Het Yuleblok

Een aloude traditie

YulelogDe oudste vermelding van het Yuleblok staat in de Capitula van Martinus van Bracara (6de eeuw), als een door de kerk verboden nieuwjaarsgebruik. Het wordt beschreven als een wortelvormig stuk eikenhout (onderkant van de stam). Dit blok werd in de haard gestookt en men goot er bier, mede of wijn over en voegde er veldvruchten en zout aan toe. De as hiervan werd over de akkers uitgestrooid. Geschreven bewijs voor het gebruik van het Yuleblok in Nederland duikt voor het eerst op in een acte uit 1264, geschreven door de schepenen van Susteren. Voor de versiering van het Yuleblok kun je bijvoorbeeld hulst gebruiken en linten.

Neem wel natuurlijke materialen, anders gaat het in het vuur erg stinken.

Omdat elke houtsoort wordt geassocieerd met verschillende magische en spirituele eigenschappen, kunnen verschillende soorten bomen worden gebrand om een variƫteit aan effecten te krijgen. Esp of Ratelpopulier is het hout van je keuze voor geestelijk inzicht, terwijl de machtige eik symbool staat voor kracht en wijsheid. Een familie die hoopt op een jaar van voorspoed zou een pijnboom stam kunnen branden, terwijl een paar dat hoopt te worden gezegend met vruchtbaarheid een tak van de berk zou kunnen branden in hun haard. Je kunt op basis van de magische eigenschappen kiezen of gewoon gebruik maken van wat handig is.

Om een basis kerststronk te maken heb je het volgende nodig:

  • Een stronk van ongeveer 30 cm
  • Dennenappels
  • Gedroogde bessen, zoals bosbessen
  • Maretak, hulst, dennennaalden en klimop
  • Veren en kaneelstokjes
  • Feestelijk lint - gebruik papier of doek lint, niet de synthetische of draad gevoerde soort
  • Een lijmpistool

Al deze benodigdheden - met uitzondering van het lint en het lijmpistool - zijn dingen die jij en je kinderen buiten kunnen verzamelen. Je zou al eerder in het jaar kunnen beginnen met het verzamelen en ze te bewaren tot Yule. Stimuleer je kinderen om alleen items te nemen die ze vinden op de grond en geen stekken te nemen van levende planten.

Begin met het losjes wikkelen van de stronk met het lint. Laat voldoende ruimte zodat je de takken, stekken en veren onder het lint kan steken. Plaats voor elk gezinslid een veer. Als je eenmaal de takken en stekken op hun plaats hebt gestoken begint het lijmen van de dennenappels, kaneelstokjes en bessen. Je kunt ook de bessen op draad of touwtjes rijgen en de dennenappels en kaneelstokjes met touw of ijzerdraadjes vast maken. Je hebt dan geen lijmpistool nodig. Voeg zo veel of zo weinig toe als je wilt. Vergeet niet om de hete lijmpistool weg te houden van kleine kinderen.

Als je kerststronk klaar is rijst de vraag wat er mee te doen. Om te beginnen; gebruik het als een middelpunt voor je feesttafel. Een kerststronk ziet er mooi uit op een tafel, omringd door kaarsen en wintergroen.

Een andere manier om je kerststronk te gebruiken is om het te verbranden zoals onze voorouders deden zo vele eeuwen geleden. Voordat je de kerststronk gaat verbranden kan iedereen een wens op een stukje papier schrijven en het papiertje tussen de linten stoppen. De wens is een persoonlijke wens voor het komende jaar en je houdt het voor jezelf in de hoop dat het zal uitkomen.

Als je een open haard hebt kun je de kerststronk daar in branden, maar het mooiste is toch wel om het buiten te doen. Bijvoorbeeld in een vuurkorf in de achtertuin, in de nacht van de winterzonnewende. Met z'n allen er omheen met dekens, wanten en mokken vol warme dranken. Terwijl je kijkt naar de vlammen kan je vertellen hoe dankbaar je bent voor de goede dingen die op je weg kwamen dit jaar en hoe je hoopt op overvloed, een goede gezondheid en geluk in het volgende. 

Vinden ...

Everzwijn_in_wintervacht.jpg