Agenda

Verse vijgen in druivenblad (en wat is Verjuice?)

VijgenboomIn mijn kleine stadstuintje, lekker beschut tegen de achtermuur pal op het zuiden, groeien naast en door elkaar heen een druif en een vijgenboompje. Dit jaar voor het eerst, zitten er dikke vijgen aan de vijgenboom. Voor de meeste van de ingrediënten in dit recept hoef ik dus de tuindeur maar open te doen en mijn hand uit te steken.

Dit heb je nodig:

  • 8 druivenbladeren (liefst jong, fris en mals)
  • 100 ml Verjuice (zie beschrijving, zelfmaakrecept en alternatieven hier onder)
  • 100 ml water
  • 8 verse, rijpe vijgen
  • 80 gram verse zachte geitenkaas
  • zeezout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 60 ml Extra Virgin Olijf Olie om druivenbladeren mee in te smeren en te bedruppelen voor het serveren
  • Cocktailprikkertjes
  • Grillplaat of houtskoolvuurtje

Zo ga je te werk:Vijgen en druivenblad

  • Was de Druivenbladeren goed onder stromend water.
  • Plaats een kleine pan met de Verjuice en het water op het fornuis op hoog vuur en breng aan de kook.
  • Blancheer Druivenbladeren ongeveer een minuut als de bladeren jong en mals zijn, tot drie minuten  als de bladeren ouder zijn (groter en donkergroen). De Verjuice verbetert de smaak van het blad.
  • Zijn de vijgen die je van plan bent te gebruiken nog een beetje groen en stevig? Kook ze dan 5 minuten in de Verjuice en laat ze uitlekken.
  • Snij de vijgen bij het steeltje kruislings in.
  • Maak de vijg voorichtig open en plaats tien gram (of een flinke theelepel) geitenkaas in het midden van elke vijg en breng op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
  • Leg de druivenbladeren op een platte ondergrond en smeer beide kanten licht in met olifolie.
  • Plaats een vijg in het midden van elk druivenblad en breng de uiteinden van het blad naar de top van elk vijg.
  • Gebruik twee cocktailprikkertjes voor elke vijg. spies het blad vast door de bovenkant van de vijg om een pakketje te maken.
  • Grill deze pakketjes boven hete kolen of op een hete grillplaat
  • Draai het pakketje een keer en grill totdat het blad knapperig is en de vijgen zacht.
  • Besprenkel met Extra Virgin Olijf Olie voor het serveren.

Verjuice

Verjuice-unripe grapesMaggie was de eerste die Verjuice commercieel ging produceren. Het is gemaakt van het sap van ongefermenteerde onrijpe druiven. Maggie Verjuice gebruik je als zachte zuurvariant wanneer je citroensap of azijn te zuur vindt. Verjuice van Maggie is zoet en zuur. Als alternatief neem je droge witte wijn, honing en een beetje citroensap door elkaar. Een soort vinegrette dus.

Oorspronkelijk werd Verjuice gebruikt bij wijze van citroensap en is het helemaal niet zoetzuur, maar fris zuur en een beetje fruitig.

Hoe Verjuice te gebruiken
  • Verjus kan worden gebruikt overal waar wijn of azijn gebruikt zou worden in de keuken. Het zuur maakt vlees en planten  mals en maakt dat de smaak vrij komt in gerechten en ingrediënten.
  • Het werkt goed met kruiden als munt en basilicum.
  • Gebruik verjuice (of verjus zoals het in Frankrijk heet) in dressings en sauzen, de zachtere smaak kan een betere aanvulling zijn op meer subtiele plantaardige smaken.
  • Verjus is zacht genoeg om te gebruiken als een salade dressing zonder olie toe te voegen.
  • Probeer het als een marinade of in een marinade, niet alleen op vlees, maar ook voor het marineren van tomaten, komkommers of fruit. Bewaar alles koel wat je marineert in verjus. Het is op zichzelf niet zuur genoeg om als houdbaarheidsmiddel te dienen.
  • Gebruik verjus voor het blussen van groente of vleesgerechten. Het kan worden gebruikt om het aanbaksel in de bakpan los te maken en zo de smaken vrij maken voor een saus of voeg toe aan een casserolle of stoofpot. (Draadjesvlees of Hongaarse Hachee in de ketel boven een houtvuur?)
  • Verjus werkt goed in combinatie met fruit in sorbets, gelei, cocktails en andere dranken
  • Als je een gerecht bereidt met azijn wordt het wijn-onvriendelijk. Drink je wijn bij een dergelijk gerecht dan smaakt de wijn niet. Met Verjus heb je dat probleem niet.
  • Verjuice is een alternatief voor zowel azijn als citroensap maar niet zuur genoeg om lang te bewaren. Het is enkele maanden, zonder verdere toevoegingen of bewerkingen, houdbaar in de koelkast. Voor een langere houdbaarheid kan je per 7 pond onrijpe druiven wat (ongeveer 1/4 theelepel citroenzuur - E330 - Vitamine C - neem de goede natuurlijke variant) toevoegen.

Huisgemaakte verse Verjuice

Verjuice is het groene zure sap gemaakt van onrijpe druiven. Verjuice betekent dan ook simpelweg 'groen sap'. Het is een fantastisch alternatief voor citroensap. Citroen en Limoen wordt beschouwd als de enige bron van zure sappen door veel mensen, maar dat is het niet! Voor de opkomst en introductie van de citroen gebruikte men in het verleden het sap van onrijpe druiven om salades of schotels een zure smaak te geven.

Nu is Verjuice niet meer zo gebruikelijk, maar de mensen rond de Middellandse Zee en de Egeïsche regio in Turkije maken in het druivenseizoen nog steeds Verjuice. Ze gebruiken het in saladedressings of in gerechten zoals okra of kisir.

Heb je dus een druivenplant in je tuin dan kun je al gaan oogsten voordat de druiven rijp zijn en lekkere Verjuice maken. Heb je veel druiven dan kun je zelfs de Verjuice in (steriele) flessen bottelen en bewaren voor later. Maak het simpel en snel op de oude manier. Het is klaar in 10 minuten.

Verjuice - druiven plettenHier is het basisrecept voor Verjuice
  • Was de onrijpe druiven goed en haal ze van de tros.
  • Doe de druiven in een vijzel of kom en plet de druiven voorzichtig. Zorg dat je de zaadjes niet plet, geplette zaden geven een bittere smaak aan het sap. Prak een beetje tot de druiven allemaal open zijn.
  • Zet een zeef op een kom en doe een beetje van de gepureerde groene druiven in de zeef.
  • Knijp met je handen het sap uit de onrijpe druiven. (Het sap is zuur dus kan prikken aan je handen. Trek eventueel beschermende handschoenen aan.) Het sap stroomt in de kom en de schilletjes en zaadjes blijven in de zeef achter.
  • verjuiceGiet het in flessen om later in salades, drankjes en gerechten te gebruiken.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

odin.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1