Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Samhain - Keltisch Nieuwjaar - Nos Calan Gauaf

Samhain by midnightstouch

De velden zijn kaal, de bladeren zijn van de bomen gevallen en de lucht wordt grijs en koud. Het is de tijd van het jaar waarin de aarde sterft en gaat slapen. De Welsh noemden het Nos Calan Gauaf (de nacht voor de eerste dag van de eerste wintermaand).

Ieder jaar op 31 oktober geeft Samhain ons de mogelijkheid om nog een keer de cyclus van dood en wedergeboorte te vieren. In veel tradities is Samhain een tijd om ons opnieuw te verbinden met onze voorouders en zij die gestorven zijn te eren. Dit is het moment waarop de sluier tussen onze wereld en de geestenwereld dun is. Het is de perfecte tijd van het jaar om contact te maken met de doden.

De Trollentraan

trol04Dit is een mooi Samhain-verhaal voor kinderen.

De Trollentraan

Het was een erg donkere en bewolkte nacht tijdens volle maan. De lucht was schoon en de geur van de herfst was ruikbaar en voelbaar, net als het gevoel dat de deur tussen de werelden open stond. De uitgesneden pompoenen versierden de portalen van de huizen in het kleine stadje en overal hoorde je het lachen van de kinderen die verkleed in de straten liepen.

Lees meer...

Banshee, Pompoensoep en Eekhoorn

gluhweinWarme wijnen zijn de traditionele favoriet bij elke herfstachtige en winterse gelegenheid en Samhain is een geweldige kans om anderen kennis te laten maken met zijn aantrekkingskracht. Het Banshee glühwein recept is een warme wijn punch die alle smaken van Samhain verbindt.

Lees meer...

Samhain - Halloween - Keltisch Nieuwjaar

Samhain ritueelSamhain is een van de oudste feesten, het wordt al duizenden jaren gevierd. Het feest zoals wij dat nu kennen is ontstaan uit meerdere feesten, gevierd door verschillende culturen. Bij de meeste mensen is Samhain bekend als Halloween, maar door paganisten, heksen en heidenen wordt het beschouwd als een Sabbat om de voorouders te eren. Het is een goed moment om met de geestenwereld contact te maken, want Samhain is het moment waarop de sluier tussen deze wereld en de volgende op zijn dunste is.

Lees meer...

Rites of Passage

Rose en MorganSamhain is het einde van het heksenjaar, de sluier tussen de werelden is dun. We herdenken degenen die vóór ons zijn gestorven en staan misschien ook stil bij onze eigen sterfelijkheid. Hét moment om eens na te denken over je eigen uitvaart. Wie een begrafenis of crematie wil buiten de gevestigde orde, kan een paganistische uitvaartbegeleider inschakelen of zal alle rituele elementen zelf moeten organiseren. Dit artikel geeft praktische tips en suggesties voor een openbare ceremonie bij het overlijden van een pagan / heiden.

Lees meer...

Godheden geassocieerd met de dood

Norns - Three Wyrd SistersVoor veel paganisten, heksen en heidenen is Samhain het moment om magie te doen die zich richt op de geestelijke wereld. De dood is zelden zo duidelijk als met Samhain. De lucht heeft grijze flarden, de aarde is broos en koud en van de velden zijn de laatste gewassen geoogst. Winter doemt aan de horizon en als het Wiel van het Jaar draait wordt de grens tussen onze wereld en de geestelijke wereld weer broos en dun.

Culturen over de hele wereld hebben de geest van de dood geëerd in deze tijd van het jaar. Hier zijn slechts een paar van de goden die worden geassocieerd met de dood en het sterven van de aarde.

Lees meer...

De Dagda en Morrighan

Dagda MorrighanDe Dagda, ofwel Goede God, was door het hele land befaamd om zijn verbluffende wapenfeiten en zijn ontzaglijke afmetingen. Met zijn reusachtige gestalte, grote ogen en enorme armen en dijen, bezat de Dagda een onverzadigde eetlust. Zijn twee voornaamste passies waren eten en seks. De Dagda stond ook bekend om zijn goddelijke maar boertige gevoel voor humor. Hij droeg een ijzeren staf die aan het ene uiteinde puntig en aan het andere kant rond was. Het scherpe uiteinde kon een man doden, het ronde hem weer tot leven wekken.

En daar vermaakte de Dagda zich mee, door de negen mannen die hem bedienden om de beurt dood te steken en weer tot leven te wekken terwijl hij zich met reuzenschreden door het land bewoog.

Lees meer...

Altaar, kleuren en symbolen

ancestral altar

In veel culturen is voorouderverering een oude praktijk. Hoewel traditioneel in Afrikaanse en Aziatische samenlevingen, zijn meer en meer heidenen van het Europese erfgoed die het idee beginnen te omarmen. Immers, we willen allemaal weten waar we vandaan kwamen.

Je kunt een altaar maken om je voorouders te eren, met foto's, erfstukken en zelfs een stamboom. Dit kan je het hele jaar door doen of uitstellen tot Samhain. Dit is een goed moment om een ritueel voor het eren van de voorouders uit te voeren.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

couldron tripod.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1