Over ... Maria Brigitte - Chamane du Son

102666537 917331612120553 8630347584256063191 nHallo, ik ben Maria Brigitte. Ik ben 56 jaar (2018) en in de laatste fase van de overgang van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw. Sinds 2017 woon ik in Frankrijk. Eerst in het natuurgebied Parc naturel régional Les Causses du Quercy (departement Lot) en inmiddels (2020) verhuisd naar departement Pyrénées Orientales. In het zuidelijkste puntje van Frankrijk.

Als jong meisje had ik heel veel moeite met kijken. De bovenste pezen waarmee je ogen in de oogkassen ‘hangen’ waren langer dan nodig, en dit betekende in de praktijk dat ik altijd ingespannen naar boven moest staren om naar buiten te kunnen kijken. (Probeer het maar eens, je zult merken dat dit een zeer inspannende bezigheid is!) Als kind vertrouwde ik dan ook voornamelijk op mijn oren en het voelen van mijn omgeving.

Even voor mijn vierde verjaardag begon het seksueel misbruik door mijn vader en het emotionele misbruik door mijn borderline moeder. Mijn overlevingsreactie was om diep in mezelf te duiken en me te richten op mijn binnenwereld, een wereld die gevoed werd door het voelen van de energie van planten, bomen en dieren.

Nadat ik op mijn zesde aan mijn ogen geopereerd was richtte ik me daarnaast op de wereld van het woord en de verbeelding; ik verslond mythes, sagen en sprookjes, literatuur en science fiction/fantasy. Ik hield van dansen en theater en heb me hierin kunnen ontwikkelen. Wel was ik door de omstandigheden waarin ik opgroeide diep ongelukkig en kon ik niet met mensen omgaan. Gelukkig heb ik verschillende lieve mensen op mijn pad gevonden die me hiermee geholpen hebben, en juist mijn achterstand in gezond en plezierig met elkaar verkeren heeft ertoe geleid dat ik expert geworden ben in het begeleiden van mensen die ook zo hun uitdagingen hebben.

Die expertise heeft handen en voeten gekregen via twee opleidingen: één tot docent expressie door woord en gebaar aan de AVEK in Leeuwarden, een onvolprezen opleiding die zijn tijd ver vooruit was, en de jaren die ik heb doorgebracht met Searching Deer (Jan Prins), onvolprezen sjamaan uit Groningen. Bij hem ben ik geweest van 1996 tot 2012. In deze tijd zijn mensen mij sjamane gaan noemen, iets wat ik een grote eer vind.

Na 2012 heb ik me verder bekwaamd in wat ik Sjamanistisch Liefdewerk noem, een manier van begeleiden van personen en groepen waarbij de Liefde haar eigen werk kan doen wanneer we ons daar voor open stellen. Ook geef ik themaworkshops, vaak gerelateerd aan het jaarwiel of aan het levenswiel, en begeleid ik mensen die zelf een drang voelen om sjamaan te worden. Sommigen kennen me  misschien als Maria Bregitta van diverse festivals, zoals Eigentijds, Eigenwijs, Green Spirits, Lorelei Vrouwenfestival of Chapat. In Groningen en Harkstede heb ik jaren trancereis avonden gegeven.

Wat me zeer diep raakt nu ik in het  prachtig natuurgebied Causses du Quercy woon, is wat de natuur teweegbrengt. Haar kracht is voortdurend voelbaar tot op het bot. En deze doet me beseffen hoe ver ik van mijn oorsprong afgeraakt was – ondanks alle manieren waarop ik gezocht heb die te volgen en te eren – en hoe ik deze weer terug kan vinden door de natuur binnen te laten. Hier, waar praktisch geen straling is, geen fijnstof en geen voortdurende menselijke beweging en bemoeienis, maar wel een overweldigende rijkdom aan bomen, planten en dieren, komt de natuur zich weer zachtjes in me nestelen wanneer ik haar daarvoor de kans geef. Helend en inzicht gevend.

Het is een langzaam, bijna onmerkbaar proces, dat eigenlijk met geen pen te beschrijven is. En toch voel ik, als mens van het woord, van de klank en de letteren, de behoefte om mijn ervaringen te delen. Ik ben dan ook blij dat Frederika me de kans geeft om mijn wederwaardigheden voor jullie op te schrijven.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Altaar-srovlechten.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf