Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Het oude Zonnefeest

Litha, Coamhain, Zomerzonnewende of Zomersolstitium

63495 220pxAten disk 1Bijna elke agrarische samenleving markeerde het hoogtepunt van de zomer op een of andere manier of vorm. Op deze datum - meestal rond 21 of 22 juni – bereikt de zon haar hoogste punt in de lucht. Het is de langste dag van het jaar en het punt waar de zon schijnt lijkt er gewoon te hangen zonder te bewegen.

Het woord "zonnewende" komt van het Latijnse woord “solstitium”, dat letterlijk betekent de "zon staat er nog steeds." De reizen van de zon werden gemarkeerd en geregistreerd. Ook steencirkels zoals Stonehenge waren gericht op de opkomst van de zon om de dag van de zomerzonnewende te markeren.

Reizen door de hemel

Hoewel er maar weinig oorspronkelijke bronnen beschikbaar zijn waarin de praktijken van de oude Kelten zijn beschreven, kan bepaalde informatie gevonden worden in de kronieken die bijgehouden werden door vroeg-christelijke monniken. Sommige van deze geschriften, in combinatie met overlevende folklore, geven aan dat Midzomer werd gevierd met vreugdevuren op een heuveltop en dat het een tijd was om de ruimte tussen de aarde en de hemel te eren.

Vuur en Water

In aanvulling op de polariteit tussen Aarde en Lucht, is Litha een tijd om een balans tussen Vuur en Water te vinden. Volgens Ceisiwr Serith, in zijn boek The Pagan Familie, werden in Europa in deze tijd van het jaar de oude tradities gevierd door grote wielen in brand te steken en deze dan een heuvel af te rollen richting een rivier of meer. Hij stelt dat dit gebruik mogelijk is want dit vindt plaats op het moment dat de zon op zijn sterkst is, maar het is ook de dag waarop het begint te verzwakken. Een andere mogelijkheid is dat het water symbolisch de warmte van de zon vermindert en blootstelling van de zonnewiel aan water droogte kan voorkomen.

Saxon Tradities

Toen de Saksische invallers aankwamen op de Britse eilanden, brachten ze de traditie van het aanroepen van de maand juni 'Aerra Litha' mee. Ze markeerden Midzomer met enorme vreugdevuren die de kracht van de zon vierden over de duisternis. Voor mensen in de Scandinavische landen en nog verder noordelijk op het noordelijk halfrond, was Midzomer heel belangrijk. De bijna eindeloze uren van licht in juni zijn een gelukkig contrast met de constante duisternis zes maanden later in het midden van de winter.

Romeinse Festivals

De Romeinen, die een festival voor alles en nog wat hadden, vierden Midzomer als heilig voor Juno, de vrouw van Jupiter en godin van de vrouwen en de bevalling. Ze wordt ook wel Juno Luna genoemd en zegent vrouwen met het voorrecht van de menstruatie. De maand juni werd genoemd naar haar en omdat Juno de beschermvrouwe van het huwelijk was, is haar maand nog steeds een populaire tijd voor bruiloften.

Deze tijd van het jaar was ook heilig voor Vesta, de godin van de haard. De matrones van Rome ging naar haar tempel tijdens Midzomer en offerde acht dagen achtereen gezouten maaltijden in de hoop dat ze haar zegeningen verleende aan hun huizen.

Strijd tussen Licht en Donker

In sommige tradities is Litha een moment waarop er een strijd heerst tussen licht en donker. De Eik Koning wordt gezien als de heerser van het jaar tussen winterzonnewende en zomerzonnewende en de Hulst Koning van zomer- naar wintertijd. Bij elke zonnewende strijden ze om de macht en terwijl de Eik Koning leiding geeft aan de dingen aan het begin van juni, wordt hij aan het eind van Midzomer verslagen door de Hulst Koning. De strijd tussen Koning Eik en koning Hulst wordt verteld in het verhaal 'Daarheen en weer terug'.

Dit is de tijd van het jaar van helderheid en warmte. Gewassen groeien door de hitte van de zon, maar hebben water nodig om te overleven. De kracht van de zon is op Midzomer het meest krachtig en de aarde is vruchtbaar met een overvloed van groeiend leven.

Voor hedendaagse heksen en paganisten is dit een dag van innerlijke kracht en helderheid. Zoek een rustig plekje en mediteer over de duisternis en het licht, zowel in de wereld als in je persoonlijke leven. Vier het draaien van het Wiel van het Jaar met vuur en water, dag en nacht, en andere symbolen van de overwinning van licht over duisternis.

