Midwinter recepten

Noors Joelbrood

Yule broodHier is hoe je traditioneel Noors joelbrood maakt. Als onderdeel van de voorbereidingen voor Yule bakken veel moeders in Noorwegen verschillende broden met dit heerlijke joelbrood-recept. Het onderstaande recept maakt 3 ronde broden.

Ingrediënten:

  • 1000 gram ongebleekte bloem
  • (Reserveer hiervan 195 gram bloem, waarvan 70 gram wordt toegevoegd aan de gist, 70 gram wordt toegevoegd aan de eieren en 45 gram wordt toegevoegd aan droge ingrediënten en hou nog een beetje achter dat wordt gebruikt voor het kneden. Je hebt nu dus 5 bakjes bloem.)
  • 150 gram suiker (Reserveer hiervan 1 eetlepel suiker om toe te voegen aan gist en melk)
  • 27 gram zeezout
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 2 zakjes droge gist
  • 625 ml. volle melk
  • 110 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 165 gram pitloze witte rozijnen
  • 165 gram gewone pitloze rozijnen

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor 190°C
  • Meng de 45 gram bloem met zout, kardemom en de rozijnen (alle droge ingrediënten) en zet apart.
  • Meng 70 gram bloem met de gist en zet apart.
  • Voeg de 2 eieren toe aan het andere bakje met 70 gram bloem en mens dit goed door elkaar. Zet apart.
  • Verwarm nu in een pannetje melk en boter en 1 eetlepel suiker tot 50°C - 55°C
  • Voeg het bloem/gist mengsel toe aan de melk, goed roeren.
  • Voeg de rest van de suiker toe.
  • Klop en meng 2 minuten met een mixer op gemiddelde snelheid
  • Voeg nu de rest van de bloem en het bloem/eiermengsel toe aan je mix.
  • Voeg nu het bloem/rozijnen mengsel toe.
  • Kneed en vorm het deeg met het beetje bloem dat je achter hebt gehouden.
  • Leg het deeg in grote, ingevette kom
  • Laten het op een warme plaats rijzen tot het is verdubbelt in omvang
  • Deel het deeg in drieën en maak er dikke rollen van. Pak de uiteinden van de rol en plaats ze tegen elkaar zodat je een rond brood krijgt. Plaats de ronde broden in ronde, ingevette bakpannen.
  • Bestrijk de broden met melk.
  • Laat nogmaals rijzen
  • Bak op 190° C gedurende 35 minuten
  • Laten het brood rusten alvorens het uit de bakpannen te halen
  • Haal het brood uit de bakpannen en laat volledig afkoelen alvorens ze in plastic zakken te doen.

Dit Noorse joelbrood kan worden ingevroren.

Buttered Rum

Buttered Rum was een populair recept in koloniaal Amerika en het is gemakkelijk te begrijpen waarom - het is LEKKER. Je kunt het brouwen in een ketel of pan. Lepel het in een mooie grote mok en drink het bij bij het branden van het Yuleblok of bij de open haard of kachel op een koude winteravond. Het is de perfecte warme drank voor Yule. Als je de rum weg laat heet het Butter Beer en kunnen ook kinderen genieten van deze warme drank.

Ingrediënten:
2 liter appelsap
440 gram bruine suiker
110 gram roomboter (gebruik het echte spul, niet margarine)
3 eetlepels gemalen kaneel
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen nootmuskaat
470 ml van uw favoriete rum
Geslagen slagroom
Kaneelstokjes en nootmuskaat voor de garnering

bereiding:
Verwarm de appelsap en bruine suiker in een pan. Voeg de boter (dobbelstenen de stok voordat u het daar, dus het zal sneller smelten). Roer tot de boter is gesmolten. Voeg de kruiden en de rum toe. Dek de pan af met een deksel en laat het op een laag pitje sudderen voor 2 - 4 uur.

Schep in mokken voor het serveren. Top elk met een klodder slagroom en een kaneelstokje. Bestrooi met een vleugje nootmuskaat.

Geroosterde Wilde Zwijnenbout

Maakt 8 tot 10 porties

Een wilde zwijnenbout van ongeveer 3 kg.
50 gram grof zeezout
50 gram grof gemalen zwarte peper

Voor de marinade:
1 liter stevige rode wijn
2 gedroogde laurierblaadjes
40 takjes verse tijm, afgespoeld
20 zwarte peperkorrels
6 teentjes knoflook
1 winterwortelwortel, schoongemaakt, geschild en gesneden in 1/4-inch brokken
1 middelgrote ui, gesneden in acht stukken
60 ml. kop goede kwaliteit rode wijnazijn

Te roosteren de wilde zwijnen:
20 hele kruidnagels
2 tot 3 eetlepels olijfolie

Voor de saus:
500 ml. kip- of kalfs-bouillon
3 eetlepels rode bessen of cranberry gelei

Voorbereiding
Wrijf de wildezwijnenbout overal met het zout en de peper. Plaats het in een ondiepe schaal, bedek het losjes en zet 36 uur koel weg.

Breng de wijn, de kruiden en specerijen en de groenten aan de kook in een middelgrote pan op middelhoog vuur en sudder gedurende ongeveer 3 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef en bewaar de laurier, tijm en peperkorrels. Gooi de groenten weg. Klop de azijn door de marinade en doe de laurier, tijm en peperkorrels er weer bij.

Spoel snel het zout en peper van de bout om het meeste te verwijderen, maar niet alles. Dep het vlees droog en plaats deze in een ondiepe schaal. Giet het afgekoelde marinade overheen, dek het losjes af en zet het weer terug in de koelkast. Laat het marineren voor 36 uur en draai   minstens vier keer.

Verwarm de oven voor op 230°C.

Haal de bout uit de marinade en dep het droog. Maak met een scherp mes 20 kleine sneetjes rondom in het vlees en steek een kruidnagel in elke spleet. Leg de bout nu in een ovenschaal en giet een vierde van de marinade eroverheen. Braad in het midden van de oven tot het zwijn   zeer goudbruin is aan de buitenkant. Als je het snijdt is het vlees een zeer vaag roze, maar niet in het minst rood, dit duurt ongeveer 2 uur. Controleer af en toe om zeker te zijn dat de marinade niet volledig verdampt en giet ongeveer elke 20 tot 25 minuten de marinade over het vlees.

Als de bout is geroosterd haal hem uit de oven en uit de ovenschaal. Leg de bout op een verwarmde schaal, dek af met aluminiumfolie en zet deze op een warme plek om te rusten gedurende ten minste 20 minuten, zodat de sappen de kans hebben om terug te trekken in het vlees.

Om de saus te bereiden. Doe het braadvocht en eventuele bruine stukjes van de bodem van de ovenschaal in een middelgrote steelpan. Voeg de kip of kalfsvlees bouillon toe en breng al kloppend aan de kook op middelhoog vuur. Laat het tot ongeveer drie kwart verminderen (inkoken) en roer er dan de rode bessen gelei door. Blijven koken en kloppen tot de saus glad is en satijnachtige, 8 tot 10 minuten. Haal van het vuur.

Alvorens de bout te snijden verwijderen je zoveel mogelijk van de kruidnagel. Snijd de wilde- zwijnen-bout en schik het op een schotel. Garneer met bladpeterselie. Giet de saus over het vlees of serveer het apart.

Vinden ...

Tamme-kastanje-1.jpg