Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Brandnetelsoep en Mayonaise

BrandnetelsoepHet voedsel dat tijdens Ostara wordt gebruikt is alles met eieren, honingkoekjes, seizoensfruit, groene salade, zaden (zoals zonnebloempitten en sesamzaad), bladgroenten.
Hier kan je dan mee variëren van eierkoeken tot een lekkere salade of zelfs een spinazie quiche. Denk ook eens aan wafels met melk, punch, hysop, lindebloesem of paardenbloemthee. Of een smakelijke brandnetelsoep van jonge brandnetelblaadjes.

Brandnetelsoep

  • 50 gram boter
  • 1 pond klein gesneden aardappelen
  • 2 grote kleingesneden uien
  • 6 stangen prei, klein gesneden
  • zout en vers gemalen peper naar smaak
  • 4/5 kopje kippenbouillon
  • 150 gram brandnetel, gewassen en fijngehakt (of ongeveer 60 gr gedroogd)
  • 3/4 kopje room

Smelt de boter in een diepe braadpan of steelpan. Voeg wanneer ze schuimt de aardappelen, uien en prei toe.
Roer tot alles een boterlaagje heeft, bestrooi met zout en peper en dek toe.
Laat 10 minuten op laag vuur stoven, of tot de groenten zacht zijn. Voeg de bouillon toe en laat pruttelen.
Voeg brandnetelbladeren toe en laat mee pruttelen tot ze zacht zijn. Laat niet te lang koken.
Voeg de room toe met kleine beetjes tegelijk.
Naar wens zijn meer smaakmakers toe te voegen zoals munt, rozemarijn of kruidenboter.
Voor ongeveer 6 borden.

Geroosterde lamsbout

lamsbout1Lam is het seizoensvlees van het voorjaar, dus dit is de perfecte Ostara maaltijd voor vleeseters. Voor veel van onze voorouders was lam het eerste verse vlees dat ze aten na de koude wintermaanden. Het is zacht en de citrus marinade maakt het lekker sappig. Serveer het met zelfgemaakte muntchutney om een beetje koelte toe te voegen aan de smaak.

Ingrediënten:

  • Lamsbout
  • 240 ml droge witte wijn
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Sap van 2 sinaasappels (of 120 ml jus d'orange)
  • 1 eetlepel vers gehakte rozemarijn
  • Peper en zeezout naar smaak
  • Olijfolie (ongeveer 2 eetlepels).

Bereiding:

Om de marinade te maken, combineer alles, behalve het lam in een kom. Meng het met een garde. Giet het mengsel in een plastic zak en voeg dan de lamsbout toe. Sluit de zak en laat het een nacht zitten.

Laat het lam op kamertemperatuur komen voordat je het in de oven doet. Haal het uit de zak, doe het in een braadslee (samen met alle marinade sappen) en bak op de onderste rek op 230 C. Rooster het lam tot aan een interne temperatuur van ongeveer 60 C of ongeveer een uur.

Het geheim van een goede lamsschotel is dat het vlees niet te gaar moet zijn, dus het moet nog steeds roze in het midden zijn wanneer het uit de oven komt. Plaats de braadslee op een rek, dek af met aluminiumfolie en laat het in zijn eigen sappen rusten voor ongeveer twintig minuten voor het in z'n geheel te serveren. Dit zal helpen tegen het afkoelen en zonder het vlees uit te drogen het vlees.

Mintchutney

MintVijzelDeze heerlijke saus is perfect voor voorjaarsmaaltijden, vooral als je een gebraden lamsbout maakt. Het past ook goed bij kruidige gerechten, zoals Indiase en mediterrane gerechten, of groenten. Het is snel te bereiden, of je kunt het van tevoren maken en laat het rusten.

Ingrediënten:

  • 240 verse muntblaadjes, uit stelen
  • 40 gram verse koriander
  • 40 gram verse peterselie
  • 40 gram groene paprika, in stukjes gesneden
  • 40 gram rode paprika, in stukjes
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1/2 theelepel. zeezout
  • Een scheutje citroensap
  • Water

Bereiding:

Doe alles in een vijzel en plet tot het een pasta is (Of gooi alles in je keukenmachine of blender en hak tot het een pasta is.) Voeg geleidelijk water toe en meng totdat het water en de kruiden een gladde saus zijn. Zet koel weg als je niet van plan bent om het meteen op te dienen.

Home made mayo

homemade-mayonnaiseHet maken van je eigen mayonaise gaat heel snel. Met de gezondste ingrediënten en het resultaat smaakt beter dan wat dan ook wat geleverd wordt in een pot of fles. Sinds de commerciële houdbare mayonaise werd geïntroduceerd, ongeveer een eeuw geleden, zijn de meeste mensen vergeten hoe makkelijk het is om zelf mayonaise te maken. Het is heel simpel, het is gewoon olie gemengd met eigeel. Kleine oliedruppels worden opgenomen in het ei zodat het mengsel gelijkmatig en romig wordt (dit proces staat bekend als emulgeren). Zodra je weet hoe het moet kan je eindeloos variëren.

Basic Zelfgemaakte mayonaise

(ongeveer 1 kop, neem het dubbele van de ingrediënten als je meer nodig hebt)

Ingrediënten:

  • 1 heel biologische ei of 2 eierdooiers (zie opmerking hieronder)
  • ¼ theelepel droge mosterdpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • Snuifje cayennepeper poeder of gemalen zwarte peper (optioneel)
  • 1 eetlepel azijn , citroensap of limoensap
  • ¾ tot 1 kopje milde biologische plantaardige olie (zoals koolzaad of druivenpit)

Zo ga je te werk:

Doe alles behalve de olie in een kleine mengkom en klop goed met een garde of staafmixer. Doe ¼ kopje olie erbij en klop goed. Dan steeds met kleine scheutjes olie blijven toevoegen tot het mengsel dik en romig is. Je hebt misschien niet alle olie nodig. Als je te veel olie toevoegt kan de mayonaise gaan uitvloeien of zelfs beginnen te schiften. Dus stop met het toevoegen van olie wanneer de structuur goed is. Proef en pas kruiderij naar wens aan.

Je kunt ook mayonaise in een blender of kleine keukenmachine maken. Voeg de olie in een dun straaltje toe terwijl de machine draait. Serveer direct of doe de mayonaise in een glazen pot met een strakke deksel. (Als je gebruik maakt van een staafmixer, bespaar jezelf wat tijd en een kom afwassen door de mayonaise direct in een glazen pot te maken). Bewaren in de koelkast voor maximaal twee weken. Mayonaise kan je niet invriezen.

Opmerking: Het consumeren van voedingsmiddelen die rauw ei bevatten draagt een klein risico van door voedsel overgedragen ziekten met zich mee. Neem uitsluitend verse, ongescheurde eieren en zorg ervoor dat je altijd azijn of sap van citrusvruchten toevoegt om de mayonaise te verzuren. Evenals het bewaren in de de koelkast zal dit helpen om het risico te verminderen. Als je je zorgen zorgen maakt over het gebruik van rauwe eieren (mensen met immuun problemen, kleine kinderen, ouderen en zwangere vrouwen zijn het meest kwetsbaar) kun je de eieren eerst pasteuriseren. Chefs gebruiken deze methode vaak en hoewel het niet 100 procent effectief is zal het zeker de meeste bacteriën doden in de poriën en op het oppervlak van de eierschaal. De plek waar de meeste vervelende en bedreigende bacteriën op de loer liggen.

Eieren pasteuriseren

Om hele eieren te pasteuriseren, plaatsen je intacte eieren in een pan met koud water, diep genoeg zodat de eieren minstens een centimeter onder water staan. Zet op het fornuis en verhoog langzaam de temperatuur van het water tot ten minste 60°C, maar niet heter dan 61° C (je hebt een nauwkeurige thermometer nodig). Handhaaf deze temperatuur gedurende 3 minuten (grote eieren) tot 5 minuten (jumbo eieren). Koel de eieren in koud water en ofwel onmiddellijk gebruiken of opslaan in de koelkast totdat het nodig is.

Voorjaars kiem-salade met honing-mosterdsaus

AlfalfaDe lente is hier en daarmee komen helder groene geschenken uit de tuin. Is er een betere manier om Ostara te verwelkomen dan met een bord verse spruiten en bladeren? Dit is eenvoudig te maken en de honing mosterd dressing is heerlijk. Als je geen fan van mosterd bent gebruik dan je favoriete dressing in plaats van deze.

Ingrediënten:

  • 80 gram tauge
  • 80 gram alfalfa
  • 160 gram jonge spinazie
  • 2 bosuitjes, gehakt
  • 40 gram geschaafde amandelen
  • 40 gram gedroogde kersen of rozijnen
  • 40 gram mayonaise
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • Een scheutje citroensap

Bereiding:
Om de salade te maken, doe de baby spinazie in een schaal en voeg de spruiten toe. Spreid ze uit zodat ze niet allemaal samengeklonteren. Bestrooi met de gehakte bosuitjes, de amandelen en de gedroogde kersen of rozijnen.

Om de dressing te maken, voeg de mayonaise, mosterd, honing en citroensap samen en meng goed. Besprenkel hiermee de salade voor het serveren

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

lamsbout1.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1