Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Crossroads

CrossroadsImbolc is een tijd waarin het Wiel van het Jaar een kruispunt heeft bereikt tussen licht en donker. De aarde staat op het punt te versnellen, en toch weet niemand precies wat voor ons ligt. Er zijn onverwachte wendingen op het pad te komen, maar waar het heen leidt is iedereen een raadsel.

Goden en Godinnen van het Kruispunt

De goden, godinnen en geesten van het kruispunt hier opgeschreven zijn een fractie van de goden die vereerd en gerespecteerd werden in verschillende culturele en etnische tradities. Er is Maximon van Guatemala, Bhairava van India, Hermes van de Grieken, de Haïtiaanse Legba, Hecate van de Grieken, Chimata-No-Kami van Japan en vele anderen.

In een van haar vele aspecten wordt Brighid beschouwd als een godin van het kruispunt. Van haar wordt gezegd dat ze kan zien waar we zijn geweest en wat het pad ons kan brengen als we ervoor kiezen dat pad te volgen.

De Crossroad / Het Kruispunt

Een kruispunt is letterlijk een kruispunt waar twee of meer wegen bijeenkomen. Daarnaast speelt het kruispunt een belangrijke rol in de religie, folklore en magie tradities van vele culturen. Een kruispunt wordt gezien als "niemandsland", geen eigendom van iemand en als zodanig, is het een perfecte plek om een ritueel uit te voeren, een spreuk te zeggen of een geïmproviseerde altaar te maken. Het kruispunt is een locatie "tussen de werelden", een plaats waar bovennatuurlijke geesten kunnen worden gecontacteerd en paranormale gebeurtenissen kunnen plaatsvinden. Symbolisch kan het een plaats zijn waar twee dimensies elkaar raken en vertegenwoordigt daarom letterlijk "noch hier noch daar".

Het aantrekken of loslaten van zaken wordt geassocieerd met het kruispunt. Oude volkeren waren een beetje achterdochtig bij kruisende paden en hun verwarrende mengelmoes van energieën. Er ligt veel macht besloten in het veranderen van richting en oversteken en deze macht kan zowel  ten goede of ten kwade gebruikt worden, het hangt af van het individu.

Positieve dingen kunnen gebeuren op een kruispunt. Als je drie zilverstukken begraaft op het kruispunt in de nacht van de volle maan, zal dit je beschermen tegen het kwaad en het verhoogt je vermogen om liefde en geld aan te trekken. Als je een drieledige stok, rood geverfd en versierd met zwarte kraaienveren, in de grond op het kruispunt steekt zal het je  psychische krachten verhogen en je zult ondenkbare mystieke gaven te krijgen. Bepaalde stenen verzameld op het kruispunt kunnen je ook beschermen tegen het kwaad en diverse giftige invloeden - zolang je de steen in je broekzak of je tas met je meedraagt. Stenen verzamelden op het kruispunt bij Volle Maan zal jouw en je geliefden altijd beschermen.

Crossroads zijn een plaats van geestelijke kracht, maar ook van gevaar, waar spoken, boosaardige feeën, de oude goden en godinnen van Europa en Afrika, maar ook duivels worden verondersteld om op de loer te liggen. Crossroads, de plaats waar twee wegen elkaar kruisen, bestaan overal, natuurlijk, maar splitsingen in de weg waren niet zo alledaags in de oude wereld.

Ook de meer sinistere elementen van het bovennatuurlijke - zoals vampieren en duivels - zijn altijd geassocieerd met de macht van het kruispunt. Niet alleen is de duivel in verband gebracht met het kruispunt, ook van feeën wordt gezegd dat ze daar aanwezig zijn - maar niet de welwillende spirits uit kindersprookjes. Dit zijn boze feeën van ellende en onrecht. Wees er zeker van dat je nooit in slaap valt op het kruispunt . Allerlei onheil zal je dan overvallen. Je kunt "betoverd"of "fee-geleid" wakker worden. Of zelfs wakker worden in het land van de doden.

De Indiase god Bhairava is een oudere versie van de god Shiva en bewaakt de Kruispunten rondom dorpen en steden. Die plekken waren bezaaid met stenen fallussen en standbeelden om hem te vertegenwoordigen als de wachter van de grenzen tussen werelden en om de openen deuren naar nieuwe informatie uit andere plaatsen te eren. In Duitsland worden de Crossroads Geisterwege of "Ghost Roads " genoemd.

Hecate

De magie en chaos van het kruispunt gaat veel verder terug in de geschiedenis dan onze herinneringen. Over het geheel genomen dachten oude volkeren dat magie op zijn meest krachtig was  op eenkruispunt en dus verbonden ze deze plek met hekserij. Hecate, de godin van hekserij, loert op het kruispunt, samen met haar zwarte honden. Als je blaffende honden hoort op een kruispunt kun je er zeker van zijn dat Hecate, de godin met drie gezichten, oversteekt.

De godin van de onderwereld en tovenarij Hecate (ook de "Koningin van de Spoken") was de heerser over de Crossroads in het oude Griekenland. Dit is waarschijnlijk afkomstig van haar oudere rol als Godin van de woestijn en niet-opgeëiste gebieden. In de oudheid werden offers van voedsel en gebak op het kruispunt gezet om Hecate en haar mysterieuze krachten voor goed en kwaad te sussen. Dergelijke cakes werden "Hecate gebak" genoemd. Het was traditie  een brandende kaars plaatsen in het centrum van deze koeken voor goed geluk. Dit werd ook gedaan zodat Hecate haar weg kon vinden in het donker. Dit is waar de gewoonte van kaarsen op verjaardagstaarten is ontstaan.

Hoodoo

In Afrika, de Kruispunt-goden zijn gevarieerd en ze gaan schuil achter vele namen zoals Eshu, Legba, Ellegua, Ndumba, Pomba Gira en Nzila. Zij zijn degenen die de weg openen naar het leren van krachten en wijsheid. Hoodoo praktijken van de Mississippi Delta hangen sterk aan de mystieke en soms verguisde krachten van de Crossroads. Hoodoo associeert de Kruispunten met de duivel. Echter, de Hoodoo duivel is niet precies hetzelfde als de traditionele christelijke duivel. In plaats daarvan is de Hoodoo Duivel meer een bedrieger geest, wijs en sluw maar niet echt kwaad, meer als een vriend die op het verkeerde pad is gegaan. Populaties die worden opgevoed in Hoodoo geloven dat de Duivel rondhangt bij de Kruispunten en wacht op de juiste persoon om om een handeltje te drijven, zodat hij kan de onsterfelijke ziel van die persoon kan stelen in ruil voor een gunst.Een Crossroads ritueel wordt meestal gedaan vaardigheid te bevorderen, zoals een muziekinstrument uitstekend spelen, dobbelstenen gooien, zingen , spreken in het openbaar of prediken, en - de meest populaire - om te winnen in elke vorm van gokken. Tijdens het ritueel  wordt het object dat men wenst te beheersen, de gitaar, banjo, dek van kaarten of dobbelstenen naar de Crossroad gebracht om middernacht, of net voor zonsopgang voor 3-9 nachten op een rij. Bepaalde dieren moeten verschijnen, zoals een beer, een zwarte hond of kat, die de persoon laat weten dat zijn ban begint te werken. Tijdens het laatste bezoek moet een grote zwarte man materialiseren. De zwarte man (geen donkere huid, maar volledig kolen zwart) zal vragen of hij het object dat naar het Kruispunt is gebracht mag lenen. Hij zal dan laten zien hoe goed het bespeeld of beheerst kan worden. Wanneer het oblect wordt geretourneerd, zal de drager worden begiftigd met bijna bovennatuurlijke krachten als het gaat om het object, het winnen van alle games of de grootste musicus in de stad en daarbuiten worden. Maar vaak zal de persoon die zijn ziel verkoopt voor plotseling gewin een tragische dood sterven of zal zijn winst snel weg genomen worden.

Galgen en Vampieren

Omdat Crossroads "niemandsland" zijn is het een gebied dat spoken en andere wezens die misschien niet thuishoren in de natuurlijke wereld, zoals vampieren en demonen, uitnodigt. In Oost-Europa wordt gedacht dat vampieren op Crossroads zoeken naar nieuwe slachtoffers. Verderfelijke feeën worden ook verondersteld om op de Crossroads verloren zielen te achtervolgen en hen in de schemer wereld van de Fairyland te lokken.

In Engeland werden galgen gebouwd bij de Kruispunten waar veroordeelden werden  opgehangen. Dit werd gedaan om hun geesten te verwarren, in geval besloten ze om terug te keren en degenen op te zoeken die hen hadden omgebracht. Zelfmoordslachtoffers werden soms ook begraven op de Crossroads zodat hun geest niet zou zoeken naar degenen die hen onrecht had aangedaan in het leven. Men dacht dat de vier richtingen van het gevorkte pad hen zou verwarren en om dergelijke rusteloze zielen er van te weerhouden van "dwalen". Bepaalde routes werden gebruikt voor begrafenissen en heetten daarom "lijkweg" en soms "lijkkruis". Een deel van het begrafenis ritueel was om de kist bij een Kruispunt een tijdje te laten staan voordat het naar het kerkhof werd gedragen. Sommigen hebben voorgesteld dat dit gebruik dit komt omdat een Kruispunt de vorm heeft van een christelijk kruis. Maar geloof in de krachten van het Kruispunt dateert van ver voor het Christendom, minstens 1000 jaar, en komt voor in culturen die niet christelijk zijn.

India kan een bron achter de Europese verhalen van de Kruispunten zijn wanneer je bedenkt dat de Sanskriet sprekende Rom mensen, ook wel bekend als zigeuners, hun legenden en overleveringen over occulte krachten van het Kruispunt door Europa hebben verspreidt. De  Europese en Afrikaanse overtuigingen - later Hoodoo en Voodoo praktijken en riten - kwamen ook naar de Verenigde Staten.

Ritueel vegen werd ook gedaan bij de Kruispunten en word geassocieerd met heksen. Een paar honderd jaar geleden nog dachten de Ieren dat heksen elkaar ontmoetten bij de Kruispunten om hun sabbats te vieren.

De Romeinse god Mercurius (of de Griekse god Hermes) bekend om zijn gladde verstand, behendige intelligentie en vruchtbaarheid, bedroog via de Crossroads. De Grieken plaatsten opgericht fallische beelden op het kruispunt om Hermes (of Mercurius) te eren, de god van de reizigers en om de plaats te markeren waar informatie werd uitgewisseld.

Bridgid's Cross Divinatie

Een Brighid's Cross verenigt de vier elementen en creëert paden die reizen in de vier richtingen. Hierom is Imbolc een ideale tijd voor divinatie. Weet je niet welke kant je op moet dit jaar of welke keuzes voor je liggen? Laat Brighid je helpen terwijl je een kruispunt weeft in haar eer. Als je een Brighid's Cross gebruikt als onderdeel van deze divinatie, vraag haar om je te inspireren en begeleiden naar de juiste weg in de komende maanden.

Voor deze divinatie, wil je naar een plek waar je alleen en ongestoord kunt werken. Als het warm genoeg is, probeer dan naar buiten te gaan, misschien in het bos waar twee paden elkaar kruisen. Voordat je begint, lees hier de instructies over hoe je een Brighid's Cross maakt. Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voor het begin van je divinatie ritueel.

Begin met je ogen te sluiten en na te denken over waar je bent geweest in het afgelopen jaar. Geestelijk, emotioneel en zelfs fysiek. Welke dingen heb je gedaan waar je spijt van hebt? Welke dingen hebben je vreugde gebracht? Is er iets wat je wilde doen, maar heb je daarvoor de kans niet gekregen? Zie jezelf dwalen langs een pad, uit het verleden en in het heden. Laat je geest vrij rondlopen en visualiseer het naderen van een kruispunt. Misschien is het een plek in een bos waar een paar herten paden samen kruisen. Misschien is het in de bergen, waar stromen elkaar kruisen. Of misschien zie je jezelf in een grote open ruimte, met wegen verbonden ergen in een verlaten landschap.

Hoe dan ook, zie je jezelf op dat kruispunt. Je bent in het midden, vele paden vertakken zich vanaf dit punt. Elke leidt in een andere richting. Elk pad brengt u naar iets nieuws. Begin met het maken van het Brighid's Cross en terwijl je weeft denk na over wat zou kunnen liggen in elke richting. Terwijl je nadenkt over de mogelijkheden en nadenkt over elk afzonderlijk pad staat Brighid zelf naast je. Weef verder aan je kruis en kijk ernaar. Het kruis wijst op een van de wegen.

Wanneer je kruis klaar is, sluit je ogen nog een keer en mediteren over de weg die Brighid als voor jou geschikt heeft aangewezen. Wat ligt er in die richting? Is het iets bekends en geruststellend? Iets nieuws en onbekend? Focus op het kruis dat je hebt gemaakt en laat deze nieuw ingeslagen weg je inspireren. Weet dat het je uiteindelijk iets goeds en positiefs en sterks zal brengen.

Wanneer je klaar bent, kun je Brighid een offer geven als dank voor haar begeleiding.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

tumblr.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1