Ssstt ... Othila vertelt ...

Donderdag 20 februari 2014

winter vertrek locIk herinner me nog de woorden van mijn vader op mijn zevende verjaardag: "Ik wil niet dat al wat ik je tot nu toe hebt geleerd wordt overschaduwd door oppervlakkige schoolkennis. Je gaat naar je oma in Duitsland die je zal onderrichten en opvoeden zoals de familie dat al generaties doet. Je zal bij haar blijven tot je 15de jaar."

Toen mijn vader me dat zei had ik geen enkel besef wat dat inhield en zo gebeurde het dat vader en ik op een ijskoude ochtend in februari in het jaar 1963 op het perron stonden te wachten op de trein die ons naar mijn grootmoeder zou brengen. Ik zou mijn moeder, mijn twee broers en zus voor een lange tijd niet meer zien. Ik herinner nog het verschrikkelijk verdriet van mijn moeder. Het zou nooit meer zijn als tevoren.

De reis zou 12 uur duren. Toen we aankwamen bij oma werden we eerst verwelkomt door haar drie honden, Wunjo, Raido en Bilbo. Ze zouden een belangrijke rol spelen tijdens die acht jaren. Het was bitterkoud en meters sneeuw. Maar binnen in huis was het lekker knus en warm.

duitsland-winter-beierse-woud-huis in sneeuwHet huis bestond uit één grote woonkamer met in het midden een enorme tegelkachel die heel het huis verwarmde en de verdieping waar de slaapkamers zich bevonden. In die tijd bestond er geen badkamer en het wc was buiten. We wasten ons in de woonkamer in een zinken bad. In de woonkamer stond een groot kookfornuis op hout, een groot aanrek, een gootsteen en een grote eiken kloostertafel. De zithoek, die we weinig of nooit gebruikten, bevond zich achteraan. Er was een radiomeubel, een boekenkast en twee canapés.

Mijn grootmoeder was een grote forse vrouw, gespierd, grijze lange haren in een vlecht of opgebonden, nooit los. Ze was niet erg spraakzaam, was gedisciplineerd. Ze was een genezeres en een “ziener”. Ze beheerde de boerderij alleen, mijn opa was gestorven tijdens de tweede wereldoorlog. Een oom van me woonde in het dorp en hielp grootmoeder op de boerderij. Het was een melkschapenbedrijf.

Een volgende keer vertelt Othila verder ...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

01hare.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1