Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Germaans Jaarfeest

SeptemberHerfstnachtevening of Najaarsevening werd gevierd rond 21 september als oogstfeest. Het Najaarseveningfeest was gewijd aan Wodan als oogstdankfeest. Dit ging dan natuurlijk gepaard met feesten en dankoffers. Het Herfstfeest, ook een oogstfeest, verschilt van het eigenlijke Oogstfeest omdat het hier gaat om een oogst van vooral vruchten en noten. Het Oogstfeest zelf is een bedankingsfeest voor de gewassen die op de akkers groeiden, zoals graan en tarwe.

In Duitsland kent men nog de befaamde Weinfesten. Deze zijn een hedendaagse vorm van Herfstfeesten waarbij men de druivenoogst viert. Het Herfstfeest is in feite het einde van de Oogsttijd.

Het woord Herfst is afgeleid van de Germaanse wortel Harbista wat vrucht of plukken betekent. Vergelijk dit met het Oudhoogduitse Herbist; het Middelhoogduitse Herbest; het Middelnederlandse Hervest; het Angelsaksische Haerfest; het Engelse Harvest; het Duitse Herbst; het Oudnoordse en IJslandse Haust; het Noorse en Deense Høst en het Zweedse Höst. In het Deens werd de seizoen benaming geleidelijk vervangen door Efteraar (najaar) en in het Engels naar het van het Latijn komende Autumn.

Zoals tijdens alle belangrijke dagen in het jaar kwam ook tijdens het Herfstfeest de Ding (de volksvergaderingen) tezamen. Hier werd recht gesproken. Tijdens de Herfst-Ding kwamen ook handelaars uit alle uithoeken van het land in de buurt van de Dingplaats bijeen om hun waren tentoon te stellen. De verscheidene jaarmarkten zoals de Hoppefeesten in Poperinge, de Bierfeesten van Wieze en Stöppelhaene in Raalte zijn hier een resterend bewijs van.

Giving Thanks

Hoewel de traditionele Amerikaanse feestdag Thanksgiving tegenwoordig in november valt, nemen veel culturen de tweede oogst van de herfst-equinox als een tijd van dankzegging. Immers dan pas weet je hoe goed je gewassen het deden, hoe dik je dieren geworden zijn en of je familie te eten heeft tijdens de komende winter. Oorspronkelijk werd ook de Amerikaanse Thanksgiving gevierd op 3 oktober, wat in landbouwkundige zin meer logisch is.

Feesten en Vrienden

Vroege agrarische samenlevingen begrepen het belang van gastvrijheid - het was van cruciaal belang om een relatie met je buren te ontwikkelen, omdat zij misschien wel de degenen zijn om je te helpen wanneer je familie voedsel te kort kwam. Veel mensen, vooral in de landelijke dorpen, vierden de oogst met geweldige feesten met veel drinken en eten. Immers van het graan is brood en bier gemaakt en van vruchten wijn. Het vee werd naar beneden gebracht vanaf de zomerweiden. Voor een Mabon-feest geldt hoe groter, hoe beter!

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

gluhwein.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1