Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Zomeroogstfeest van Othila

jharvest20basketGraag wil ik het hebben over het zomeroogstfeest, Lughnasadh of Lughnasa.

Tussen midzomer en de herfstequinox werd door alle Indo-Europese volkeren een Oogstfeest gevierd. Door de moderne heidenen wordt dit vaak als Keltisch feest beschouwd. Oorspronkelijk was het een feest rond de graanoogst dat in alle culturen één van de belangrijkste feesten waren.  Je hoeft geen landbouwer te zijn om een Oogstfeest te vieren. De zomerse overdaad aan granen, vruchten en andere gewassen is geen vanzelfsprekendheid, maar een sacraal onderdeel van de kringloop van het jaar.

Het ritueel

imagesEerst worden alle juwelen, uurwerken, mobiele telefoons, mp3, portefeeuilles enz., verwijderd en weggelegd.

 • We leggen de bloementuilen van het vorig jaar op het altaar.
 • Vervolgens gaat men 9 verse kruiden* plukken die in bloei staan of die vruchten dragen.
 • Men plukt met de linkerhand en houdt de tuil in de rechterhand naar beneden.
 • De tuil wordt gebonden met een wis, drie keer omwinden.
 • Vervolgens gaan we met onze vers geplukte tuil naar onze cirkel.
 • Wanneer we de cirkel betreden gebeurt dit blootvoets.
 • We dragen de tuil op beide armen.
 • Bij het altaar in het midden van de cirkel, wijden we de bloementuil naar de vier windstreken op beide armen.
 • We nemen één kruidentakje van de oude tuil die op het altaar ligt en voegen dit bij de nieuwe bloementuil, dit om het oude met het nieuwe te verbinden.
 • We leggen de pas geplukte tuil aan de voet van het altaar.
 • Daarna worden de oude tuilen die op het altaar liggen verbrand, dit gebeurt door de Sibbe.
 • Het ritueel gebeurt in volledige stilte.

De bloementuil wordt opgehangen in de huiskamer of slaapkamer of een andere belangrijke plaats. Hij zal er blijven hangen tot volgend jaar met Lughnasadh.

*Waarom negen kruiden?

De traditie ziet de kosmos op een negenvoudige manier. Negen is het krachtigste getal, 'de kracht van drie maal drie'. Negen komt veel voor in oude geschriften. Er zijn negen werelden in de kosmos en het negenvoudige rooster is het krachtigste patroon in de Noord-Europese magie.

Ik heb geleerd dat er negen aspecten zijn in elke mens. Ze vormen het fysieke lichaam.

Het 'Lik' of 'lich' en 'Hamr', iemands persoonlijke vorm of lichaamsbeeld. Het lichaam bezit ook 'Odhr', de kracht van inspiratie, 'Hugr', de kracht van kennis en waarneming, en 'Minni', de geest, het vermogen tot bespiegeling. Deze worden versterkt door 'Önd', de levensadem van de kosmos, waarvan wij een deel hebben en de 'Hamingja', ons geluk. Verbonden met de lichaamsaspecten zijn de 'Sal', een beeld na-de-dood, een schaduw of geest. Tot slot is er 'Fylgja', een ten dele losstaand aspect van onszelf dat soms in dierlijke vorm als een krachtdier verschijnt.

Het getal negen wordt ook in verband gebracht met Yggdrasil, de wereldes. Symbolisch gezien is deze wereldboom de kosmische as die de drie niveaus van het universum, de negen werelden van de schepping, verbindt. Op het hoogste niveau is de hemelse Asgard, het huis van de goden. In het midden is het Midgard of Middenaarde, de wereld van de mensen en beneden is de onderwereld van Utgard.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

winterzonnewende_zonnewiel.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1