Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Eieren verven

Hoe maak je Ostara eieren met natuurlijke verf?

Eieren verfOstara is een tijd van vruchtbaarheid en wedergeboorte en weinig dingen symboliseren dit zo goed als het ei. Door het kleuren van hen met heldere roze, blauw en geel, verwelkomen we de kleuren van de lente terug in ons leven en nemen afscheid van de winter. Echter veel commercieel verkrijgbare gekleurde eieren stikken van de chemicaliën. Zij mogen niet giftig zijn, maar aan de andere kant, je hebt geen flauw idee wat de ingrediënten zijn.

Waarom niet natuurlijke bronnen gebruiken om een verscheidenheid van kleuren te krijgen en echt de kleuren van het seizoen te vieren? Gebruik witte, liefst biologische eieren.

Hier is hoe:

Allereerst, plan het verven van ongeveer 3 - 4 eieren per keer. Je wilt dat ze ruimte hebben om in de pan rond te dobberen en niet boven op elkaar worden gestapeld. Voordat je begint, prik een klein gaatje met een speld of naald in het bolle uiteinde van elk ei. Dit zal helpen voorkomen dat ze barsten terwijl ze koken. Je zult echt op zijn minst een dozijn eieren willen hebben, gewoon omdat het heel leuk is om te experimenteren met verschillende kleuren.

Start met het koken van het water. Gebruik voldoende om de eieren een centimeter onder water te laten liggen, maar doe ze nog niet in de pan. Voeg 2 tl witte azijn toe en breng het water aan de kook. Zodra het kookt, doe 3 - 4 rauwe eieren met een schuimspaan in de pan. Vervolgens voegt je je kleurenmateriaal toe. Hier is waar het echt leuk wordt!

Als je je eieren wilt kleuren, voeg dan een van de volgende items toe. Je moet een beetje experimenteren om te zien hoe veel toe te voegen, maar probeer verschillende hoeveelheden om verschillende tinten van elke kleur te krijgen. Als je eenmaal je kleurmateriaal toegevoegt, laat 20 minuten sudderen.

kleurkruiden

  • Rood:  meekrapwortel of bietensap
  • Roze: paprika,
  • Paars: geconcentreerd druivensap
  • Geel: schillen (alleen) van gele uien
  • Roodbruin: schillen (alleen) van gewone uien
  • Goud: kerriepoeder poeder of koenjit
  • Beige: koffiedik
  • Grijs/beige: St. Janskruid met wat aluin (als je er ijzeren schroeven of spijkers bij doet wordt de kleur intenser)
  • Geel: kamillebloemen (werkt alleen met verse bloemen)
  • Geel tot Lichtgroen: spinazie of munt
  • Groen: klimop of brandnetel
  • Blauw: vlierbessen- of bosbessensap (als je er ijzeren schroeven of spijkers bij doet wordt de kleur intenser)

Na 20 minuten haal je de eieren voorzichtig uit de pan met je schuimspaan en leg ze op een stukje keukenpapier om te drogen. Als je wilt dat ze donkerder worden kan je ze in de pan met verfstof een nachtje laten liggen, maar de azijn kan de schalen verzwakken en zacht maken. Wanneer de eieren helemaal zijn opgedroogd doe je een beetje plantaardige olie op een papieren zakdoekje of keukenpapier en poets de eieren hiermee om ze wat glans te geven.

Bewaar je eieren gekoeld totdat het tijd is om ze te verbergen, op te eten of ze te laten zien aan je vrienden.

Tips:

  • Eieren kunnen de smaak overnemen van de smaak van wat je gebruikt hebt om ze te verven.
  • Gebruik een waskrijtje om tekens en sigils te maken op de eieren voordat je ze verft - het gewaxde gebied neemt geen verf op en blijft wit na het verven.
  • Na het verven kan je heel voorzichtig met een naald of prikpen figuren in de schaal krassen. Is wel een priegelwerkje maar geeft mooie resultaten.

Wat je nodig hebt:

  • Witte Eieren
  • Een pan met water
  • Witte Azijn
  • Natuurlijke ingrediënten voor kleuren

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

easter-red-eggs.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1