Kruidenvlechtbrood

Vlechtbrood-8Samhain - Als herborist wil ik graag een recept toevoegen dat behoort bij deze feesten, zoals het Vlechtbrood. Vlechtbrood is een traditioneel brood dat rond deze periode werd gebakken om te schenken aan onze overledenen om het contact met hen te vergemakkelijken. Oorspronkelijk zou het een offerbrood zijn voor de allerarmste zielen of de armste overledenen. In Duitsland noemt men dit brood Seelenbrot of zielenbrood. Het vlechten zelf of de vlecht wordt meestal in verband gebracht met "verenigen" het oude met het nieuwe of in dit geval het levende met het dode.

Voor een vlechtbrood heb je nodig:

  • 500gr bloem
  • 300ml melk
  • een beetje olie 50ml
  • gedroogde bakkersgist ong. 30gr
  • een takje tijm, versnipperd, 1 soeplepel
  • wat rozemarijn, versnipperd, 1 soeplepel
  • peterselie , versnipperd , 1 soeplepel
  • honing

Neem een beetje lauw water in een beker, voeg hierbij een beetje honing (theelepeltje) en de gedroogde bakkersgist, goed mengen, de beker afsluiten en laten gisten gedurende een 10 min.

Doe de bloem in een kom, en giet in een kuiltje de gist bij, voeg de melk en de olie toe; de kruiden en een koffielepel zout. Kneed alles goed tot het deeg niet meer plakt en elastisch is. Maak een bol en leg het afgedekt met een doek op een warme plaats.

Laat het volume rijzen, verdubbelen. Dat duurt ongeveer 50 min.

Daarna nog een keertje kneden, delen in drie en vorm 3 rollen van ong. 25cm lengte. Vlecht de drie rollen in elkaar. Het moet een losse vlecht worden want je moet rekening houden dat de vlecht nog gaat rijzen.

Bestrijk het brood met los geklopt ei. Laat de vlecht weer rijzen.

Bak het brood op een ingevette bakplaat bij een t° van 200°C , 20 minuten.
Vlechtbrood-6

Smakelijk!
Groetjes, Othila

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

230374-eced569d7018d1bf728616412593fc84.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1