Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Lughnasadh, Hláfmæst, Freyfaxi of gewoon 1ste oogstfeest

Harvest Mouse Eating CornDoor heidenen wordt Lughnasadh vaak als een Keltisch feest beschouwd en gevierd op 1 augustus. Ook door de Germanen, Slaven en Scandinavische volkeren werd in die periode een vergelijkbaar feest gevierd.

Iedereen een fijne Lughnasadhviering gewenst waarin je oogst wat je gezaaid hebt.

Lughnasadh, Lughnasa, Hláfmæst, Hleibmessa, Freyfaxi, FreyFest of gewoon 1ste oogstfeest

KorenschoofDe graanoogst was vanouds een opeenvolging van religieuze handelingen. Moeder Aarde en de Vegetatiegod vormen in de religie van de Steentijd een polariteit waaruit al het leven voortkomt. De God bevrucht Moeder Aarde en de daaruit voortkomende vegetatie is hun kind, een jongere uitvoering van de God. Tijdens de oogst sterft de God, maar hij wordt herboren in het zaad waarmee de aarde het volgend jaar opnieuw wordt bevrucht. Bij de oogst is het de mens die de dood van de God veroorzaakt.

Lees meer...

Altaar, Kleuren en Symbolen

Altaar-srovlechtenVersier je altaar met diverse vruchten van het seizoen of maak een Hoorn des Overvloeds en plaats deze op je altaar.

Het is het einde van de zomer en al snel zullen de bladeren aan de bomen gaan verkleuren. De zon echter is nog vurig en heet. Gebruik een combinatie van zomer- en herfstkleuren.

De gele, oranje en rode kleuren van de zon kunnen ook symbool staan voor de verkleurende bladeren die er aan komen. Voeg wat bruin en groen toe om de vruchtbaarheid van de aarde en de te oogsten groenten te vieren.

Bedek je altaar met doeken die symbool staan voor de wisseling van het seizoen en gebruik kaarsen in diepe rijke kleuren rood of donker wijnrood. Ook andere herfstkleuren zijn perfect voor deze tijd van het jaar.

Lees meer...

Appelbier, Maïsbrood, Paardengoulash en Fleurige Salade

apple-beerAppelbier

Ingrediënten:

  • 2 zoetzure appels in stukjes
  • 2 flesjes amberbier
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 100 gram bruine suiker.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de appelpartjes op de bakplaat en bak ze ongeveer een ½ uur. Verwarm het bier op laag vuur en voeg de kruiden en suiker toe. Roer enkele minuten tot alle suiker is opgelost. Voeg de appels toe en serveer direct.

Lees meer...

Zomeroogstfeest van Othila

jharvest20basketGraag wil ik het hebben over het zomeroogstfeest, Lughnasadh of Lughnasa.

Tussen midzomer en de herfstequinox werd door alle Indo-Europese volkeren een Oogstfeest gevierd. Door de moderne heidenen wordt dit vaak als Keltisch feest beschouwd. Oorspronkelijk was het een feest rond de graanoogst dat in alle culturen één van de belangrijkste feesten waren.  Je hoeft geen landbouwer te zijn om een Oogstfeest te vieren. De zomerse overdaad aan granen, vruchten en andere gewassen is geen vanzelfsprekendheid, maar een sacraal onderdeel van de kringloop van het jaar.

Lees meer...

Lugh, Meester in alle Kunsten

LughEen Keltische mythe over Lugh, Tara en het volk van de godin Danu

Het verhaal begint bij de onderwereldgod Balor. Balor was de leider van de Fomorii. De Fomorii waren slechte mensen die leefden in het duister van de onderwereld. Het was voorspeld dat Balor zou worden gedood door zijn kleinzoon. Om te voorkomen dat er ooit een kleinzoon zou komen had Balor zijn dochter Ethlinn opgesloten in een kristallen toren.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

4574434.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf