Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Mythen en Mysteries van Midzomer

siriusmanstarsLitha of Midzomer is een viering die al eeuwen in een of andere vorm bestaat. Het is dan ook geen verrassing dat er tal van mythen en legenden zijn in verband met deze tijd van het jaar!

In Engeland, bouwde plattelands- en dorpsbewoners een groot vreugdevuur op midzomeravond. Dit werd "het instellen van het horloge" genoemd en het was bekend dat het vuur boze geesten buiten de muren zou houden. Sommige boeren zouden een vuur op hun land maken en de mensen zouden rondlopen met fakkels en lantaarns, van het ene vuur naar de andere. Als je over een vreugdevuur sprong – hopelijk zonder je broek in vuur en vlam te zetten – was je verzekerd van goed geluk voor het komende jaar.

In delen van Engeland gaat men er van uit dat als je de hele nacht opblijft, op midzomeravond, zittend in het midden van een stenen cirkel, dat je een Fae te zien krijgt. Maar wees voorzichtig – doe een beetje wijnruit in je zak om te voorkomen dat ze je intimideren of trek je jas binnenste buiten aan om ze te verwarren. Als je de Fae wilt ontsnappen volg dan  een leylijn, deze zal je in veiligheid brengen.

Ierland

Inwoners van sommige gebieden van Ierland zeggen dat als je iets wenst te gebeuren je dat aan "het aan het steentje" moet vertellen. Draag de steen in je hand als je het Litha vuur omcirkelt en fluister je verzoek aan de steen - "Genees mijn moeder 'of' help me met meer moed", bijvoorbeeld. Na de derde omgang rond het vuur gooi je de steen in de vlammen.

Water en Vuur

Astrologisch gaat de zon nu het teken Kreeft in, een water teken. Midzomer is niet alleen een tijd van vuur magie maar ook van water. Nu is een goed moment om magie met heilige stromen en heilige bronnen te doen. Je moet net voor zonsopgang met Litha het water uit het oosten benaderen, met opkomende zon. Omcirkel de put of bron drie keer, wandel deosil en maak dan een offer van zilveren munten of pennen.

Zonnewielen werden gebruikt om Midzomer te vieren in enkele vroege heidense culturen. Een wiel - of soms een hele grote bal van stro - werd ontstoken en rolde van een heuvel in een rivier. De verbrande resten werden naar de plaatselijke tempel gebracht en tentoongesteld. In Wales werd aangenomen dat, als het vuur uit ging uit voordat het wiel het water raakte, een goede oogst gegarandeerd was voor dat seizoen.

Egypte

In Egypte stond het Midzomer seizoen in verband met de overstroming van de Nijl-delta. In Zuid-Amerika worden papieren bootjes gevuld met bloemen en vervolgens in brand gestoken. Vervolgens worden ze in de rivier gezet en zo zeilden de gebeden naar de goden. In sommige tradities van het moderne heidendom, kun je je ontdoen van problemen door ze op een stuk papier te schrijven en ze met Litha te laten vallen in bewegend water.

Shakespeare

William Shakespeare vertelt over Midzomer en hekserij in ten minste drie van zijn toneelstukken. A Midsummer Night's Dream, Macbeth en The Tempest bevatten alle verwijzingen naar magie in de nacht van de zomerzonnewende.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

4574434.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf