Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Imbolc Ritueel van Othila

PannenkoekenAlle rituelen heb ik, Othila, geleerd toen ik nog een kleine jongen was. Je dacht er niet bij na, je leerde, je aanvaarde. Ze behoren tot mijn dagelijks leven zoals mediteren, zoals kruiden zoeken …. zonder zou het me niet goed gaan. Ik ga het niet uitgebreid hebben over Imbolc zelf, ik denk dat daar uitgebreid zal over vertelt worden. Ik vertel graag hoe ik Imbolc elk jaar opnieuw beleef.

Imbolc is naar het schijnt een echt Keltisch feest en gebaseerd op oude gebruiken om de Aarde na de winter weer vruchtbaar te maken. Tegenwoordig spreekt men eerder van een reinigingsfeest, de voorbode van de lente, de eerste lammeren, de eerste melk. Imbolc verwijst naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde.

Elk jaar op mijn verjaardag - en die valt net op Imbolc - maak ik een Vruchtbaarheidsroede.

Dat doen we op de volgende manier:

Wilgentakjes
We zoeken drie soepele takjes van nu in bot staande of vruchtdragende bomen of struiken zoals Hazelaar, Wilg, Ratelpopulier of Els. We binden met een touw de takjes onderaan samen, daarna steken we er drie eieren tussen en binden het touw er rond zodat de eieren er niet uitvallen. Voorzichtig dat de eieren niet breken. Zo krijg je een ovale roede.

We gaan met onze roede naar onze cirkel en leggen hem in het midden op de grond (element Aarde). De oude roede van het vorig jaar wordt op het stenen altaar verbrand. De nieuwe roede wordt driemaal door het vuur gehaald (element Vuur). Daarna gaan we met onze nieuwe roede naar de poel en dopen hem drie maal in het Water (element Water).Daar Imbolc ook een ploeg-en zaaifeest is wordt al het tuingereedschap gewassen.

De roede wordt dan naar een perceel in de tuin gebracht waar de vrouwen symbolisch drie voren met hun staf in de Aarde tekenen in de vorm van een ruit. De ruit symboliseert de vruchtbaarheid, de vagina. De jongste vrouw staat in het midden van het perceel met een fakkel. Iedereen legt zijn roede over de drie voren.

De mannen verwijderen zich of gaan naar binnen in huis, terwijl de vrouwen naakt, of onherkenbaar gekleed, met de fakkel al de vruchtbomen aantikken om zo een rijke oogst af te dwingen.

Daarna sluiten we het ritueel af met pannenkoeken. De pannenkoek symboliseert de zon, het terugkerend licht, met in het midden een appelschijfje dat de vruchtbaarheid symboliseert.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Bridgid.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1