Feesten en Voedsel

Geroosterde Gevulde Stoppelgans

StoppelgansRecept van een typische Ierse gerecht zoals dat vandaag de dag nog steeds gegeten wordt.

Gans was altijd de nummer één feestelijk voedsel voor feesten die werden gehouden tussen de Herfst Equinox en de Winter Solstice. Gevuld met kruiden en fruit, vroeger gekookt, maar sinds de 19e eeuw geroosterd. Gevuld met uien, spek en aardappelen of met appels en aardappelen.

Er zijn drie soorten aardappelvariaties die zeer waarschijnlijk verschijnen tijdens het diner: gebraden, gekookt en gepureerd. Daarnaast geroosterde pastinaak, gekookte of gepureerde koolraap, spruitjes en kool.

De Gans

Bereid eerst de vulling. Reken minstens 450 gram ongekookt gewicht per persoon. Ervan uitgaande dat de gans al is schoongemaakt, hoeft je hem alleen maar te wassen, te drogen en het overtollige vet rond de nekholte weg te snijden. Prik de huid overal in en wrijf het in met citroen en kruiden. Kruid de buikholte met zout en versgemalen peper en vul deze met de afgekoelde vulling.

Plaats de gans in een braadslee en braad in een zeer hete oven (240 C) gedurende tien minuten. Verminder de hitte tot 180 C en bak 2 - 2 1/2 uur, maar haal de vogel drie á vier keer uit de oven om overtollige vet af te gieten. Als je dit niet doet, zal je gans erg vet smaken. Om te controleren of de gans gaar is prik je in de vogel op het dikste gedeelte. Wanneer het sap dat uit het gaatje komt helder is, is diner's middelpunt klaar.

De Vulling:

Appel - Aardappel vulling voor een 4,5 kg zware gans

  • 900 gram aardappelen
  • 450 gram koken appels, geschild en in stukjes gesneden
  • 450 gram grof gesneden uien
  • 55 gram boter
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte citroenmelisse
  • zout en peper.

Methode:

Kook de aardappels in gezouten water. Wanneer ze gaar zijn prakken zonder gebruik te maken van melk of boter. Smelt de boter in een pan en bak de uien vijf minuten op een laag vuur, zonder dat deze bruin worden. Voeg de appels toe en bak tot ze zacht zijn. Roer de aardappelprak, peterselie en citroenmelisse erbij. Maak op smaak met peper en zout. Laat afkoelen voordat je de gans ermee gaat vullen.

Donkere Moeder Brood - Mabon Honing-Tarwebrood

MoederbroodOp Mabon vieren we de Godin in haar aspect van Crone of de Donkere Moeder. Ze is Demeter, ze is Hecate, zij is de wijze oude vrouw en zij hanteert een zeis in plaats van een mand met bloeiende bloemen. Deze honing-tarwe mix is een heerlijke manier om het einde van de oogst te vieren en afscheid te nemen van de vruchtbare maanden van de zomer. Serveer warm met gekruide olie om te dippen of met een grote lepel appelstroop.

Maak het ofwel in je broodbakmachine of door het te kneden met de hand.

Ingrediënten:

  • 480 ml. warm water
  • 1 eetlepel actieve droge gist
  • 115 gram honing
  • 360 gram volkorenmeel
  • 1 theelepeltje zout
  • 60 ml. plantaardige olie
  • 30 gram boter
  • 480 gram tarwebloem

Bereiding:

Los de gist op in het warme water. Voeg de honing toe en meng goed. Roer het volkorenmeel,  plantaardige olie en boter erbij en meng alles samen tot een stevig deeg is gevormd. Mix het zout door de tarwebloem. Werk geleidelijk aan de tarwebloem/zout in de mix, een kopje per keer.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht en kneed gedurende ongeveer vijftien minuten. Als het deeg een soort van elastisch is geworden, maak er dan een bal van en plaats deze in een geoliede kom. Dek af met een warme, vochtige doek en laat het rijzen tot het is verdubbeld in omvang - meestal ongeveer 45 minuten.

Druk het deeg in elkaar en snijd doormidden, zodat je twee broden kunt maken. Plaats elke helft in een ingevette broodvorm en laat weer rijzen. Zodra het deeg een centimeter of twee is gestegen boven de rand van de broodvorm, stop je ze in de oven. Verwarm de oven voor op 190 C en bak een half uur of tot ze goudbruin zijn aan de bovenkant.

Wanneer je de broden uit de oven haalt laat het ongeveer vijftien minuten afkoelen voordat je ze uit het blik haalt. Als je wilt poets wat gesmolten boter over de bovenkant van de warme broden om een mooie gouden glans toe te voegen.

NB - Als je dit doet in een broodbakmachine, onthoud, dit recept maakt twee broden. Halveer alles als je de machine laat mixen. Als je met de hand mengt en kneed kan je nog steeds de single-brood deegballen in de machine bakken.

Granaatappel Sorbet

GranaarappelsorbetDe granaatappel staat symbool voor de vruchtbaarheid van de Godin en is representatief voor Persephone, dochter van Demeter. Deze heerlijke sorbet is makkelijk te maken en kan vooraf worden bereid. Je kunt zelf de vruchtensappen persen of koop ze kant-en-klaar (ongezoet!) geperst. Terwijl je deze sorbet bereidt, dank de Donkere Moeder voor de zegeningen van de oogst en de wisseling van de seizoenen.

Ingrediënten:

  • 480 ml. granaatappelsap
  • 80 ml. sinaasappelsap
  • 80 ml. cranberrysap
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 65 gram suiker
  • 1 sinaasappel
  • Muntblaadjes
  • Verse granaatappelpitten

Bereiding:

Meng het sap en de suiker in een luchtdichte verpakking. Sluit de verpakking en dan bevriezen gedurende vier uur. Wanneer het mengsel stevig is bevroren, gebruik je een lepel om het in kleine stukjes te breken (niet glad). Laat nogmaals een paar uur vriezen.

Om te serveren, schep de bevroren sorbet in bekers of glazen en garneer met plakjes sinaasappel, muntblaadjes en de extra granaatappelpitten.

Vinden ...

Meidoorn-1.jpg