A Silver Bell Branch

Maak een zilveren belletjes tak

SilverBranch smalEen zilveren belletjes tak om je voorouders te roepen en kwaadaardige geesten weg te houden.

In Ierse mythologie gaat de held Bran Mc Fiobhall op reis naar de Andere Wereld, het land van mystieke wezens. Daar aangekomen ziet hij een zilveren tak met gouden appels daarop - en wanneer je de tak schudt beginnen de appels als kleine belletjes te rinkelen. In sommige magische Druïde en Barden tradities dient de zilveren tak, of bel tak, in een ritueel een dubbel doel. Het geluid van de rinkelende bellen zou een lust voor het goden zijn - het toont hen dat iemand op het punt staat hen eer te betonen. Aan de andere kant verdrijven de rinkelende belletjes kwaadaardige geesten, waardoor ze uit de heilige rituele ruimte blijven.

Dit is niet bewezen historisch accurate informatie en als zodanig is het niet een veelgebruikt instrument in het Druïdisme. De geschiedenis en de symboliek is echter rijk binnen het hedendaagse Druïdisme (Yeats schreef zelfs een gedicht over de Bell Branch).

Er wordt ook gezegd dat de rinkelende bellen iemands voorouders roepen in de wereld buiten de onze. Maak een zilveren bel tak, of "Craebh ciuil" in het Iers Gaelic, om te gebruiken in je  Samhain rituelen.

Je hebt het volgende nodig:

  • Een tak van ongeveer 50 cm (Hout eventueel op basis van haar eigenschappen selecteren.)
  • Scherp mesje om de bast af te schillen
  • Schuurpapier
  • Zilververf (spuitbus of potje + kwastje)
  • Lint, (metaal)draad of wollen/katoenen draad
  • 9 Goudkleurige ronde belletjes (op de markt bij knopen/garen/bandjes of in hobbywinkels)

Eerst moet je de tak bewerken. Schil de bast van de tak met het mesje. Schuur nu de tak mooi glad en schoon totdat je tevreden bent. Schilder of spuit de tak nu zilverkleurig. Je kunt de tak ook blank houden, dan heb je een bell branch zoals beschreven in het gedicht van Yeats.

Neem drie stukken draad of lint en rijg op elk 3 bellen. Bind de belletjes op hun plaats zodat ze niet meer verschuiven. De verdeling bepaal je zelf. Het is wel handig om aan de onderkant van de tak een ruimte te hebben om hem vast te houden, een handvat dus. Vervolgens wikkel je de draden/linten om de tak en bind ze aan elk uiteinde goed vast. Gebruik eventueel houtlijm om het lint goed vast te maken.

En dat was het!

Gebruik de silver bell branch tijdens een ritueel of ceremonie door hem te schudden en zo met het gerinkel je voorouders en de goden van je traditie te verwelkomen.

Citaat van William Butler Yeats (1865-1939)
"There was a green branch hung with many a bell
When her own people ruled this tragic Eire;
And from its murmuring greenness, calm of Faery,
A Druid kindness, on all hearers fell."

Vinden ...

Befana_-_Italiaanse_kerst_heks.jpg