Agenda

Het is Daslook tijd!

daslook-of-allium-ursinum-een-gezond-keukenkru 517Wanneer je in de lente in het bos wandelt, kan het gebeuren, dat er een doordringende geur in de neus komt, niet onaangenaam en vaag vertrouwd. Het is Daslook tijd!

Maar wat is nu precies Daslook?

Daslook is op dit moment het in Duitsland meest geliefde keukenkruid, zou je kunnen zeggen.

Daslook (Allium ursinum) - stinzenplant

Daslook is inheems in Midden-Europa en is een in het wild groeiende plant, die nauw verwant is aan de knoflook en een knoflook-bieslook-achtig aroma heeft. Daslook staat vaak in grote groepen in niet te droge loofbossen. Na de bloei in mei sterft het gewas boven de grond af en zal pas het volgende seizoen weer gaan bloeien.

Daslook-1Bij het wild verzamelen van daslook moet er op twee dingen gelet worden:

  1. In diverse Europese landen is de Daslook een beschermde plant en mag je het niet plukken. Sinds 1 januari 2017 is het wildplukken van Daslook in Nederland weer toegestaan. Een lijst met beschermde planten vind je in de Wet Natuurbescherming.
  2. Men moet een goedwerkende neus hebben, anders kan men Daslook met het (giftige) Lelietje-van-Dalen verwisselen, welke blaadjes er hetzelfde uitzien.

Soms kun je verse Daslook kopen op een markt of bij een groenteboer. Het is echter schrikbarend duur. Je kunt makkelijk zelf Daslook kweken in je eigen tuin of in een pot op het balkon.

Beren

De soortaanduiding ursinum (wat betekent van de beren) komt doordat beren de gewoonte hadden zich na hun winterslaap vol te vreten met Daslook (in het buitenland heet de plant dan ook wel Berenlook). Men geloofde dat de kracht van de beren overging op de plant en de mens kon door het eten van dit kruid zich deze kracht toe-eigenen. Het klopt dat de Daslook veel gezonde voedingsstoffen bevat. Het kruid is rijk aan vitamine C en aan andere vitale stoffen (onder andere magnesium, mangaan en ijzer) en kan het in dit opzicht tegen knoflook opnemen. (100 gram verse daslook bevat 150 mg Vitamine C!)

Daslook is een meerjarige plant en een typische vroegbloeier met een korte vegetatieperiode. De eerst, ca. 20 tot 30 cm lange Daslookbladeren schieten uit in maart, in mei begint de bloei. De witte, lelieachtige bloemetjes zijn stervormig en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. Het blad sterft zoals bij veel stinzenplanten daarna af. Al in juni wordt de jaarlijkse levenscyclus beëindigd met de zaadrijping en het intrekken van de bladeren.

Daslook houdt van een een humusrijke, licht vochtige bodem op een plekje in de halfschaduw onder de bomen. Wanneer de Daslook zich thuis voelt dan heeft hij een enorme drang zich te verspreiden. Heb je Daslook in de tuin en je wilt niet dat de Daslook zich in de hele tuin verspreidt kan je een anti-wortelbarrière in de grond aanbrengen.

Als je Daslook wilt in je tuin of in een pot - dat kan namelijk ook heel goed - is het aan te raden de daslook direct als plant te kopen, want de zaadjes van de Daslook hebben 12-24 maanden nodig om te ontkiemen. Zelfs bij zaden die zijn voorbehandeld is erg veel geduld nodig voordat de eerste puntjes uit de grond komen. Wil je toch liever zaaien dan is het aan te raden de Daslook direct in de tuin uit te zaaien. Zo krijgt hij alle tijd die hij nodig heeft.

Het oogsten van Daslook gebeurt in april en mei. Wanneer de bloemen verschijnen is de oogsttijd alweer voorbij. Want tijdens de bloei verliest het blad langzaam zijn aroma en smaakt niet meer zo goed. De bladeren kunnen ingevroren worden. Slechts even wassen, goed laten uitlekken en dan invriezen. Daslook wordt ook wel gedroogd en is zo het hele jaar te gebruiken. Een andere manier om de bladeren te bewaren is ze te verwerken tot een pesto!

Daslookpesto

  • 120 gram daslookblad (gewassen, zonder steeltjes en drooggedept)
  • 3 tenen knoflook
  • 80-100 gr pijnboompitten (geroosterd)
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 2-3 dl goede olijfolie (extra vergine)
  • peper en wat zout naar smaak

daslook-pestoDeze hoeveelheid is ruim voldoende voor een grote jampot vol.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Blijf erbij en schud/keer regelmatig. Het is zo verbrand.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine (blender of staafmixer werkt ook) en vermaal het mengsel op de pulsestand tot de gewenste grofheid en smeuïgheid (voeg olie toe als het mengsel te droog is). Heb je geen keukenmachine gebruik dan een vijzel. Als je een vijzel gebruikt snij dan de bladeren eerst fijn en en vermaal dan alle ingrediënten in de vijzel

Voeg zout en peper toe naar smaak.

Doe de pesto in schone potjes en dicht ze af met een extra laagje olijfolie.Daslookpesto blijft mooi frisgroen van kleur en is circa acht weken houdbaar in de koelkast.

Daslookpesto met brede pasta

Daslookpesto is heerlijk in een pasta. Gewoon spaghetti  koken en afgieten en dan, van het vuur af, een potje daslookpesto er door roeren. Beetje versgemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas er over heen en klaar is ...!

Benodigdheden:

  • 200 gram brede pasta
  • 0,5 dl Tosaanse olijfolie
  • witte peper uit de molen
  • 1 potje daslookpesto
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 50 gram geroosterde hazelnoten
  • zout

Bereidingswijze:

  • Breng water met ruim zout aan de kook
  • Voeg de pasta toe
  • Kook deze beetgaar
  • Giet de pasta in een vergiet
  • Laat de pasta uitlekken
  • Doe deze terug in de pan
  • Meng op een laag vuur de olie erdoor
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Spatel de daslookpesto erdoor

Presentatie:

  • Schep de pasta op een heet bord
  • Strooi de pijnboompitten, de kaas en de noten er over

Waar koop je Daslook zaadjes, bolletjes of planten?

Vraag er naar bij je plaatselijke Tuincentrum of koop ze online.

Daslook zaadjes of bolletjes kopen: Sterke Bollen

Daslook plant in pot kopen: Baldur Nederland

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

krampus-en-sint.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1