Feesten en Voedsel
Koekjes voor de elfjes
Traditioneel werden er op de vooravond van Beltane koekjes rond het huis gelegd om het elfenvolk tevreden te stellen.
Dit heb je nodig:
- Een half kopje zoete witte wijn
- 2 eetlepels suiker
- 1 ei
- 1 kopje honing
- 2/3 kopje bloem
- Mespuntje nootmuskaat
- Mespuntje kaneel
- Mespuntje zout
- Kokosolie
Zo maak je de koekjes:
Klop het ei met de wijn in een schaal. Meng de bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en suiker in een ander schaaltje en roer dit mengsel door het ei/wijnmengsel. Verwarm de kokosolie in een pan. Voeg het mengsel toe, lepel voor lepel. Je bakt dus een soort kleine pancakes / poffertjes.
Bakken totdat de koekjes goudbruin zijn en haal ze dan uit de pan. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Doop de koekjes voor het eten in de honing en smullen maar!
Geitenkaas en Spinazie in Filodeeg
1 eetlepel olijfolie
1/2 kopje blokjes gesneden rode ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 bosjes verse spinazie, haal dikke stelen van de bladeren.
2 gram zachte verse geitenkaas
1/3 kop geroosterde pijnboompitten
3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
1/2 theelepel gehakte verse rozemarijn
1/2 theelepel geraspte citroenschil
4 diepvries filodeeg vellen, ontdooid (of bladerdeeg*)
1/2 kop ongezouten boter, gesmolten
Verhit de olie in zware grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg ui en knoflook toe en bak 5 minuten. Zet het vuur hoog. Voeg spinazie toe en bak tot verwelkt, ongeveer 5 minuten. Laat de spinazie uitlekken en druk zoveel mogelijk vocht er uit. Doe in een kom en laat volledig afkoelen. Voeg geitenkaas, pijnboompitten, parmezaan, rozemarijn en citroenschil toe. Breng op smaak met zout en peper. Plaats 1 filodeeg vel op je werkvlak. Snijd in de lengte in 3 stroken. Bestrijk met boter. Plaats 1 afgeronde eetlepel vulling op 1 einde deegstrook. Vanaf 1 hoek, vouw deeg over de vulling, vormen driehoek. Bestrijk met boter. Herhaal met de rest. Leg de driehoeken op bakpapier. Dek af en zet een poosje in de koelkast om goed af te koelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de pakketjes goudbruin, ongeveer 12 minuten. Laat iets afkoelen en serveer. Met de hoeveelheid genoemde ingrediƫnten maak je ongeveer 12 pakketjes.
* Je kunt ook bladerdeeg gebruiken in plaats van filodeeg. De vierkantjes bladerdeeg vouw je dan diagonaal dicht om een gevuld driehoekje te maken. Niet te vol stoppen en de randjes goed dichtdrukken anders loopt je vulling er uit.
Mei Wijn
1 fles witte wijn (Duits is ideaal)
1/2 kop aardbeien, in plakjes
12 takjes lievevrouwebedstro, verse
Giet wijn in een pot of karaf met een ruime opening. Voeg de gesneden aardbeien en lievevrouwebedstro toe en laat alles staan voor een uur of meer. Zeef en serveer gekoeld.
Molsla salade
1/2 pond gescheurde paardenbloembladeren (molsla)
1/2 rode ui, fijngesneden
2 tomaten, in stukjes
1/2 theelepel gedroogde basilicum
zout en peper naar smaak
In een middelgrote kom meng je samen paardenbloembladeren, rode ui en tomaat. Breng op smaak met basilicum, zout en peper. Genoeg voor 4 porties
Gekonfijte Viooltjes
1 eiwit
Kristalsuiker
Viooltjes
Klop je eiwit totdat het schuimig is, maar niet zo stijf dat het toppen maakt. Verzamel de Viooltjes, wassen ze snel in koud water en laat de droog-druppelen. Dan dompel je elk Viooltje in het eiwit en rol de bloemen in de suiker tot ze een gelijkmatig laagje suiker hebben. Wees voorzichtig dat je de suiker er niet te dik opzet. Tot slot laat je de bloemen op vetvrij papier drogen voor 1 dag. Ze kunnen voor een aantal maanden in een luchtdichte doos (vetvrij papier tussen elke laag.) worden opgeslagen zonder verlies van geur of smaak.
Haasje-repje Mede
Deze rijke drank bekend als mede is een zeer oude Keltische creatie die werd gebruikt voor de heilige rituelen. Men dacht dat het een geschenk van de goden was en werd gebruikt om ze te eren, vooral met Beltane. Er bestaan vele recepten en de meeste worden angstvallig bewaakt. Deze haasje-repje methode negeert het lange fermentatieproces.
1 liter water
500 gram ruwe honing
65 ml citroensap
1/8 theelepel nootmuskaat
1/8 theelepel allspice (piment)
125 ml Graanwodka (70%)
Verwarmen alle ingrediƫnten --- behalve de alcohol --- langzaam in een grote soeppan. Als de honing smelt zal zich een olieachtig laag vormen bovenop de Mede. Je kunt het daar laten, voor sommigen draagt dit bij aan de volle textuur van de mede, terwijl anderen je vertellen om het af te romen. Sta niet toe dat de mede kolkend kookt. Als het goed gemengd is, haal van het vuur, roer af en toe tot het zich zet. Als het is afgekoeld voeg je de Wodka toe en serveer.