Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Wereldwijde Tradities

medieval-harvest-flyer2Oogstfeesten zijn dus niets nieuws. In feite vieren mensen het al duizenden jaren, over de hele wereld. In het oude Griekenland, was Oschophoria een festival dat gehouden werd in het najaar tijdens het oogsten van de wijndruiven. In de jaren 1700 vierde men in Beieren al het Oktoberfest, dat eigenlijk begint in de laatste week van september. Het was een tijd van grote feesten en vrolijkheid en bestaat nog steeds vandaag de dag.

Tweede oogst

Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop deze tweede oogst al eeuwen over de hele wereld wordt gevierd.

  • Voor de oude druïden is dit de viering van Alban Elfed, dat is een tijd van balans tussen het licht en het donker, een moment van evenwicht en dankzegging. Ook veel hedendaagse druïden vieren dit nog steeds. Ook veel Asatru eren de herfst-equinox.
  • Voor de meeste heksen is het een tijd van gemeenschap en verwantschap. Vaak is voedsel een onderdeel van de festiviteiten, om de overvloed van de oogst te vieren en te delen met de minder bedeelden.
  • In China valt de verjaardag van de maan rond de tijd van de herfst-equinox. Speciale maan-verjaardagstaarten worden gebakken met meel van geoogste rijst en families komen samen om de maan te eren. Er wordt aangenomen dat bloemen uit de hemel vallen op de avond van de verjaardag van de maan en degenen die hen ziet vallen, zou gezegend worden met grote overvloed.
  • In veel Engelse provincies vind je nog steeds het feest van St. Michael, op 29 september. Gebruikelijk is om een maaltijd te bereiden van gans die is gevoed op de stoppels van de velden na de oogst (een zogenaamde stoppels-gans). Er is ook een traditie van het bereiden van speciale groter-dan-gebruikelijke broden en St. Michael's bannocks, een speciaal soort havermeelcake.
  • De inheemse volkeren van Noord-Amerika vieren de oogst met dankzegging festivals in de herfst. Dit inclusief veel vlees en granen. Spelletjes en activiteiten worden gehouden en het is ook goede tijd voor het ontstaan van relaties tussen jongeren van naburige dorpen.
  • In sommige Germaanse landen waren mensen bezorgd over het lot van hun graanoogst. Als het hard waaide tijdens het oogstseizoen kon dat zijn omdat Odin een deel van het gewas wilde. Om hem tevreden te houden werden een paar zakken meel in de wind gestrooid.
  • De Yoruba van Nigeria hadden een feest in oktober om de yam oogst te vieren. Er werd gedanst om de voorouders te eren en om afscheid te nemen van hen die waren gestorven in het afgelopen jaar. Yams werden aan dansers aangeboden in de hoop dat een vruchtbare oogst volgend jaar zou verschijnen. Interessant is dat studies hebben aangetoond dat vrouwen die veel yams (echte Afrikaanse yams, geen zoete aardappelen) aten statistisch meer kans op een tweeling zwangerschap hadden, dus er is zeker een verband tussen yams en vruchtbaarheid symboliek!
  • De Iroquois mensen vierden een Corn Dance elke herfst. Dit was een manier om te danken voor het rijpen van het graan. Liederen zingen, dansen en drummen waren onderdeel van de viering. Uiteraard speelde voedsel een belangrijke rol, met inbegrip van maïs brood en soep.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

gluhwein.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1