond nageslacht zorgen. De rest van het vee werd geslacht. De maand november wordt ook vandaag nog slachtmaand, bloedmaand of nevelmaand genoemd.

In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen Engeland, een overheersing die enkele eeuwen zou duren. Zij introduceerden hun feest Pomona, genoemd naar hun godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd eveneens omstreeks 1 november gevierd en de rituelen ervan vermengden zich met die van de Kelten waardoor er een gezamenlijk herfstfeest ontstond. In deze tijd werd ook de pompoen geïntroduceerd.

Halloween

Met de verspreiding van het christelijke geloof in Europa werd Samhain gekerstend. In het jaar 835 riep de rooms-katholieke kerk 1 november uit tot een gedenkdag ter ere van alle heiligen.  Dit was eigenlijk een behoorlijk slimme zet van hen - de lokale heidenen vierden die dag toch al dus was het handig om die dag te gebruiken als een kerk-feestdag. All Saints werd een dag voor alle heiligen die niet al een dag van zichzelf hadden. In Nederland heet het Allerheiligen en in Engeland Allhallowmass of Hallowmass. Jaren later riep de kerk 2 november uit tot een gedenkdag ter ere van de overledenen. Deze dag werd Allerzielen genoemd en werd gevierd met vuren en parades van mensen verkleed als heilige, engel of duivel. Naarmate de tijd verstreek, vermengden de gebruiken van de verschillende feesten zich en op de avond voor Allerheiligen vieren nu nog steeds meer mensen dit feest. De avond die de Engelsen aanvankelijk All Hallow's Eve noemden, verbasterde tot Hallowe'en en tot slot tot Halloween.

Mythen en misvattingen

In tegenstelling tot een populair internet gerucht was Samhain niet de naam van een oude Keltische god van de dood of van iets anders. Religieuze geleerden zijn het erover eens dat het woord Samhain (uitgesproken als "sow-en") komt van het Gaelic woord "Samhuin," maar ze zijn verdeeld over de vraag of het het einde of begin van de zomer betekent. Immers, als de zomer hier is geëindigd op aarde is het nog maar net begonnen in de Onderwereld. Samhain verwijst eigenlijk naar het daglicht deel van de feestdag, op 1 november.

Keltisch Nieuwjaar

Zonsondergang op Samhain is het begin van het Keltische Nieuwjaar. Het oude jaar is verstreken, de oogst is verzameld, de runderen en schapen zijn terug van de velden en de bladeren vallen van de bomen. De aarde begint langzaam te sterven om ons heen. Dit is een goede tijd om het oude op te ruimen en ons voor te bereiden op het nieuwe in ons leven. Denk na over de dingen die je deed in de afgelopen twaalf maanden. Heb je nog iets onopgelost? Als dat zo is, is het nu tijd om het af te ronden. Als je eenmaal al die onafgemaakte dingen hebt opgeruimd en uit je leven hebt gebannen, dan kun je beginnen aan het volgende jaar.

Ter ere van de voorouders

Sommigen van ons eren onze voorouders met Samhain. Als je ooit genealogisch onderzoek hebt gedaan of als een geliefde is gestorven in het afgelopen jaar, is dit de perfecte avond om hun nagedachtenis te vieren. Als we geluk hebben zullen ze met ons communiceren van achter de sluier. Ze geven advies, bescherming en begeleiding voor het komende jaar.Als je Samhain wilt vieren in de Keltische traditie, verspreid de festiviteiten dan over drie opeenvolgende dagen. Je kunt elke nacht een ritueel doen of een feest vieren. Wees flexibel.

Voor veel paganisten, heksen en heidenen is Samhain het moment om magie te doen die zich richt op de geestelijke wereld. De dood is zelden zo duidelijk als met Samhain. De lucht heeft grijze flarden, de aarde is broos en koud en van de velden zijn de laatste gewassen geoogst. Winter doemt aan de horizon en als het Wiel van het Jaar draait wordt de grens tussen onze wereld en de geestelijke wereld weer broos en dun. Culturen over de hele wereld hebben de geest van de dood geëerd in deze tijd van het jaar.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Cernunos.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf