Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Koekjes voor de Elfjes, Haasje-repje Mede en ...

Pancakes met honingTraditioneel werden er op de vooravond van Beltane koekjes rond het huis gelegd om het elfenvolk tevreden te stellen.

Dit heb je nodig:

  • Een half kopje zoete witte wijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • 1 kopje honing
  • 2/3 kopje bloem
  • Mespuntje nootmuskaat
  • Mespuntje kaneel
  • Mespuntje zout
  • Kokosolie

Zo maak je de koekjes:

Klop het ei met de wijn in een schaal. Meng de bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en suiker in een ander schaaltje en roer dit mengsel door het ei/wijnmengsel. Verwarm de kokosolie in een pan. Voeg het mengsel toe, lepel voor lepel. Je bakt dus een soort kleine pancakes / poffertjes.

Bakken totdat de koekjes goudbruin zijn en haal ze dan uit de pan. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Doop de koekjes voor het eten in de honing en smullen maar!

Geitenkaas en Spinazie in Filodeeg

syrian-spinach-pieDe eerste verse sninazie komt van het land en de geiten geven weer voldoende melk om kaas van te maken. Geitenkaas en spinazie is een heerlijke combinatie.

Je hebt nodig:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 kopje blokjes gesneden rode ui
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 gram verse spinazie, haal dikke stelen van de bladeren.
  • 200 gram zachte verse geitenkaas
  • 1/3 kop geroosterde pijnboompitten
  • 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • 1/2 theelepel gehakte verse rozemarijn
  • 1/2 theelepel geraspte citroenschil
  • 4 diepvries filodeeg vellen, ontdooid (of bladerdeeg*)
  • 1/2 kop ongezouten boter, gesmolten

Verhit de olie in zware grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg ui en knoflook toe en bak 5 minuten. Zet het vuur hoog. Voeg spinazie toe en bak tot verwelkt, ongeveer 5 minuten. Laat de spinazie uitlekken en druk zoveel mogelijk vocht er uit. Doe in een kom en laat volledig afkoelen. Voeg geitenkaas, pijnboompitten, parmezaan, rozemarijn en citroenschil toe. Breng op smaak met zout en peper.

Plaats 1 filodeeg vel op je werkvlak. Snijd in de lengte in 3 stroken. Bestrijk met boter. Plaats 1 afgeronde eetlepel vulling op 1 einde deegstrook. Vanaf 1 hoek, vouw je het deeg over de vulling, vormen driehoek. Bestrijk met boter. Herhaal met de rest. Leg de driehoeken op bakpapier. Dek af en zet een poosje in de koelkast om goed af te koelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de pakketjes goudbruin, ongeveer 12 minuten. Laat iets afkoelen en serveer. Met de hoeveelheid genoemde ingrediënten maak je ongeveer 12 pakketjes.

* Je kunt ook bladerdeeg gebruiken in plaats van filodeeg. De vierkantjes bladerdeeg vouw je dan diagonaal dicht om een gevuld driehoekje te maken. Niet te vol stoppen en de randjes goed dichtdrukken anders loopt je vulling er uit.

Southern Style Peppery Sperziebonen

Met Beltane is alles vuur en hitte, dus het is een goede tijd om iets peperigs te koken. Dit sperziebonen recept is een bewerking van een traditioneel Southern Style recept. Voor een minder vet alternatief vervang je varkensspekjes door kalkoenspekjes.

Ingrediënten:

225 gram spek
110 gram boter
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 pond sperziebonen
125 ml. water
1/2 theelepel zout
1 theelepel Peper

Bereiding:

Bak het spek totdat het knapperig is verkruimel het vervolgens in kleine stukjes. In een grote pan fruit je de uien in de boter tot ze bruin beginnen te worden. Voeg de sperziebonen en het water toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat voor ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Giet het het water van de bonen, spekjes, zout en peper toevoegen. Serveer warm.

Mei Wijn

May Wine3Giet de wijn in een pot of karaf met een ruime opening. Voeg de gesneden aardbeien en lievevrouwebedstro toe en laat alles een uur of meer staan. Zeef en serveer gekoeld.

  • 1 fles witte wijn (Duits is ideaal)
  • 1/2 kop aardbeien, in plakjes
  • 12 takjes lievevrouwebedstro, verse

 

 

 

 

 

Molsla salade

PaardebloemslaVan paardenbloemen kun je siroop of gelei maken. Hoe je dit doet vind je in Othila's Blog. De bladeren kan je ook gebruiken, bijvoorbeeld voor een voorjaarssalade.

  • 1/2 pond gescheurde paardenbloembladeren (molsla)
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • zout en peper naar smaak

In een middelgrote kom meng je samen paardenbloembladeren, rode ui en tomaat. Breng op smaak met basilicum, zout en peper. Genoeg voor 4 porties

Gekonfijte Viooltjes

pansyViooltjes zijn mooi en decoratief. En heel lekker om te eten. Verzeker je er van dat je viooltjes gebruikt die biologisch geteelt en onbespoten zijn. Ze zijn soms te koop bij een biologische supermarkt en als je geluk hebt heb je ze zelf in de tuin staan.

  • 1 eiwit
  • Kristalsuiker
  • Viooltjes

Klop je eiwit totdat het schuimig is, maar niet zo stijf dat het toppen maakt. Verzamel de Viooltjes, wassen ze snel in koud water en laat de droog-druppelen. Dan dompel je elk Viooltje in het eiwit en rol de bloemen in de suiker tot ze een gelijkmatig laagje suiker hebben. Wees voorzichtig dat je de suiker er niet te dik opzet. Tot slot laat je de bloemen op vetvrij papier drogen voor 1 dag. Ze kunnen voor een aantal maanden in een luchtdichte doos (vetvrij papier tussen elke laag.) worden opgeslagen zonder verlies van geur of smaak.

Haasje-repje Mede

HaasjerepjemedeMede is een zeer oude Keltische creatie die werd gebruikt tijdens heilige rituelen. Men dacht dat het een geschenk van de goden was en werd gebruikt om ze te eren, vooral met Beltane. Er bestaan vele recepten en de meeste worden angstvallig bewaakt. Deze haasje-repje methode slaat het lange fermentatieproces over.

  • 1 liter water
  • 500 gram ruwe honing
  • 65 ml citroensap
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/8 theelepel piment
  • 125 ml Graanwodka 70%

Verwarmen alle ingrediënten --- behalve de wodka --- langzaam in een grote pan. Als de honing smelt zal zich een olieachtig laag vormen bovenop de Mede. Je kunt het daar laten, voor sommigen draagt dit bij aan de volle textuur van de mede, terwijl anderen je vertellen om het af te romen. Zorg dat de mede niet kolkend kookt. Als het goed gemengd is, haal van het vuur, roer af en toe tot het zich zet. Als het is afgekoeld voeg je de Wodka toe en serveer.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Lord.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1