Germaans Jaarfeest
Herfstnachtevening of Najaarsevening werd gevierd rond 21 september als oogstfeest. Het Najaarseveningfeest was gewijd aan Wodan als oogstdankfeest. Dit ging dan natuurlijk gepaard met feesten en dankoffers.
Het Herfstfeest, her tweede Oogstfeest, verschilt van het eigenlijke Oogstfeest omdat het hier gaat om een oogst van vooral vruchten en noten. Het Oogstfeest zelf is een bedankingsfeest voor de gewassen die op de akkers groeiden, zoals graan en tarwe. In Duitsland kent men nog de befaamde Weinfesten. Deze zijn een hedendaagse vorm van Herfstfeesten waarbij men de druivenoogst viert. Het Herfstfeest is in feite het einde van de Oogsttijd.
Het woord Herfst is afgeleid van de Germaanse wortel Harbista wat vrucht of plukken betekent. Vergelijk dit met het Oudhoogduitse Herbist; het Middelhoogduitse Herbest; het Middelnederlandse Hervest; het Angelsaksische Haerfest; het Engelse Harvest; het Duitse Herbst; het Oudnoordse en IJslandse Haust; het Noorse en Deense Høst en het Zweedse Höst.
In het Deens werd de seizoen benaming geleidelijk vervangen door Efteraar (najaar) en in het Engels naar het van het Latijn komende Autumn.
Zoals tijdens alle belangrijke dagen in het jaar kwam ook tijdens het Herfstfeest de Ding (de volksvergaderingen) tezamen. Hier werd recht gesproken. Tijdens de Herfst-Ding kwamen ook handelaars uit alle uithoeken van het land in de buurt van de Dingplaats bijeen om hun waren tentoon te stellen. De verscheidene jaarmarkten zoals de Hoppefeesten in Poperinge, de
Bierfeesten van Wieze en Stöppelhaene in Raalte zijn hier een resterend bewijs van.