Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Appelbier, Maïsbrood, Paardengoulash en Fleurige Salade

apple-beerAppelbier

Ingrediënten:

  • 2 zoetzure appels in stukjes
  • 2 flesjes amberbier
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 100 gram bruine suiker.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de appelpartjes op de bakplaat en bak ze ongeveer een ½ uur. Verwarm het bier op laag vuur en voeg de kruiden en suiker toe. Roer enkele minuten tot alle suiker is opgelost. Voeg de appels toe en serveer direct.

Maïsbrood

cornbreadIngrediënten:

  • 1 kopje gemalen maïs,
  • 1 kopje meel,
  • 4 lepels suiker,
  • 1 lepel bakpoeder,
  • snufje zout,
  • 1 ei,
  • 1 kopje melk,
  • 20 gram boter.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Meng maïs, meel, bakpoeder en suiker goed door elkaar.
Doe het ei in een kommetje en roer het met een vork los.
Doe het geroerde ei bij het mengsel van maïs, meel en suiker.
Voeg vervolgens de melk toe. Smelt de boter en doe die erbij.
Roer alles goed door elkaar.

Vet een cakeblik in met wat boter en doe het mengsel erin.
Strijk de bovenkant mooi glad met een lepel.

Zet het cakeblik 25 minuten in de oven.
Haal het daarna uit de oven en laat het eventjes afkoelen.

Goulash van paardenvlees met verse groenten

Pferdegulasch UL 131We begrijpen dat sommigen dit zielig vinden voor de paarden. Wij houden ook van paarden. Maar ben je ervan bewust dat paardenvlees vaak in diervoeders van je huisdieren zit. Met die gedachte in het achterhoofd doet dit recept zelfs recht aan dit goede vlees. Inmiddels weten we waarom er weerstand is tegen het eten van paardenvlees, weerstanden die niet bestaan bij recepten met varkensvlees, rundvlees of eendevlees. Zou het kunnen zijn dat het ons is aangepraat? Want laten we eerlijk zijn, een klein biggetje, lammetje of eendje is toch ook schattig?

Lees meer hierover bij 'Waarom we geen paardenvlees eten en het ontstaan van Gilden'.

Paardenvlees is één van de vleessoorten die het meest natuurlijk is. Paarden worden niet gefokt voor consumptie - zelfs als je het wilde lukt het niet om ze vet te mesten. Meestal zijn paarden zeer goed behandeld en hebben hun hele leven op groene weiden voldoende beweging en natuurlijk voeding genoten. Genoeg redenen waarom dit mooie vlees zo goed smaakt en waarom het op het menu zou moeten staan. Goulash is een Slow Food-recept. Neem dus de tijd.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Paarden Goulash-vlees (ongeveer 1,5 kg)
  • Prei  (3 stronken)
  • Broccoli
  • Paprika (3 stuks)
  • Tomaten (kleine 7)
  • Champignons (een aantal)
  • Uien (4 stuks)
  • Knoflook (5 teentjes)
  • Gember (een stuk)
  • Olijfolie
  • Nootmuskaat (naar smaak)
  • Dille, basilicum en daslook (naar smaak)
  • Spek (overvloedige)
  • Cognac (flinke scheut)
  • Bietsuikerstroop  (naar smaak)
  • Veenbessen (naar smaak)
  • Mierikswortel (naar smaak)
  • Chili-olie (beetje)
  • Tomatenpuree (4 eetlepels)

Verwarm de oven voor op 100 ° C. De bakplaat goed met olijfolie insmeren. Vervolgens verspreid je het vlees op de bakplaat. Afhankelijk van de grootte van de stukken moet het vlees nu tot ongeveer twee uur langzaam garen bij 70-80 ° C.

In de tussentijd, snijd je de groenten klein en bak deze in olijfolie beetgaar. Breng het op smaak met de kruiden, zout en peper.

Verwarm in een stoofpan wat olijfolie en bak het gegaarde vlees totdat het mooi bruin is. Bak ook het gehakte spek en de ui stukken. Breng op smaak met zout en peper. Giet een glas heet water bij het vlees en breng aan de kook zodat de aanzetsels op de bodem van de pan oplossen. Zet de pan op laag vuur en voeg nootmuskaat, suikerbieten stroop, veenbessen, mierikswortel, chili-olie en de tomatenpuree toe. Wanneer het vlees mooi zacht en gaar is, voeg je de groenten bij het vlees. Alles weer goed mengen, proeven en eventueel verder op smaak brengen.

Pferdegulasch UL 061Ten slotte voeg je de knoflook toe om de smaak af te ronden. Alles nog even laten sudderen. Het paardenvlees is heerlijk mals en je kunt - zoals reeds vermeld - er zeker van zijn dat het niet afkomstig is van de bio-industrie.

Helaas zijn er steeds minder paardenslagers en moet je misschien meer moeite doen en afstanden afleggen om paardenvlees te kopen. Het is echter de moeite waard. Koop dan meteen wat meer en vries het vlees vervolgens in porties in. Zoek op internet naar een paardenslagerij in je buurt.

Geniet van de maaltijd en Hail to Freyr!

Fleurige Wilde Kruidensalade met vinaigrette

KruidensaladeIngrediënten:

  • 4 bloemen en 16 blaadjes van de Oost-Indische kers
  • 12 bloempjes van de rode klaver
  • 4 takjes basilicum
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 koolbladeren
  • 4 paarse mosterdblaadjes
  • 12 vioolblaadjes
  • 8 paardebloembladeren

Doe alles in een grote slakom

Vinaigrette:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel fijngehakte knoflook
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • peper en zout naar smaak

Mix de ingrediënten en klaar is de dressing, serveer met de sla.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Sleipnir.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1