Litha is een geweldige tijd om buiten te vieren met kinderen. Neem ze mee zwemmen of gewoon onder de sprinkler doorlopen en dan een kampvuur of een barbecue aan het eind van de dag. Laat ze laat opblijven om welterusten te zeggen tegen de zon en het vallen van de avond vieren met sterretjes, verhalen en muziek. Dit is ook een ideaal moment om wat liefde magie te doen of een Handfasting te vieren want juni is de maand van huwelijken en familie.

Goden en Godinnen van de Zomerzonnewende

De zomerzonnewende is al lang een tijd waarin culturen de verlenging van het jaar vierden. Het is op deze dag dat er meer daglicht is dan enig ander moment van het jaar, een directe tegenhanger van de duisternis van Yule. Het maakt niet uit waar je woont, of hoe je het noemt, de kans is groot dat je kunt aansluiten bij een cultuur die een zon godheid rond deze tijd van het jaar huldigt. Hier zijn slechts een paar van de goden en godinnen uit de hele wereld die verbonden zijn met de zomerzonnewende.

Amaterasu (Shinto)

Deze zonne-godin is de zus van de maan godheid en de stormgod van Japan, en staat bekend als de godin 'van waaruit alle licht komt ". Zij is zeer geliefd bij haar aanbidders, en behandelt hen met warmte en compassie. Elk jaar in juli wordt ze geëerd in de straten van Japan.

Aten (Egypte)

Deze god was op een gegeven moment een aspect van Ra, maar in plaats van te worden afgeschilderd als een antropomorfe wezen (zoals de meeste van de andere oude Egyptische goden), werd Aten vertegenwoordigd door de schijf van de zon met stralen van licht.

Apollo (Grieks)

De zoon van Zeus door Leto. Apollo was een veelzijdige god. Naast het feit dat hij de god van de zon was, had hij ook de leiding over muziek, geneeskunde en genezing. Hij werd op een gegeven moment verbonden met Helios. De verering van hem verspreide zich over het Romeinse rijk en zo naar de Britse Eilanden. Daar nam hij op veel van de aspecten van de Keltische godheden aan en werd gezien als god van de zon en van genezing.

Hestia (Grieks)

Deze godin waakte over huiselijkheid en de familie. Ze kreeg als eerste het offer van het huis. Op een openbaar niveau diende het plaatselijke gemeentehuis als een schrijn voor haar. Steeds als een nieuwe nederzetting werd gevormd, werd een vlam van het vuur in de haard in het gemeentehuis genomen en naar het het nieuwe dorp gebracht om deze met het oude dorp te verbinden.

Horus (Egypte)

Horus was een van de zonne-goden van de oude Egyptenaren. Elke dag ging hij op en weer onder. Hij wordt vaak geassocieerd met Nut, de hemelgodin. Horus werd later verbonden met een andere zonnegod, Ra.

Huitzilopochtli (Aztec)

Deze krijger god van de oude Azteken was een zonnegod en de beschermheilige van de stad Tenochtitlan. Hij vocht met Nanahuatzin, een eerdere zonnegod. Huitzilopochtli vochten tegen de duisternis en zijn aanbidders brachten regelmatig offers om te zorgen dat de zon de komende tweeënvijftig jaar zou overleven. Dit verhaal komt terug in een aanzienlijk aantal Meso-Amerikaanse mythen.

Juno (Romeins)

Zij wordt ook wel Juno Luna genoemd en zegent vrouwen met het voorrecht van de menstruatie. De maand juni werd naar haar genoemd en omdat Juno de beschermvrouwe van het huwelijk was, is haar maand nog steeds een populaire tijd voor bruiloften en Handfasting.

Lugh (Keltisch)

Net als de Romeinse god Mercurius, was Lugh bekend als god van zowel vaardigheid als de verdeling van talent. Hij wordt soms geassocieerd met midzomer vanwege zijn rol als een oogst god. Als tijdens de zomerzonnewende de gewassen floreren, zijn ze klaar om te worden geplukt met Lughnasadh.

Sulis Minerva (Keltisch, Romeins)

Toen de Romeinen de Britse eilanden bezetten, namen ze de aspecten van de Keltische zonnegodin, Sulis, en mengden haar met hun eigen godin van de wijsheid, Minerva. Het resultaat van deze combinatie Sulis Minerva, die waakte over de hete bronnen en heilige wateren in de stad Bath.

Sunna of Sol (Germaans)

Er is weinig bekend over deze Noorse godin van de zon, maar ze verschijnt in de poëtische Edda's als de zuster van de maangod.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

4574434.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf