Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Imbolc - De Lente komt er aan!

sneeuwklokjeImbolc is een feestdag met een verscheidenheid aan namen. "Imbolc" betekend zoveel als "in de buik". De naam is afhankelijk van de cultuur en de locatie. In het Ierse Gaelic heet het Oimelc, wat zich vertaalt naar "schapenmelk." Het is een voorloper van het einde van de winter wanneer de ooien hun pasgeboren lammeren zogen. Lente en het plantseizoen zijn om de hoek. In vele tradities is Imbolc de Sabbat om de godin Brighid te eren. Deze Keltische godin staat symbool voor huis en haard en is beschermvrouw van dichters, barden, genezers en magiërs.

Als je wilt neem dan de tijd om meer over Imbolc te lezen.

De Wortelkindertjes

wortelkindertjes(Verhaal geschreven voor kinderen tussen 4 en 6 jaar oud.)

Onder de aarde, diep in de grond, tussen de wortels van de bomen, slapen de wortelkindertjes. De hele winter lang. Ze merken niets van de harde wind, van de koude sneeuw of de felle hagelbuien. Ze slapen rustig in hun warme holletjes en ze dromen van het zonlicht waarin ze de vorige zomer hadden gespeeld. Wat zijn dat heerlijke dromen!

Lees meer...

Priapus Staf

Priapus stafPriapus was een God van de Vruchtbaarheid en werd altijd afgebeeld met een rechtopstaande fallus. In sommige tradities van het heidendom wordt een Priapische staf - fallus-achtige qua uiterlijk - gemaakt en gebruikt in rituelen die bedoeld zijn om nieuwe groei in de lente te bewerkstelligen.

Lees meer...

Eerste melk

SchapenmelkVoor onze voorouders was deze tijd van het jaar moeilijk - de wintervoorraad was bijna op en er waren geen verse gewassen. Het vee bereide zich meestal voor op de geboorte van jong leven en het lammeren zou spoedig beginnen. Op dat moment zouden de ooien melk geven en als dat eenmaal zo ver was wist je dat je familie een bron van voedsel zou te hebben. Schapenmelk is zeer voedzaam en schapen werden beschouwd als een melkdier lang voor dat koeien dat waren.

Lees meer...

Altaar, kleuren en symbolen

Imbolc AltaarVersier je Imbolc altaar met symbolen van het seizoen - veel kaarsen, een Brighid's kruis en voorjaarsbloemen zijn slechts een paar van de ideeën die je kunt gebruiken.

Het is Imbolc en dat is de Sabbat waar veel heksen en heidenen er voor kiezen om de Keltische godin Brighid in haar vele aspecten te eren. Er zijn veel manieren om je altaar in te stellen op het seizoen zonder dat je een gigantisch standbeeld van Brighid op je altaar zet.

Lees meer...

Crossroads

CrossroadsImbolc is een tijd waarin het Wiel van het Jaar een kruispunt heeft bereikt tussen licht en donker. De aarde staat op het punt te versnellen, en toch weet niemand precies wat voor ons ligt. Er zijn onverwachte wendingen op het pad te komen, maar waar het heen leidt is iedereen een raadsel.

Lees meer...

Het vroege voorjaar

BridgitDe Romeinse viering

Bij de Romeinen werd deze tijd van het jaar - halverwege tussen de winterzonnewende en de lente equinox - bekend als Lupercalia. Voor hen was het een reinigingsritueel waarbij een geit werd gedood en een gesel werd gemaakt van de huid. Schaars geklede mannen liepen door de stad en gaven mensen een afranseling met stukjes huid. Degenen die werden geslagen beschouwden zichzelf gelukkig.

Lees meer...

Brighid

BridgidIn vele tradities is Imbolc de Sabbat om de godin Brighid te eren. Deze Keltische godin staat symbool voor huis en haard en is beschermvrouw van dichters, barden, genezers en magiërs.

Oorsprong van Brighid

Volgens de Ierse mythologie is de naam Brighid (of Brighit) afgeleid van het Keltische "brig" of "verhevene" en is ze de dochter van de Dagda en daarmee een van de Tuatha de Dannan.

Lees meer...

Imbolc Ritueel van Othila

PannenkoekenAlle rituelen heb ik, Othila, geleerd toen ik nog een kleine jongen was. Je dacht er niet bij na, je leerde, je aanvaarde. Ze behoren tot mijn dagelijks leven zoals mediteren, zoals kruiden zoeken …. zonder zou het me niet goed gaan. Ik ga het niet uitgebreid hebben over Imbolc zelf, ik denk dat daar uitgebreid zal over vertelt worden. Ik vertel graag hoe ik Imbolc elk jaar opnieuw beleef.

Imbolc is naar het schijnt een echt Keltisch feest en gebaseerd op oude gebruiken om de Aarde na de winter weer vruchtbaar te maken. Tegenwoordig spreekt men eerder van een reinigingsfeest, de voorbode van de lente, de eerste lammeren, de eerste melk. Imbolc verwijst naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde.

Elk jaar op mijn verjaardag - en die valt net op Imbolc - maak ik een Vruchtbaarheidsroede.

Lees meer...

Crème Brûlée, Roomboter en Bacon met Prei

custardImbolc is een geweldige tijd van vuur en feesten. Gebruik keuken magie voor je Imbolc maaltijd met deze smakelijke recepten van het seizoen!

Gebakken Custard (soort Crème Brûlée)

Voor onze voorouders was deze tijd van het jaar moeilijk - de wintervoorraad was bijna op en er waren geen verse gewassen. Het vee bereide zich meestal voor op de geboorte van jong leven en het lammeren zou spoedig beginnen. Op dat moment zouden de ooien melk geven en als dat eenmaal zo ver was wist je dat je familie een bron van voedsel zou te hebben.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

tumblr.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1