Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Magie en Mythologie

GranaatappelMythen en legenden die populair zijn in deze tijd van het jaar richten zich bijna allemaal op de thema's van leven, dood en wedergeboorte. Niet zo'n verrassing als je bedenkt dat dit de tijd is waarop de aarde begint te sterven voor de winter inzet!

Misschien wel de bekendste van alle oogst mythologie├źn is het verhaal van Demeter en Persephone. De granaatappel is het symbool van Demeter en haar verloren dochter, Persephone.

Demeter, Donkere Moeder van de Oogst

Demeter is de godin van het graan en van de oogst in het oude Griekenland.

Haar dochter, Persephone, trok de aandacht van Hades, god van de onderwereld. Toen Hades Persephone ontvoerde en haar meenam naar de onderwereld, veroorzaakte Demeter's verdriet dat de gewassen op aarde stierven en gingen slapen. Tegen de tijd dat ze eindelijk herstelde van het verlies van haar dochter, had Persephone zes granaatappelpitten gegeten en was ze gedoemd om zes maanden van het jaar door te brengen in de onderwereld. Deze zes maanden is de tijd waarin de aarde sterft, vanaf het tijdstip van de herfst-equinox.

Elk jaar rouwt Demeter om het verlies van haar dochter voor zes maanden. Op Ostara begint de vergroening van de aarde weer en het leven begint opnieuw.

In sommige interpretaties van het verhaal wordt Persephone niet tegen haar wil in de onderwereld gehouden. Ze kiest er voor om daar zes maanden per jaar te blijven zodat ze een beetje van de helderheid en het licht kan brengen aan de zielen die gedoemd zijn om eeuwig bij Hades te verblijven.

Inanna neemt het op tegen de Onderwereld

De Sumerische godin Inanna is de incarnatie van vruchtbaarheid en overvloed. Inanna daalde neer in de onderwereld, waar haar zuster, Ereshkigal, regeerde. Erishkigal verordende dat Inanna alleen in haar wereld kon komen op de traditionele manier - gestript van haar kleding en aardse bezittingen. Tegen de tijd dat Inanna in de onderwereld aankwam, had Erishkigal een reeks plagen losgelaten op haar zus en deze doden Inanna. Terwijl Inanna op bezoek was in de onderwereld, hield de aarde op te groeien en te produceren. Een vizier bracht Inanna weer tot leven en stuurde haar terug naar de aarde. Terwijl ze naar huis reisde, werd de aarde hersteld in haar oude glorie.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Irish Stew.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1