Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Crème Brûlée, Roomboter en Bacon met Prei

custardImbolc is een geweldige tijd van vuur en feesten. Gebruik keuken magie voor je Imbolc maaltijd met deze smakelijke recepten van het seizoen!

Gebakken Custard (soort Crème Brûlée)

Voor onze voorouders was deze tijd van het jaar moeilijk - de wintervoorraad was bijna op en er waren geen verse gewassen. Het vee bereide zich meestal voor op de geboorte van jong leven en het lammeren zou spoedig beginnen. Op dat moment zouden de ooien melk geven en als dat eenmaal zo ver was wist je dat je familie een bron van voedsel zou te hebben.

Schapenmelk is zeer voedzaam en schapen werden beschouwd als een melkdier lang voor dat koeien dat waren. Het woord "Imbolc" komt voor een deel van de uitdrukking "schapenmelk," dus zuivelproducten zijn uitgegroeid tot een belangrijk product in februari vieringen. Als je ook eieren hebt, dan heb je de ingrediënten van pudding, het perfecte zuiveldessert.

Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 1 uur

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 720 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel. gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel. gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel. vanille-extract
  • Een snuifje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 C. Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en mix voor ongeveer 15 seconden of totdat het goed gemengd is. Giet het vla mengsel in hitte bestendige schaaltjes. Plaats de schaaltjes in een ovenschaal en vul de schaal met heet water tot een diepte van ongeveer 2 cm. Bak de pudding gedurende een uur.

** Opmerking: Als je niet beschikt over een food processor, kun je een handmixer gebruiken, het duurt gewoon een beetje langer om alles door elkaar te mixen.

Maak je eigen Roomboter

butterImbolc is een Sabbat met zuivelproducten, dus waarom niet een beetje zelfgemaakte roomboter? Het is heerlijk, het is makkelijk te maken en het zal je kinderen (of vrienden) iets te doen geven terwijl je samen de Imbolc maaltijd bereid!

Imbolc is een Sabbat die vaak richt op zuivel - immers, het woord Imbolc is afgeleid van Oimelc, of "schapenmelk." Dit is een geweldige tijd van het jaar om voedingsmiddelen te maken die normaal gesproken afkomstig zijn van een zuivelfabriek en weinigen zijn meer representatief voor zuivelproducten dan boter. Zelfgemaakte boter is geweldig, want het heeft een vollere smaak - vooral omdat je gebruik maakt van zuivere room en deze niet verdunt met olie en water zoals bij veel commercieel geproduceerd boter. Vroeger brachten mensen uren door in een schuur om boter te maken. Je eigen partij verse boter kan met slechts een klein beetje inspanning worden gemaakt.

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten:

  • Volle slagroom
  • Glazen pot met een goed sluitende deksel.

Bereiding:
Labutter-jar-shakeat de slagroom op kamertemperatuur gedurende de nacht rijpen. Laat het niet langer dan 24 uur staan of het zal bederven.

Giet de slagroom in de pot. Draai het deksel er op. Schud de pot ongeveer twintig tot dertig minuten. Als er meer kinderen zijn laat ze dan om de beurt schudden zodat ze zich niet hoeven te vervelen.

Controleer regelmatig de pot - wanneer de inhoud te dik wordt om gemakkelijk te schudden, open je de pot en maak met een vork de inhoud een beetje los. Uiteindelijk zal de room gele klonten beginnen te vormen. Deze klonten zijn je boter, wat betekent dat je klaar bent.

Als je niet van plan bent om al de boter onmiddellijk te eten, bewaar dan de boter in de pot, in de koelkast. Het duurt ongeveer een week voordat het begint te bederven.

Je kunt de boter op smaak brengen (en helpen voorkomen dat het snel bederft) door het toevoegen van een beetje zout. Als je wilt kan je kruiden of honing toevoegen. Experimenteer een beetje om te zien wat voor soort smaken je het lekkerste vindt. Als je de boter koelt na het karnen - want dat is wat je net gedaan hebt - kun je het vormen in blokken voor makkelijke verwerking en verdeling.

Bacon en Prei

Bacon met preiEr zijn maar weinig geuren zo aantrekkelijk als bacon en als je er een stevige groene prei en een ui bij gooit, is het nog beter. Bak dit op en serveer op warme zacht brood als onderdeel van je Imbolc feest.

Bacon is een van die voedingsmiddelen die mensen graag gebruiken om andere voedingsmiddelen mee in te pakken. Echter, als je een purist bent waardeer je bacon simpel omdat het bacon is. Dit is een geweldig recept om te maken op Imbolc. De vurige smaak van uien en knoflook wordt gecompenseerd door de rokerigheid van de bacon. Geniet van deze overvloed op een paar sneetjes mooi warme gevlochten brood.

Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 450 gram bacon
  • 3 verse preien, fijngesneden
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

Bak de bacon en voer overtollig vet af. Haal uit de pan en hak in kleine stukjes. Doe het terug in de pan en voeg knoflook, prei en uien toe. Breng op smaak met zout en peper naar smaak. Wanneer de uien glazig zijn, haal van het vuur en serveer direct op warme, zachte brood.

** Opmerking: Als je een vegetariër bent, maak het met gesneden courgette in plaats van het spek. Het is nog steeds heerlijk!

Gekonfijte Wortelen

WortelsWortelen worden in verband gebracht met de zon en het vuur - dus precies goed voor Imbolc. Voeg een beetje boter en een aantal andere lekkere ingrediënten toe om ze te zoeten en het is een smakelijke toevoeging aan je Sabbat feest.

Wortelen zijn heerlijk eten - ze zijn een van die wortelgroenten die onze voorouders zouden hebben bewaard voor de koude wintermaanden. In februari zouden ze nog steeds eetbaar zijn, zelfs als al het andere was verdwenen. Rauw of gekookt, wortelen zijn geweldig. Zij komen overeen met het element vuur met hun warme, zonnige kleuren, dus waarom niet toevoegen aan je Imbolc feest? De truc met dit recept is om de wortels niet te zacht te laten worden. Verwarm ze lang genoeg dat ze warm zijn maar nog steeds een beetje beet hebben.

Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 pond, rauwe wortelen, snijd ze in ringen van ongeveer 0,5 cm dik
  • 60 gram boter
  • 50 gram bruine suiker
  • Zout en peper
  • Een vleugje gemalen gember

Bereiding:
Smelt de boter op een laag vuur. Zodra het gesmolten is, voeg de wortels toe en 'bak' totdat ze een beetje kleur beginnen te krijgen. Voeg de bruine suiker toe en meng totdat het is opgelost. Laat de wortelen sudderen op een laag vuur voor slechts een paar minuten.

Voeg het zout, peper en gember naar smaak toe. De gember geeft een beetje pit aan een anders zoet recept. Serveer als bijgerecht met je favoriete hoofdgerecht of als onderdeel van een Imbolc potluck.

Lamscurry met Gerst

Hoewel curry niet inheems is leent het zich goed voor dit moment vanwege zijn vurige karakter. Lam is een van de symbolen van het seizoen dus waarom niet een lamscurry als hoofdgerecht? Als je geen carnivoor bent, geen nood, er zijn smakelijke vervangers beschikbaar voor je!

Het lam is een waar symbool van het Imbolc seizoen. Op de Britse eilanden waren er jaren waarin lammeren in het voorjaar het eerste vlees was dat mensen aten in maanden. Gerst was basisvoedsel in vele gebieden van Schotland en Ierland en kan worden gebruikt om zelfs de schraalste wintermaaltijden voedzaam te maken en zo een hele familie te voeden. De gouden rozijnen voegen een beetje zonnige zoetheid toe. Dit eenvoudige gerecht is heerlijk en herinnert ons eraan dat de lente echt op komst is.

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels boter of olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 680 gram mager lamsvlees, in dunne reepjes gesneden
  • 240 ml rundvlees- of groentebouillon
  • 100 gram gerst
  • 2 eetlepels. kerriepoeder
  • 100 gram gouden rozijnen

Bereiding:
Verhit de boter of olie in een braadpan. Fruit de ui tot ze zacht is en voeg de reepjes lamsvlees toe. Bruin het lam, maar niet zo lang dat het hard wordt, je wilt het zacht en mals houden. Giet langzaam de bouillon erbij.

Voeg de gerst toe en dek de pan af met het deksel. Laat sudderen voor ongeveer 20 minuten of tot de gerst gaar is. Haal het deksel van de pan en voeg kerrie en rozijnen toe. Sudder nog een paar minuten en haal van het vuur. Serveer als onderdeel van je Imbolc diner.

** Let op: voor degenen die geen vlees eten, dit recept is ook uitstekend met wat gehakte courgette of pompoen in plaats van het lam.

Irish Cream Truffels

Truffels1Geen Pagan feest is echt compleet zonder chocolade, dus waarom niet een partij van deze smakelijke truffels gemaakt? Gebruik Bailey's Irish Cream en geniet van de smaak van vroeger.

Bijna iedereen houdt van chocolade en een mooie rijke truffel na het eten is een geweldige afsluiter van de Sabbat maaltijd. Dit recept is vrij eenvoudig. Maak deze van tevoren en bewaar ze koel. Deel ze uit zodra het Imbolc feest bijna voorbij is.

Kooktijd: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 120 ml. Bailey's Irish cream
  • 335 gram semi-zoete chocolade chips
  • 120 ml. slagroom
  • 4 eierdooiers
  • 2 eetlepels boter (gebruik echte boter geen margarine)
  • Cacaopoeder

Bereiding:
Doe de Bailey's en de chocolade chips in een zware pan op laag vuur. Houd op laag vuur, zodat je chocolade niet verschroeit en roer tot de chips zijn gesmolten. Voeg de slagroom en de eidooiers toe. Roer tot een gladde massa. Klop vervolgens de boter er door tot het dik wordt.

Haal van het vuur en laat een nacht rusten en opstijven in de koelkast. (Als het nog niet voldoende is opgestijfd, doe het een uurtje in de vriezer.) Zodra het mengsel is opgestijfd schep je met een lepel een beetje uit de pan en maak balletjes van ongeveer 2,5 cm in doorsnee. Rol elke bal in de cacaopoeder. Afhankelijk van de grootte van de ballen - en hoeveel je van het deeg snoept tijdens de voorbereiding - heb je een paar dozijn truffels.

** Let op: Neem eventueel in plaats van cacaopoeder, poedersuiker, kokossnippers, gekleurde hagelslag, gearomatiseerde koffiepoeder of gehakte noten.

** Om een groot geschenk te maken, rol een kegel van zwaar perkament papier, laat een aantal truffels in de kegel vallen en bind dicht met een lint.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

l-Harvest-Mouse.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1