Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Beltane - Calan Mai - Vanadisnacht - Walpurgisnacht

Beltane-Keltisches-FestBeltane begint wanneer de zon op 30 april onder gaat. We nemen 30 april als we de vaste kalendermethode volgen. De eigenlijke datum verschilt echter per jaar (meestal rond 5 mei). De datum is te vinden door te bepalen op welke datum de zon 15° stier passeert. Beltane vinden we tegenover Samhain op het jaarwiel. Je kunt dus zeggen dat zij het jaar in twee helften verdeelt.

Beltane is een feest van vuur. Overal werden vuren ontstoken. Vee werd tussen twee van zulke vuren door gedreven om vruchtbaarheid te garanderen. Beltane is, net als Imbolc en Ostara, een vruchtbaarheidsfeest.

De Gehoornde en de Godin

LordLadyBeltane verhaal by Blayze

Een man staat aan de voet van een grote heuvel. Hij is gehuld in een schitterende groene mantel. Bloemen en wijnstokken groeien uit de plooien. Hij is gekroond met een gewei met vele takken en het staat hoog en trots op zijn voorhoofd. Zijn huid glimt met patronen van goud, koper en brons en hij draagt een met een zilveren vlam gepunte speer ingelegd met filigraan van zilverdraad en groen emaille.

Het is halverwege de ochtend en de man lijkt gezond en goed uitgerust, maar er is verlangen in zijn ogen. Hij begint de heuvel te beklimmen, wiegt de speer naar zijn borst. Als hij klimt gooit hij zijn mantel over zijn schouders en je kan zien dat hij slechts een lendendoek eronder draagt. De klim is lang want het pad slingert over de heuvel.

Lees meer...

Altaar, kleuren en symbolen

Beltane AltarHet is Beltane, de Sabbat waarop vele heksen en paganisten de vruchtbaarheid van de aarde vieren. Deze Sabbat gaat over het nieuwe leven, vuur, passie en wedergeboorte, dus zijn er allerlei creatieve manieren die je kunt gebruiken voor het seizoen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kun je een aantal of zelfs al deze ideeën toepassen. Uiteraard zal iemand met een boekenplank als altaar minder flexibel zijn dan iemand met een tafel, maar gebruik wat je het meest aanspreekt.

Lees meer...

Koekjes voor de Elfjes, Haasje-repje Mede en ...

Pancakes met honingTraditioneel werden er op de vooravond van Beltane koekjes rond het huis gelegd om het elfenvolk tevreden te stellen.

Dit heb je nodig:

  • Een half kopje zoete witte wijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • 1 kopje honing
  • 2/3 kopje bloem
  • Mespuntje nootmuskaat
  • Mespuntje kaneel
  • Mespuntje zout
  • Kokosolie

Lees meer...

Cernunnos

CernunosCernunnos is een vruchtbaarheids- en vegetatiegod uit de Keltische mythologie. Zijn naam betekent de Gehoornde. Hij wordt veelal uitgebeeld met een dierlijk onderlijf en mannelijk bovenlijf. Op zijn hoofd draagt hij een gewei (symbool voor volwassen mannelijkheid) en in zijn hand heeft hij een torc (symbool voor leiderschap en goddelijkheid).

Hij hield ook vaak een gehoornde slang in zijn hand, wat staat voor vruchtbaarheid, genezing en wedergeboorte. Deze geweldloze god is de beschermer van de natuur en waarborgt de balans tussen mens en natuur, onder andere op het gebied van de jacht. Figuurlijk staat hij (net als andere goden die half dierlijk zijn) voor de balans tussen het dierlijke en het menselijke in onszelf.

Lees meer...

Bloemenkroon

FlowercrownAls je Beltane viert weet je dat het allemaal over bloemen gaat. Fleur je festiviteiten op met een kroon van bloemen - het ziet er mooi uit op elke vrouw en brengt werkelijk de godin binnen. Niet alleen dat, het is ook een belangrijke vorm van vruchtbaarheid symboliek. Een bloemen kroon is eenvoudig te maken met slechts een paar materialen.

Lees meer...

Beltane - Calan Mai - Vanadisnacht - Walpurgisnacht

beltaine sunrise on glastonbury torBeltane of Beltaine (Iers), wordt vertaald als ‘helder vuur’ of ‘Bel-fire’. Dit laatste verwijst naar het vuur van de Keltische lichtgod Bel, die ook wel Beli, Belenos of Belinus wordt genoemd. Andere namen voor Beltane zijn: May-eve, Calan Mai (keltisch), Meiavond en Vanadisnacht. Vanadis is één van de namen waarmee de Germaanse godin van magie, liefde, lust en seksualiteit Freya wordt aangeduid. Vanadisnacht is beter bekend onder de gekerstende naam Walpurgisnacht, naar de abdis Walpurga, die een fanatiek bestrijdster van oude gebruiken was en regelmatig vermeende heksen op de brandstapel zette.

Lees meer...

Beltane - Het begin van de Zomer

People of the Fae by aeryaelTijdens Beltane wordt het begin van de zomer gevierd. In verschillende tradities kun je de strijd tussen licht en donker terugvinden. De Keltische traditie spreekt van Gwynn ap Nud. Zijn naam verwijst naar het licht. Hij ontvoert de bruid van zijn rivaal Gwythyr ap Gwreidawl. Zij bevechten elkaar tijdens elke Calan Mai, tot het eind van de wereld daar is. Dan mag de overwinnaar de hand van de bruid opeisen. Anderen geloofden dat de geesten van licht en donker het in deze tijd van het jaar tegen elkaar opnamen. Er zouden kwaadaardige feeën rondwaren tegen wie men zich moest beschermen. Daarnaast wordt de heer der chaos, die verantwoordelijk is voor koude en vorst, voor een laatste maal geëerd. Hij draagt zijn heerschappij tijdens Beltane over aan de vegetatiegod.

Lees meer...

Othila over Handsluitingen

HandfastingBeltane is het seizoen om 'op vrijersvoeten te gaan'. Mei, is de maand van sensualiteit en seksuele herleving. In mei zijn onze vijf zintuigen extra gespitst. Er zit liefde in de lucht. Op deze dag kunnen paren besluiten een jaar en een dag te gaan samenleven om te zien of ze samen een rijk en liefdevol leven kunnen opbouwen, de zogenaamde handsluiting.  Na een jaar en een dag besluiten ze dan misschien om weer uiteen te gaan.

Dit idee van een 'huwelijk' heeft men mij geleerd. Ik denk dat de ene mens tijd nodig heeft om de ander goed te leren kennen en dus na een jaar en dag hebben samengeleefd tot besluit komen om al dan niet samen verder hun leven uit te bouwen.

Lees meer...

De Magische Kruiden van Beltane

Damascus roosOthila schrijft over Kruiden - magie

Kruiden zijn zulke veelzijdige en opmerkelijke planten. In de lente vlechten we kruiden en bloemen tot slingers en kronen om ze te bewonderen om hun schoonheid en te gebruiken bij rituelen. We gebruiken dikwijls jonge uitlopers van kruiden bij het koken en gebruiken bloemblaadjes, stengels en bladeren voor genezende medicijnen en in drankjes die ons romantiek, vruchtbaarheid en rijkdom moeten brengen.

De kruiden van Beltane bezitten het vermogen de fantasie van een minnaar op hol te doen slaan. De benevelende bloesems en aroma's van pas ontloken kornoeltje en narcissen, spirea en rozemarijn zijn zo heerlijk dat we wegzweven naar het zoete rijk van fantastische en genotvolle dromen. De pittige geur van munt verhoogt je voorjaarslevenslust en is goed voor emoties van het hart.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

beltanefire.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf