Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Zonnige Spinazietaart en Vurige Zalm

Zonnige SpinazietaartGeen heidens feest is compleet zonder een maaltijd. Litha vieren we met gerechten die het vuur en de energie van de zon eren. Geniet van de zonnige spinazietaart, de vurige gegrilde zalm, good old vlierbloesemsiroop, lavendelkoekjes en nog veel meer.

Zonnige Spinazietaart

Als je een feestje geeft wil je je gasten verrassen met iets speciaala. Deze zonnige spinazietaart is extra speciaal en zal de show stelen bij de Litha maaltijd. Het is super lekker en veel gemakkelijker te maken dan je zou denken.

Ingrediënten

Deeg:

  • 480 gram meel
  • 80 ml. extra vergine olijfolie
  • 180 ml. droge witte wijn
  • 1 theelepel zout

Vulling:

  • 340 gram gekookte grof gehakte bladspinazie
  • 340 gram ricotta
  • 1 ei
  • 85 gram geraspte Parmezaanse kaas (Hou iets achter om er overheen te strooien)
  • Zout en peper
  • Broodkruimels (paneermeel)

Zo ga je te werk

  • Zonnige spinazietaart Maken
  • Plaats alle ingrediënten voor het deeg in een mixer. Met behulp van de deeghaak, kneed tot het deeg dat glad en samenhangend is. Wikkel in plastic en laat het rusten terwijl je de vulling maakt.
  • Om de vulling te maken, meng de spinazie met de ricotta.
  • Vervolgens voeg je het ei, Parmezaanse kaas en zout en peper toe. Meng goed. Zet kort opzij.
  • Haal je deeg uit de plastic en verdeel het in twee gelijke delen.
  • Met behulp van een deegroller uitrollen tot twee cirkels van ongeveer 30 cm in diameter elk.
  • Op je eerste cirkel, strooi er paneermeel over (dit helpt het vocht van de vulling te absorberen en het deeg droog te houden).
  • Verdeel de vulling op de cirkel die net werd bestrooid met paneermeel.
  • Plaats een grote klodder in het midden van de cirkel en verspreid de rest in een ring daar rond om heen. Zie de foto.
  • Bestrooi het geheel met geraspte Parmezaanse kaas.
  • Nu, dek af met de tweede cirkel van deeg.
  • Druk de randen met je vingers op elkaar en gebruik vervolgens een vork om het verder aan te drukken.
  • Plaats een kleine schaal in het midden van de taart en druk voorzichtig in om een inkeping te maken.
  • Gebruik eventueel voorzichtig je vork.
  • Detail 2 SpinazietaartSnijd nu het deeg rondom in in segmenten van ongeveer 2 cm dik. Zorg dat het vast blijft zitten in het midden. Zie de foto.
  • Draai nu elk segment een kwart slag en ga zo door tot elk segment gedraaid is.
  • Bak de spinazie taart op 180 ° C gedurende 30 minuten of tot ze goudkleurig is.

Yum! Ik kan niet wachten om mijn gasten te vermaken met deze geweldige zonnige spinazie taart. Daar wordt vast iedereen blij van.

Vurige Gegrilde Zalm

grilled-salmonIn de Keltische overlevering wordt de zalm geassocieerd met kennis. De eerste persoon die deze heerlijke vis proefde werd allerlei wijsheid toegekend! Op de zomerzonnewende, zeker een tijd van vuur, waarom niet een zalm in de vlammen gegaard zodat je kunt delen in de enorme kennis? Dit eenvoudige gerecht kan ook van tevoren worden bereid op de grill en koel bewaard worden. Het smaakt net zo goed koud de volgende dag bovenop een groene salade.

Voorbereiding: 30 minuten
Grill Tijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 pond zalmfilets, met vel
  • 1/4 dl. sojasaus
  • 1/4 dl.. Dijon mosterd
  • 1 theel. cayenne peper
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 dl. olijfolie

Bereiding

Meng de olijfolie, sojasaus, Dijon mosterd, knoflook en cayennepeper in een kom en mix door elkaar. Met behulp van een barbecuekwast smeer je de helft van de sojasaus mix op de zalmfilets. Plaats ze met de saus naar beneden (huidzijde naar boven) op de grill voor ongeveer zes tot zeven minuten. Gebruik een grote spatel om de filets te draaien en smeer de rest van de saus op de huid zijde. Grill nog eens vijf minuten of zo en neem van het vuur. Laat de filets ongeveer tien minuten rusten voor het serveren.

Opmerking: Een goed bereide vis is er een die niet te droog is. Wanneer je de zalm van de grill neemt kan het lijken onvoldoende verhit te zijn in het midden. Evenwel tijdens het tien minuten rusten zal de warmte in het sap het afkoken. Nooit de zalm bakken of grillen tot hij "er gaar uitziet" in het midden, want dan zal het uitdrogen en verliest zijn smaak.

Gegrilde Zomergroenten

grilled-summer-veggiesWeinig dingen staan meer symbool voor de midzomer seizoen dan vroege groenten - paprika's, uien, en zelfs asperges zijn heerlijk op de grill. Tijdens Litha, als we de kracht en de energie van de zon te vieren, zijn gegrilde groenten de perfecte weergave van dat zonne-energie. Immers, wat is beter dan koken met vuur, zoals onze voorouders deden? Gooi wat groenten op de grill en geniet van je Litha feest!

Ingrediënten

  • 4 paprika's (kleuren naar keuze)
  • 2 uien
  • 2 gele pompoenen
  • 4 Portobello paddestoelen
  • 2 courgette
  • Bosje bosuitjes
  • 1/2 pond groene asperges
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Balsamico azijn naar smaak
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Verse rozemarijn
  • Verse oregano

Bereiding

Verwarm een grillpan op middelhoog vuur.

Was en snijd alle groenten. Snijd de grotere, zoals courgette en aubergine, in plakjes. Leg de groenten in een kom en besprenkel met olijfolie. Schud de schaal, zodat de groenten licht zijn bekleed met olie. Bestrooi met zout en peper naar smaak.

Leg de groenten in de grillpan en grill ze tot ze gaar zijn. Ze moeten licht worden gekleurd met grillstrepen, zo ongeveer 8 tot 12 minuten. Het is het beste om dit te doen in kleine porties, tenzij je een echt grote grillpan gebruikt.

Terwijl de groenten grillen, mix ongeveer 1/4 dl olijfolie met de balsamico azijn, knoflook, rozemarijn en oregano. Haal de groenten van de grill, leg ze in een kom en voeg de kruidenolie mix toe. Meng goed en serveer warm tijdens uw Litha feest.

Opmerking: Sommige groenten hebben de neiging om slecht te grillen, dus wees voorzichtig welke je kiest. Paprika, aubergine, asperges, pompoen en bosuien werken allemaal goed. Vermijd groenten met een hoog watergehalte zoals komkommer, selderij of bladgroenten.

Zonnewende Kruidenbrood

Ingrediënten

  • 3 kopjes bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 pakje droge werkzame gist
  • 2 eetlepels gehakte verse bieslook
  • 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn
  • 1 theelepel verse tijm
  • 1 1/4 kopje heet water
  • 2 eetlepels kokosolie (of ander vet dat hard is bij kamertemperatuur)

Zo maak je het klaar

Meng 2 kopjes van de bloem, suiker, zout en gist in een grote kom. Voeg kruiden, water en  kokosolie toe. Klop langzaam en voeg het derde kopje toe, tot een glad mengsel ontstaat. Veeg het beslag van de zijkant van de kom en laat op een warme plek 35 minuten rijzen of tot het deeg in omvang is verdubbeld. Duw omlaag en klop met een lepel gedurende ongeveer 15 seconde. Leg het deeg in een ingevette (ronde) broodvorm terwijl je het met je handen beklopt en er een brood van maakt. Dek toe en laat weer ongeveer een half uur rijzen of tot het in omvang verdubbeld is. Bak 40-45 minuten op 180 graden. Haal een kwastje boter over de bovenkant en neem uit de vorm om te laten afkoelen.

Honderd Vruchten Salade

fruit-saladIngrediënten

  • 1 ananas in blokjes gesneden
  • half pond kersen
  • 1 grapefruit in partjes verdeeld
  • 2 mandarijnen in partjes verdeeld
  • 1 pond blauwe en witte druiven zonder pit
  • 2 kopjes groene en oranje meloenbolletjes
  • 2 perziken, ontpit en in blokjes gesneden
  • 2 nectarines, ontpit en in blokjes gesneden
  • half pond verse aardbeien
  • 2 pruimen in blokjes gesneden

Meng al het fruit in een grote fruitkom. Klop slagroom, samen met 2 eetlepels sinaasappelsap
en een snufje zout, in een gekoelde kom stijf. Dien dit apart op. Serveer het fruit koel. Heerlijk op een warme midzomerdag!

Vlierbloesemsiroop

IMG 5930Ingrediënten

  • Vlierbloesems
  • 2 citroenen
  • kilo suiker
  • glazen potten of flessen

Zo maak je het klaar

Haal de bloesems van de takken en was ze eventueel voorzichtig. Vul een glazen bokaal van 2 liter met de bloesems. Snijd de citroenen in schijven en stop ze ertussen. Giet de bokaal vol water en laat het geheel 24 uur trekken. Dit gaat het best op een warme plaats. Zeef het vocht en breng het langzaam aan de kook. Voeg per liter vloeistof 500 gram suiker toe. Giet de nog warme vloeistof in glazen potten. Sluit de potten af en laat ze ondersteboven afkoelen. Je kunt de siroop drinken als limonadesiroop, dus verdund met water.

Lavendelkoekjes

Lavender Lemon CookiesIngrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 125 gram basterd suiker
  • 1 klein ei
  • een snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 afgestreken lepel lavendelbloemen

Zo maak je het

Zeef de bloem en werk er zo snel mogelijk met koele handen de suiker en kleine stukjes boter door. Voeg het ei, het zout, de vanillesuiker en de lavendelbloemen toe en kneed het mengsel tot een samenhangende deegbal. Leg het deeg een half uur in de koelkast. Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dikte en steek er met een vormpje koekjes uit. Leg de koekjes op een licht beboterde bakplaat en bak ze 20 minuten op 160 graden.

Tip: Voeg eventueel citroenrasp en/of wat citroensap aan het deeg toe.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Stoppelgans.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1